07/07/2022

Азорски о-ви, Сан Мигел-зеленият о-в

Азорите – архипелаг от девет острова, разположени в средата на Северния Атлантик, на границата между трите континентални плочи – Северно Американската, Евроазиатската и Африканската. Там царува вечна пролет, поляните са зелени, водите горещи, хората гостоприемни, а храната вкусна. В следващите години ще организираме поредица от пътувания до тези утопично красиви острови. Първото от поредицата пътувания е към остров Сан Мигел – главния и най-голям остров на архипелага. Ще бъдем там за седем дни, а по път ще спрем за познавателна разходка и бира в столицата на Португалия – Лисабон. Ето и подробности:

Дата за провеждане: 20.05. – 28.05.2023 г. 

Краен срок за записване: 01.05.2023 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (20.05). Летим от София през Лисабон до Понта Делгада. Възможни са различни комбинации от полети, които ще бъдат конкретизирани след формирането на групата. Очаквано пристигане в Понта Делгада е късно вечерта на този ден. Трансфер и настаняване в старинно имение с ферма на около 15 км извън Понта Делгада. Ще бъдем настанени в това прекрасно място за целия период на пътуването.

Ден 2. (21.05). Първата ни разходка из Сан Мигел ще бъде в западната част на острова. За около 20 минути се трансферираме до района на Mata do Canario – красиво кратерно езеро, откъдето започва панорамен преход, следящ ръба на огромния кратер Sete Citades. Дъното на кратера е заето от две езера – Синьото и Зеленото, а на хоризонта се синее безбрежието на Атлантика. Прехода продължава около 4 часа и приключва в селцето Sete Citades. Продължаваме с организирания транспорт на запад, за да достигнем до Ponta de Ferraria – място, на което топли минерални води бликат от дъното на океана. Правим бърза баня и пътуваме обратно до Понта Делгада.

Ден 3. (22.05). Вторият ден от пътуването ни е свързан е с една от забележителностите на морския свят на островите, а именно неговите обитатели. Азорите са известни с това, че са едно от най-добрите места за наблюдение на китове, делфини, акули,  и костенурки в света. Ще направим три часова екскурзия с малка лодка южно от Сан Мигел и ще се запознаем с живота на морските обитатели. Следобед с транспорт се качваме до района на Lagoa do Fogo, след което правим разходка, която ще завърши в Caldeiras de Ribeira или минералните бани на Рибейра. Морската разходка е опция т.е. не е задължителна част от програмата.

Ден 4. (23.05). С транспорт се придвижваме до югозападната част на островаТук правим и първата си разходка за деня, следвайки живописна пътека, която се движи по стръмните склонове на острова. Разходката приключва в рибарското селце Ribeira Quente, където ще направим кратък обяд. Следобед с транспорт се преестваме до района на Furnas, където ще направим още една разходка – изкачване до панорамната точка Pico do Ferro, а привечер ще направим още една баня в изворите на Furnas. Привечер се прибираме обратно до Понта Делгада.

Ден 5. (24.05). Днешният ден е предвиден за преход до най-високата точка на острова – Pico da Vara, издигащ се до 1103 м.н.в. в западната част на острова. Прехода продължава около 5 часа и ако сме късметлии ще имаме чудесна гледка към целия остров и простора на Атлантическия океан. Нощувка в Понта Делгада.

Ден 6. (25.05). Този ден ще направим панорамен преход в северозападната част на острова, достигайки до живописното село Maia. Следобед ще имаме възможност за още една баня и посещение на втория по големина град на острова – Ribeira Grande. Привечер се прибираме в Понта Делгада.

Ден 7. (26.05). Последната ни разходка ще бъде в централната част на острова. Маршрутът Janela de Infero – Rota de Agua се движи в района на Lagoa do Fogo и дава красиви гледки към планината и южното крайбрежие на острова. Връщаме се за последна нощувка в Понта Делгада.

Ден 8. (27.05). Сутринта летим от Понта Делгада до Лисабон, трансфер до хотела и настаняване. Следобед имаме време за разходка и забележителности и пазар в Лисабон.

Ден 9. (28.05). Трансфер до летище и полет до София.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:

720 евро – при минимум 8 участника.

Условия за участие

Транспорт – до Сан Мигел пътуваме със самолет. Възможно е и самостоятелно пътуване, до Понта Делгада. След формиране на групата ще бъде конкретизиран оптималния маршрут за полет. На място ще ползваме нает транспорт, с който ще отиваме до местата за преход. Трансферите от и до летищата в Лисабон и Понта Делгада са подсигурени.

Настаняване  – седем нощувки на база BB в Сан Мигел и една нощувка на база BB Лисабон. Настаняването е в старинно имение (от 17 век), намиращо се на около 15 км от Понта Делгада.

Храна – обедите и вечерите по време на пътуването са свободни. За обяд ще можем да си приготвяме сандвичи или да хапваме в някое малко ресторантче по трасето, а за вечеря ще ползваме местните ресторанти в Понта Делгада.

Преходите – средно ниво на трудност – 4 до 6 часа. Ще се движим по добре оформени пътеки. Подходящи са за хора в добро физическо и здравословно състояние.

Температурите – по това време на годината се очаква да бъдат около 20 – 25 градуса, висока влажност на въздуха и възможност за превалявания.

Необходими документи – Азорите са част от Португалия и съответно за български граждани е достатъчна валидна лична карта.

Водач – Васил Тодев.

*Минимален брой участници – 8 души, максимален – 14 души.

**Таксата включва: 8 нощувки на база BB, всички трансфери по време на пътуването, български водач, застраховки асистанс. Таксата не включва: самолетни билети, обеди, вечери, напитки, допълнителни атракции (наблюдение на китове, гмуркане, каьонинг), входове в музеи и термални бани, бакшиши за шофьори.

Записване – става, чрез заявка на bikearea@gmail.com до 20.05.2022 г. или до запълване на местата. Въпроси и уточнения можете да отправяте на 0885 184 342 – Васил Тодев.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ