01/02/2021

Ботев и шоколад

В началото на юли ще повторим едно вече класическо „шоколадово“ каране в най-високата част на Балкана. Защо ще го повторим ли? Защото спускането от връх Ботев (2376) до карловската Розова долина предлага една от най-дългите пътеки в България – 20 км с около 2000 отрицателни метра. И заради гостоприемството на Ники в х. Мандрата, и защото на финала, в механата на село Левски овчия курбан и крем карамелът никога не свършват (не знаем още как е възможно). И защото „шоколадовите пътеки“ винаги събират най-готините байкъри.

Дати за провеждане: 2 – 3.07.2022 г.
Краен срок за записване: 20.06.2022 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 0 (01.07). В южен базов лагер Калофер
Както обикновено се събираме с повечето от вас в Калофер. Нощуваме в къща за гости, но за вечеря отиваме във „Fun bar“-а. Вечерта минава неусетно в игри и закачки, сладки мухабети гарнирани с калоферска анасонлийка.

Ден 1 (02.07). Нагоре в Балкана.
Сутринта се събираме с останалите, оставяме колите и се качваме на колелата. С каране по хълмовете над Калофер загряваме за голямото изкачване. От местността Паниците поемаме по добре проектираният дълъг път към вр. Ботев (2376). Търпеливо, в игри и закачки се качваме до вр. Юрушка грамада (2136). До хижа Мандрата ни делят 700 вертикални метри спускане по пътека. Оставаме за романтична вечер в хижата. Общо за деня около 40 км, +1400 м.

Ден 2 (03.07). Ботев и шоколадовите пътеки.
От хижа Мандрата се отправяме обратно към големия купол на връх Ботев. Минаваме отново през вр. Параджика, заслон “Маринка” за да достигнем най-високата точка на Балкана. След дежурната почивка и снимки се спускаме в западна посока към заслон “Ботев”, където спираме за кратка почивка и обяд. Предстои ни дългото и незабравимо спускане по пътеки през масивът Равнец към Розовата долина на Карлово, като междувременно получаваме отговорите на въпросите за „шоколада“. Финишираме в механата на село Васил Левски. Неусетно организираме взимането на колите от Калофер. Наздраве! Общо за деня около 41 км, + 1250.

* В зависимост от метеорологичните условия и състоянието на групата програмата и маршрутите могат да претърпят малки промени.

Такса за участие – 90 лева

Условия за участие:

Трудност – карането ще бъде за хора с малко повече опит в планинското колоездене.

Транспорт – до Калофер и обратно пътуваме със собствен транспорт. Ако нямате такъв, можем да съдействаме. До града има и ЖП транспорт.

Превоз на багажа – няма да имаме съпътстващ транспорт за личен багаж.

Настаняване – нощуваме в хижа „Мандрата“.

Храна – всеки сам се грижи за прехраната си. На хижа Мандрата, връх Ботев, и заслон Ботев ще можем да разчитаме на храна. За х. Мандрата ще организираме храна по предварителна заявка.

Водачи – Христо Николов – Ичо и други в зависимост от големината на групата

Такса за участие – 90 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”

Записване – Въпроси и коментари можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов – Ичо

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ