05/01/2021

Баташки снежник и Чатъма

Връх Баташки Снежник е висок 2082 метра. Това го прави един от най-високите в Родопите и със сигурност един от най-панорамните върхове в планината. Поканата е за зимен преход в тази част на Баташка планина, съчетана с нощувка на заслон и нощувка в горски център Чатъма, и разходка до някоя от близките летни махали – Балинов или Горанов чарк.

Програмата е подходяща за хора в добра физическа форма.

ПРОГРАМАТА В ДЕТАЙЛИ

Ден 1. (12.03). Мястото за среща се нарича Картела и се намира на главният път Батак-Доспат. Тук оставяме колите и тръгваме по пътека през гората, като целта ни е заслон “Карлъка”, намиращ се западно от Баташки Снежник. Прехода отнема около 3,5 ч, като се движим на челници. Настаняване и вечеря.

Ден 2. (13.03). Сутринта след закуска тръгваме към върха, който се намира на около час от заслона. На върха, при добра видимост, се открива красива панорама към голяма част от Родопите, както и Рила, Пирин, Стара планина, Боздаг и Алиботуш. След кратка почивка тръгваме обратно през заслона към Картела. С колите се придвижваме към стената на язовир “Голям Беглик”, където ги оставяме и се придвижваме пеш до Горски център “Чатъма”. Там ни очакват уютните стаи с гледка към замръзналия язовир, както топъл чай и вкусна храна.

Ден 3. (14.03). Днес е неделя и е чудесен ден за лека разходка до близката местност Горанов чарк. През фина горска пътека прехвърляме към долината на Жълтото дере и местността Горанов чарк. На връщане се движим по горски път към Чатъма. Обядваме и тръгваме към стената на язовира.

УСЛОВИЯ

Транспорт: пътуваме с личен транспорт. При необходимост можем да съдействаме с осигуряването на транспорт.

Настаняване: заслон “Карлъка” – няма хижар, капацитет около 10 човека, печка на дърва.
Горски център “Чатъма” – двойни и тройни стаи с печки на дърва, общо трапезно помещение, кухня и осигурена храна.

Храна: за заслон “Карлъка” и прехода на ден 2 разчитаме на собствена храна. Вечерта на ден 2 и за закуска на ден 3 ще се възползваме от домашно приготвена храна на Чатъма.

Екипировка: дрехи и обувки за зимна планина, спален чувал, снегоходки, щеки, гети, слънчеви очила и слънцезащитен крем, термос, челник. 

Наем на снегоходки: 5 лв за ден

Записване: записването става до 05.03.2021 г

Водачи: Мартин Георгиев

Такса за участие: 140 лв – включва, настаняване и храна на Чатъма, застраховка “Злополука и спасителни”, водачи. Таксата не включва разходи за транспорт, храни и напитки.

Въпроси и уточнения: 0882 128846 – Мартин или на bikearea@gmail.com

*Програмата може да претърпи промени според метеорологичните условия, състоянието на групата и по преценка на водача.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ