01/02/2021

Ботев и шоколадовите пътеки

Има една „шоколадова” пътека, за която си струва да минеш Балкана дет`се вика! Малко хора я знаят, най-вече животновъдите от Карловската котловина. Е, и някои избрани байкъри. Спускане от връх Ботев с около 2000 вертикални метра спускане и невероятни гледки към масивът му. Този уикенд се пригответе за две хубави дни в най-високата част на Централен Балкан. Ще научите някои балкански легенди и най-вече ще разберете защо пътеките са шоколадови.

Дати за провеждане: 5 – 6.06.2021 г.
Краен срок за записване: 2.06.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1 (05.06). Нагоре в Балкана. Събираме се сутринта в Калофер, оставяме колите и се качваме на колелата. С каране по хълмовете над Калофер загряваме за голямото изкачване. От местността Паниците поемаме по добре проектираният дълъг път към вр. Ботев (2376). Търпеливо, в игри и закачки се качваме до вр. Юрушка грамада (2136). До хижа Мандрата ни делят 700 вертикални метри спускане по пътека. Оставаме за романтична вечер в хижата. Общо за деня около 40 км, +1400 м.

Ден 2 (06.06). Ботев и шоколадовите пътеки. От хижа Мандрата се отправяме обратно към големия купол на връх Ботев. Минаваме отново през вр. Параджика, заслон “Маринка” за да достигнем най-високата точка на Балкана. След дежурната почивка и снимки се спускаме в западна посока към заслон “Ботев”, където спираме за кратка почивка и обяд. Предстои ни дългото и незабравимо спускане по пътеки през масивът Равнец към долината на Бяла река и Калофер. Междувременно получаваме отговорите на въпросите за шоколада. Общо за деня около 45 км, + 1450.

* В зависимост от метеорологичните условия и състоянието на групата програмата и маршрутите могат да претърпят малки промени.

Такса за участие – 80 лева

Условия за участие:

Транспорт – до Калофер и обратно пътуваме със собствен транспорт. Ако нямате такъв, можем да съдействаме.

Превоз на багажа – няма да имаме съпътстващ транспорт за личен багаж.

Настаняване – нощуваме в хижа “Мандрата”.

Храна – всеки сам се грижи за прехраната си. На хижа Мандрата, връх Ботев, и заслон Ботев ще можем да разчитаме на храна. За х. Мандрата ще организираме храна по предварителна заявка.

Водачи – Христо Николов – Ичо и други в зависимост от големината на групата

Такса за участие – 80 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”

Записване – Въпроси и коментари можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов – Ичо

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ