20/11/2018

Родопи – Баташки Карлък и Чатъма 01 – 03 февруари

Обърнете внимание! Програмата е променена спрямо първоначално обявената. Новата програма е тридневна 1 – 3 Февруари!

Връх Баташки Снежник е висок 2082 метра. Това го прави един от най-високите в Родопите и със сигурност един от най-панорамните върхове в планината. Поканата е за разходка в тази част на Баташка планина, съчетана с две нощувки на Чатъма и кулинарни изкушения приготвени от Тони.

ПРОГРАМАТА В ДЕТАЙЛИ

Ден 1. (01.02) Отпътуваме от столицата рано сутринта т.е. 7 часа от добре познатия паркинг на стадион “Васил Левски”. След около 3 часа достигаме началната точка на прехода – т.нар. “трети прозорец” или мястото, на което Томофилевото дере се влива в Чукура. Поемаме по широка пътека, нагоре срещу течението на реката и за около 1.5 часа излизаме на обширни поляни западно от баташкия Карлък. Оттук се наслаждаваме на красиви родопски панорами (ако няма мъгла де 🙂 и за още 1.5 часа достигаме връхната точка.

При добра видимост от тук се открива чудесна панорама върху голяма част от родопските дипли, Боздаг, Алиботуш, Пирин, Рила и Стара планина, а някъде в ниското блестят водите на баташкия язовир. След обяд се връщаме по същия път до транспорт и продължаваме към Беглика. В случай, че пътят до Горски център Чатъма е непроходим за автомобили, ще влезем пеш за 30-40мин. по добре замръзналия язовир.

Ден 2. (02.02) Този ден ще по-лежерен. Ще направим разходка от Чатъма по стари и малко ползвани пътеки се изкачваме до местността Ралев гьол , от където слизаме в долината на Жълто дере и Горанов Чарк. Прибираме се по горски път до Чатъма, където ни очаква запалената печка и вкусотиите приготвени от Тони.

Ден 3. (03.02) В третия ден от програмата ще направим разходка към местността Беглика. След закуска мятаме раниците и поемаме по замръзналата повърхност на язовира към местността Бухала и живописните Герджикови поляни. Прехвърляме ниското било и по долината на река Раково дере достигаме Беглика, откъдето отпътуваме за София.

Програмата може да претърпи промени в зависимост от метеорологичните условия. Приоритет е изкачването на Баташки Снежник и съответно деня за неговото изкачване ще бъде определен от най-подходящата прогноза.

УСЛОВИЯ

Транспорт – пътуваме с организиран транспорт по целия маршрут. Разходите за транспорт се определят в зависимост от размера на групата и не са включени в организационната такса.

Настаняване – нощувката е на Чатъма. За тези, които не са запознати – стаи с 2-3 легла, печки на дърва, чешмата и тоалетните са навън. За предпочитане е да си носите спални чували.(Спалните чували няма нужда да се носят през деня, възможно е пренасянето им на гръб само за 30-40минутен преход ).

Храна – ние ще осигурим вечеря (в събота) и закуска и обяд (в неделя) на Чатъма т.е. трябва да помислите за хапване в събота през деня и някакви дреболии за неделя.

Екипировка – Зимни дрехи и обувки, резервни шапка и ръкавици, слънчеви очила и крем против изгаряне. Снегоходки и щеки със сигурност ще са нужни. Термос с топъл чай винаги е добре дошъл. Спалния чувал е препоръчителен, не е задължително да бъде зимен.

Таксата за участие е 130 лв и включва нощувка, вечеря,закуска и обяд, застраховка злополука, водач. Таксата не включва транспорт.

Водач: Станислав Николов

Въпроси и уточнения – 0885 184 342 – Васил Тодев или на bikearea@gmail.com

Възможно е да се включите само за два дни (2 – 3.02). За целта е необходимо да се консултираме предварително и да стигнете самостоятелно до Чатъма. Такса за участие за два дни – 90 лв.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ