19/12/2023

Люлката на Аеропланово и Баташки снежник

Каним ви на едно зимно приключение в търсене на дивото. Отправяме се към връх Баташки Снежник (2082 м) – вторият по височина връх в района и шестият по височина в Родопите. Неговата открита снага дава простор пред погледа, който липсва на повечето родопски върхове. Ще спим в притихналия заслон западно от върха, ще събудим детското в нас и ще търсим партизански пътеки…

Програмата е подходяща за участници с добра физическа подготовка.
Ниво на трудност – средно.

Дати за провеждане: 24 – 25 февруари 2024 г.
Краен срок за записване: 15 февруари 2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (24.02.) Към Калъчбурун. Събираме се на най-високата точка по пътя Батак – Доспат – местността Картъла. Тук оставяме колите и тръгваме по пътека през гората, като първата ни цел е скрития връх Калъчбурун (1957 м). От него поемаме в посока изток- североизток, за да достигнем до заслон “Карлъка”, намиращ се западно от връх Баташки Снежник. Излизаме без багаж към Карлъшки поляни, за да изпратим деня и да хвърлим поглед към върха, който ни очаква следващия ден. Оставаме в заслона за през нощта в притихналата прегръдка на гората.

Преход за деня: 8 км

Ден 2 (25.02.) Аеропланово и Баташки Снежник. След закуска слагаме снегоходките и се насочваме към панорамния Баташки Снежник. Излизаме на откритите, просторни поляни под него и достигаме до романтична люлка на заслон “Аеропланово”, която предразполага към дълги фотосесии. Скоро след откритите пространства започва стръмното, но кратко изкачване към върха. Пред нас се откриват безкрайните гледки към огледалото на яз. “Батак”, масива на Сютка, ридовете Алабак и Къркария, към Източна Рила и Стара планина далеч на север, а при хубаво време – към Пирин, Алиботуш и Боздаг в Гърция. Слизаме от върха и се насочваме обратно към Картъла като по път минаваме през партизанския лагер Ровно и все още запазените землянки. На връщане може да прескочим до минерален басейн във Велинград да оптуснем морни тела.

Продължителност на прехода: 13 км

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия, възможностите на групата и по преценка на водачите.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При 6 – 10 участници: 170 лв.

Цената включва:
 • планински водачи по маршрута;
 • двудневна програма с пешеходни преходи в Западни Родопи;
 • застраховка “Злополука” със спасителни. Всеки участник е препоръчително да разполага с лична планинска застраховка.
Цената не включва:
 • транспорт до и от горско местността Картъла;
 • настаняване в заслон “Карлък”;
 • храна и напитки;
 • наем на снегоходки;
 • спален чувал и друга лична екипировка.
Условия за участие

Пътуването – осъществява се с лични автомобили или споделен транспорт. При нужда от съдействие, моля да се свържете с нас.
Настаняване – нощуваме в нестопанисвания заслон “Карлък” като се спи на нарове в общи помещения. Необходимо всеки да си носи шалте и зимен спален чувал.
Храна – носим си всичко необходимо за хапване и приготвяне на храна – продукти за сандвичи, сладки неща, ядки, плодове, напитки.
Метеорологични условия – ще наблюдаваме метеорологичните условия и своевременно ще ви информираме за тях.
Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач от екипа на сдружение “Байкария”.
Eкипировка – подходящи дрехи и обувки за зимна планина, щеки, снегоходки, челник, шапки и ръкавици, термос, слънчеви очила, слънцезащитен крем.

* Минимален брой участници – 6 души, максимален – 10 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ