26/01/2021

101 махали, 1 мастика и 0,5 мътеница

В рамките на три дни през юни отново ще направим панорамна обиколка из живописните ридове Северозападните Родопи. Ще започнем от село Аврамово и ще направим пълна обиколка на масива на връх Велийца, преминавайки през десетки живописни села и махали, накацали по склоновете на планината. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 02.07. – 04.07.2021 г.
Краен срок за записване: 30.06.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (02.07). Аврамово – Бунцево. Планирано тръгване около 11:00ч. От Аврамово поемаме по горски път следящ основното било в посока връх Велийца. В района на Гайгьова махала се отделяме от него и пресичайки поредица от малки ридове и долини достигаме околностите на село Бел камен. Тук правим кратка почивка за бира, след което продължаваме със спускане към долината на Ваклева река, от която се изкачваме до Мензурки колиби и село Конарско. Още едно дере и достигаме до финала за деня – село Бунцево. Настаняваме се на палатков лагер в познатия рибарник “Бунцево”. 

Общо за деня: около 25 км.

Ден 2. (03.07). Бунцево – Орцево. От Бунцево поемаме в западна посока, следвайки горски пътища, които се движат по склоновете на връх Бельова планина. Обикаляме върха от север и скоро достигаме до живописните махали на село Гълъбово, от чиито околности се откриват хубави гледки към пиринските била. Тук променяме посоката на движение и поемаме в източна посока по склоновете на връх Бабяшка чука. Скоро достигаме и село Бабяк, където спираме за технологична почивка. След Бабяк следва ново изкачване и преминавайки през хубави поляни достигаме до съседното село Черешово. Продължаваме към махала Веовци, откъдето се спускаме към долината на река Палатик. Оттук в зависимост от общата кондиция на групата ще се отправим директно нагоре към Орцево или ще разширим карането в източна посока към руините на Пиронковата махала и Чевръкова, откъдето ще достигнем до Орцево, където оставаме за нощувка. Възможно е настаняване на закрито или на палатка.

Общо за деня: 30 – 40 км.

Ден 3. (04.07). Орцево – Аврамово. От Орцево поемаме на изток по горски път към Перушинска махала и основното Велийшко било. След 5 – 6 км достигаме до местността Коритата, откъдето се спускаме до Чолакова махала. След Чолакова имаме кратко изкачване до Салихова махала, след което отново спускане до селата Враненци и Горна Дъбева. Района е много живописен и предлага чудесни гледки към вътрешността на Родопите и високите части на Източна Рила. Следва дълго спускане по горски път до долината на Мала река, след което за финал се изкачваме до махала Кандюви и Аврамово, където е крайната точка на карането.

Такса за участие – 110 лева

Условия за участие:

Транспорт – до началната точка пътуваме с лични автомобили, които ще оставим на паркинг в селото. 

Настаняване – и двете места за нощувка – селата Бунцево и Орцево предлагат вариант за настаняване на закрито или на палатка. Моля отбележете вашето предпочитание във формата за записване.

Храна – в село Бунцево ще можем да си поръчаме храна за вечеря и закуска в рибарника. По подобен начин стоят нещата и в Орцево т.е. необходимо е да си предвидим лека храна за из път

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от поддържащ транспорт.

Водач по маршрута – в зависимост от размера на групата.

Такса за участие: 110 лв

Какво включва таксата за участие? – таксата включва водачи, поддържащ транспорт, застраховка “Злополука”. 

Записване и въпроси можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ