26/01/2021

Етрополска байкария при Ники

Преди време получихме приятна покана от нашия приятел Ники Петков да му гостуваме на вилата разположена в полите на Етрополския Балкан. Ами нямаше как да откажем. Особено като знаем, че той може да ни предложи много хубави пътеки за каране в района. Ние пък от своя страна решихме да направим гостуването ни по-запомнящо се и интересно като прехвърлим два пъти билото на Балкана. Ето и подробностите:

Дати за провеждане: 24 – 26.09.2021 г.
Краен срок за записване: 17.09.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (24.09). Челопеч – прохода Кашана – Етрополска Рибарица

Събираме се в град Златица, където прехвърляме багажа си за да пътува към вилата на Ники. Започваме изкачването си към централното старопланинско било. Катерим кротко по горски пътища с гледки към Златишко-Пирдопската котловина. Не след дълго се озоваваме и на панорамната тераса на хижа Мургана с ободрителна напитка в ръка. Продължаваме още малко нагоре се озоваваме на пътеката на Ком-Емине. Караме надолу до прохода Кашана (1380), а след това се качваме до връх Курдуна (1822). От там започва красиво спускане по пътека и пътища чак до Етрополска Рибарица. По време на спускането ще се отбием и за по питие на х. Стражата.

Общо за деня около 40 км, +1400 м.

Ден 2. (25.09). Пътеките на Ники

В този ден ще го даваме по-лежерно, но пък няма да ни е скучно. Но пък ще караме по мрежата от домашни пътеките на Ники. Ще посетим град Етрополе, както и Етрополския манастир „Света Троица”. Той е наричан още Варовитец, заради варовитите камъни с които е изграден манастирския храм. До обителта се намира и красив водопад.

Общо за деня  30 до 40 км.

Ден 3. (26.09). Етрополска Рибарица – Свищи плаз – Челопеч

В неделния ден отново се насочваме към главното било. По черни пътища и пътеки, с малко бутане се озоваваме на връх Свищи плаз (1888). От там започва голямото ни слизане по пътеки чак до град Златица. През последните години местните байкъри се грижат за пътеките над подбалканския град и за спускането ще изберем нещо, което да се хареса на всички. След като слезем в котловината се придвижваме до Челопеч, където се намират колите ни.

Общо за деня около 36 км, + 1450.

Такса за участие – 110 лева

Условия за участие:

Транспорт – до Челопеч пътуваме със собствен превоз. Колите ще бъдат паркирани там за времето на карането. Удобно е и идването с влак от София.

Превоз на багажа – ще бъде осигурен превоз на багажа от колите до Етрополска Рибарица и обратно.

Настаняване – във вилата на Ники има 12 места за нощувка. При желание за повече легла на закрито ще използваме някои от къщите за гости в съседство. Бивакуването ще бъде в двора на вилата.

Храна – всеки сам организира изхранването си. Предварително може да се организира и поръча храна. На около 5 км от вилата има и ресторант. С наближаване на събитието ще бъдат предложени различни варианти.

Водачи – Христо Николов, Иван Пенчев, Николай Петков

Такса за участие – 110 лв. Таксата включва водачи, съпътстващ транспорт и застраховка “Злополука”

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241– Христо Николов – Ичо

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ