21/11/2018

Рила – от Мусала до Мальовица 28 февруари – 04 март

Зимна експедиция по билото на Рила – главният балкански вододел между Черно и Егейско море. Ще преминем по билните части на източна и централна Рила. Маршрутът ни ще започне от Мусаленският циркус и ще завърши в Мальовишката част на планината. Ще преминем през едни от най-високите върхове и едни от най-слабо посещаваните маршрути и хижи през зимата. Ще се насладим на гледки към другите български планини, ще усетим алпийският облик на планината и ледниковите долини. Рила е заледявана няколко пъти в далечното минало, като така са се образували дълбоките циркусови долини и ледникови езера, както и алпийският и вид.
През великата Рилска пустиня ще се движим далеч от туристи и посещавани маршрути, ще навлезем в сърцето на зимната планина.
В тази програма има всичко: изкачване на остри алпийски върхове, безкрайни снежни полета, остри билни ръбове, лавинни склонове, празни призрачни хижи и затрупани под снега заслони, ще търсим най добрите маршрути, ще преценяваме снега, ще придобием знания за използването на екипировката, лавинната опастност и движението в група – Пътят е целта!

ПРОГРАМАТА В ДЕТАЙЛИ

Ден 1 (28.02). Боровец – хижа „Ястребец“ – заслон „Ледено езеро“ – 4 – 5 часа. Стартираме от к.к. Боровец от където с кабинковият лифт преодоляваме 1000м. денивилация до х. Ястребец, спускаме се до мусаленската пътека и покрай х. Мусала стигаме до заслон Ледено езеро.

Ден 2 (01.03). Заслон „Ледено езеро“ – връх Мусала – Малък и Голям Близнак – Маришки връх – връх Овчарец – седловината Джанка – хижа „Грънчар“ – 7 – 8ч. През целият ден ще се насладим на околните гледки. Ще се движим на юг по остро и красиво било. От ляво впечатление ще ни направи Маричината долина, от дясно е долината на Бели искър, а пред нас Пирин в целият си блясък.

Ден 3 (02.03). Хижа „Грънчар“ – седловината Джанка – връх Ковач – връх Вапа – връх Йосифица – х „Рибни езера“ – 8 – 10ч. Сутринта отново се връщаме на седловината Джанка и поемаме в посока юг – югозапад, а после и на запад. Мащабите на този преход са големи, усещането е за арктически полета. По пътя ни ще има от всичко, което рилският релеф предлага.

Ден 4 (03.03). Хижа „Рибни езера“ – Водния чал – заслон „Кобилино бранище“ – 6 – 7ч. Пътят ни е покрай река Маринковица към Водния чал на север, след което се спускаме към седловината Кобилино бранище, където оставаме за нощувка в едноименния заслон.

Ден 5 (13.02). Заслон „Кобилино бранище“ – връх Мечит – хижа „Мечит“ – Говедарци – 8 – 10ч. Навлизаме в Мальовишка Рила. Сутринта се изкачваме към връх Мечит (2567 м.), обръщаме и поглеждаме от къде сме дошли, подковата е завършена. Спускаме се до Говедарци през хижа „Мечит“. Привечер пътуваме обратно към София.

УСЛОВИЯ

Важно!!! Осъществяването на прехода включва преминаване на участъци със средно до високо ниво на трудност и изисква добра физическа подготовка. Реализацията на планираните преходи е в зависимост от метеорологичните условия и при неподходящи такива е възможно маршрута да бъде променен. Максимален брой участници: 10 души.

Транспорт: до началната и от крайната точка пътуваме с организиран транспорт. Разходите за транспорт се разпределят между участниците в събитието.

Настаняване: в общи помещения. Обслужени ще бъдат заслон „Ледено езеро“ и хижа „Рибни езера“. Необслужени ще бъдат хижа „Грънчар“ и заслон „Кобилино бранище“. Необходимо е да имате подходящ т.е. топъл спален чувал.

Храна: ще можем да поръчаме храна на вечер 1 и 3 т.е. „Ледено езеро“ и „Рибни езера“. Ще се опитаме да договорим с тях храна за из път (вечери 2 и 4), но това ще бъде уточнено допълнително преди преди прехода.

Екипировка: зимна за високопланински преходи при всякакви метеорологични условия:  обувки високи непромокаеми, гети, полари, ветровка – яке и панталон, тънка пухенка, шапка, термобельо – горнище и долнище, слънчеви очила, ръкавици – 2 чифта (едните да са непромокаеми и с 5 пръста), термос, снегоходки, щеки, туристически котки и туристически пикел. Снегоходки и щеки могат да бъдат наети срещу 7 лв / ден.

Записване: записването става до 15.02.2019г

Водачи: Мартин Георгиев, Димитър Грозданов

Такса за участие: 250 лв с включени, настаняване, застраховка “Злополука и спасителни”, водачи.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ