03/01/2021

Дива зима на Беглика – част 2

Втората програма “Дива зима на Беглика” ще ни подари два дни в дълги преходи без пътеки сред зимната беглишката гора, ще изпитаме издръжливостта си, ще се движим по неутъпкания от човешки стъпки сняг, ще търсим места и ще намираме път към човека до нас. Вечерите си ще отдадем на приятелско общуване и ще потънем в далечната зеленина на амазонската джунгла с водача и неуморен пътешественик Филип Лхамсурен. С прожекция на документалния филм „Прегръдката на Амазония” ще се пренесем през земи и океани до един свят, омагьосващ и крехък, за който ще научим повече от личния разказ на Филип. В уюта на Чатъма ще докоснем далечния свят, с който ни свързва една уязвима земя.

В програмата са предвидени продължителни преходи в зимни условия без пътеки в неутъпкан сняг.
Ниво на трудност: трудно с продължителни преходи до 10 часа в зимни условия. Програмата е подходяща за хора в добра физическа кондиция.

ПРОГРАМАТА В ДЕТАЙЛИ

Ден 1. (26.02). Пътуваме до язовирната стена на яз. “Голям Беглик” в обедните часове. Преход с пълни раници през вековна смърчова гора или по леда на замръзналото езеро до горски център “Чатъма”, където се настаняваме. Разстоянието пеш е около 8 км по заснежени горски пътища и пътеки или около 4 км по замръзналия язовир. В следобедните часове опознаваме мястото и вечеряме с вкусна домашна храна от кухнята на Чатъма. Вечерта с чаша вино край огъня ще гледаме документалния филм „Прегръдката на Амазония“ на Филип Лхамсурен, който на място ще ни разкаже за незабравимите моменти от амазонското пътешествие.

Ден 2. (27.02). В този ден ще направим дълъг преход в посока юг към местността Лонгурлии и партизанския лагер в околностите ѝ. Ще се движим по замръзналите ръкави на язовира, през застинали в зимната прегръдка гори и ще търсим една интересна местност с история. Ще се завърнем по тъмно на Чатъма през защитената местност “Батлъбоаз” и заледеното езеро. Теренът ще бъде тежък и всеки трябва да бъде добре екипиран. Разстоянието, което ще преодолеем пеш, е около 20 км. Вечерта с чаша горещ чай и греяно вино, ще споделим повече за района, за мястото на което се намираме и ще разкажем една история, която пишем край Беглика вече десет години.

Ден 3. (28.02). В този ден тръгваме на североизток към местността Герджикова поляна, откъдето ще изкачим връх Манастира (1758 м). Руините на него ще бъдат под снежната покривка, но достигането му ще ни издигне на една от важните точки в района. Следва спускане през зимната гора до Раково дере и красив преход до района на Горско стопанство “Беглика”. Оттук ще се придвижим с организиран транспорт до колите и ще отпътуваме.

УСЛОВИЯ

Транспорт: достигането до началната точка на програмата е с лични автомобили. При необходимост от съдействие за транспорт, моля да отбележите това при подаване на заявката за записване.

Настаняване: условията са тип “хижа” – разпределение на гостите в стаи с единични и/или двойни легла. Помещенията се отопляват с печки на дърва. Тоалетните са общи, външни. Налично е спално бельо, одеяла, топли завивки, но за лично спокойствие е препоръчително използването личен спален чувал или туристически чаршаф.

За прожекцията и хранене се използват общи помещения с капацитет до 15 човека. Използването на лични предпазни средства е препоръчително. Храненето може да бъде организирано по групи или самостоятелно.

Храна: домашно приготвена храна от кухнята на Чатъма.

Екипировка: зимна за високопланински преходи при всякакви метеорологични условия. Високи непромокаеми обувки, гети, полари, ветровка – яке и панталон, тънка пухенка, шапка, термобельо – горнище и долнище, слънчеви очила, ръкавици – 2 чифта (едните да са непромокаеми и с 5 пръста), термос, снегоходки, щеки.

Наем на снегоходки: 5 лв за ден

Максимален брой участници: 12 души

Такса за участие: 150 лв

Таксата включва: две нощувки в ГЦ “Чатъма”, домашно приготвена храна, водач, застраховка “Злополука”. Таксата не включва транспорт, наем на снегоходки, алкохолни напитки и лична екипировка.

Записване: записването става до 15.02.2021 г.

За въпроси и коментари: 0877 751 710 или bikearea@gmail.com

Водач: Филип Лхамсурен

*Програмата може да претърпи промени според метеорологичните условия, състоянието на групата и по преценка на водача.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ