07/07/2022

Сан Мигел, Азорски о-ви – зеленият остров

Азорите – архипелаг от девет острова, разположени в средата на северния Атлантик, на границата между трите континентални плочи – Северноамериканската, Евразийската и Африканската. Там царува вечна пролет, поляните са зелени, водите горещи, хората гостоприемни, а храната вкусна. Първото от поредицата пътувания към това утопично красиво място е в посока остров Сан Мигел – главният и най-голям остров на архипелага.

Дата за провеждане: 24.05. – 31.05.2024 г. 

Краен срок за записване: 01.05.2024 г.

 

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (24.05.): От София през Лисабон до Понта Делгада. Възможни са различни комбинации от полети, които ще бъдат конкретизирани след формирането на групата. Очаквано пристигане в Понта Делгада – главният град на Азорите, късно вечерта на този ден. Трансфер и настаняване в малки къщички с ферма на около 15 км извън града. Ще бъдем настанени в това прекрасно място за целия период на пътуването.

Ден 2 (25.05.): Западните части на Сан Мигел. Първата ни разходка из Сан Мигел ще бъде в западната част на острова. За около 20 минути се трансферираме до района на Mata do Canario – красиво кратерно езеро, откъдето започва панорамен преход, следящ ръба на огромния кратер Sete Citades. Дъното на кратера е заето от две езера – Синьото и Зеленото, а на хоризонта се синее безбрежието на Атлантика. Преходът продължава около 4 часа и приключва в селцето Sete Citades. Продължаваме с организирания транспорт на запад, за да достигнем до Ponta de Ferraria – място, на което топли минерални води бликат от дъното на океана. Правим бърза баня и пътуваме обратно до Понта Делгада.

Ден 3 (26.05.): При морските обитатели. Вторият ден от пътуването ни е свързан е с една от забележителностите на морския свят на островите, а именно неговите обитатели. Азорите са известни с това, че са едно от най-добрите места за наблюдение на китове, делфини, акули и морски костенурки в света. Ще направим три часова екскурзия с малка лодка южно от Сан Мигел и ще се запознаем с живота на морските обитатели. Следобед с транспорт се качваме до района на Lagoa do Fogo, след което правим разходка, която ще завърши в Caldeiras de Ribeira или минералните бани на Рибейра. Морската разходка е опция, т.е. не е задължителна част от програмата.

Ден 4 (27.05.): При изворите на Фурнас. С транспорт се придвижваме до югозападната част на островаТук правим и първата си разходка за деня, следвайки живописна пътека, която се движи по стръмните склонове на острова. Разходката приключва в рибарското селце Ribeira Quente, където ще направим кратък обяд. Следобед с транспорт се преестваме до района на Furnas, където ще направим още една разходка – изкачване до панорамната точка Pico do Ferro, а привечер ще направим още една баня в изворите на Furnas. Привечер се прибираме обратно до Понта Делгада.

Ден 5 (28.05.): До върха. Днешният ден е предвиден за преход до най-високата точка на острова – Pico da Vara, издигащ се до 1103 м.н.в. в западната част на острова. Преходът продължава около 5 часа и, ако сме късметлии, ще имаме чудесна гледка към целия остров и простора на Атлантическия океан.

Ден 6 (29.05.): На северозапад. Този ден ще направим панорамен преход в северозападната част на острова, достигайки до живописното село Maia. Следобед ще имаме възможност за още една баня и посещение на втория по големина град на острова – Ribeira Grande.

Ден 7 (30.05.): Janela de Infero – Rota de Agua. Последната ни разходка ще бъде в централната част на острова. Маршрутът Janela de Infero – Rota de Agua се движи в района на Lagoa do Fogo и дава красиви гледки към планината и южното крайбрежие на острова. Връщаме се за последна нощувка.

Ден 8 (31.05.): Отпътуване от зеления остров. Сутринта летим от Понта Делгада до Лисабон, откъдето летим към България.

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

** Достигането до дестинацията е продължително и е свързано със смяна на полети. Възможно е оставане в Лисабон извън програмата и при самостоятелна организация.

Моля, прочетете внимателно!

Такса в зависимост от броя на участниците:

При минимум 8 участници: 850 €

Цената включва:

 • български водач/и;
 • седем нощувки на о. Сан Мигел;
 • всички трансфери по време на пътуването;
 • нает автомобил за дневните преходи;
 • застраховка “Пътуване в чужбина”.

 
Цената не включва:

 • самолетни билети до Лисабон и Понта Делгада;
 • входни такси за забележителности и термални бани;
 • всички хранения и напитки по време на пътуването;
 • допълнителни екскурзии и атракции към програмата (наблюдение на китове, гмуркане, каньонинг и др.);
 • лична екипировка;
 • бакшиши и лични разходи.

 

Условия за участие

Транспорт – до град Понта Делгада, о. Сан Мигел пътуваме със самолет. Възможно е и самостоятелно пътуване. След формиране на групата ще бъде конкретизиран оптималния начин за достигане до главния град на Азорите. На място ще ползваме нает транспорт.

Настаняване – седем нощувки в малки къщички, намиращи се на около 15 км от Понта Делгада, о. Сан Мигел.

Храна – закуските, обедите и вечерите по време на пътуването са свободни. Закуска и вечеря можем да приготвяме в къщите, в които сме настанени. За обяд ще можем да си подготвяме сандвичи или да хапваме в местни ресторантчета по трасето.

Преходите – средно ниво на трудност – от 4 до 6 часа. Ще се движим по добре оформени пътеки. Подходящи са за хора в добро физическо и здравословно състояние.

Температурите – по това време на годината се очаква да бъдат около 20 – 25 градуса, висока влажност на въздуха и възможност за превалявания.

Необходими документи – Азорските острови са част от Португалия и български граждани могат да пътуват с валидна лична карта.

Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач от екипа на сдружение “Байкария”.

* Минимален брой участници – 8 души, максимален – 14 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ