05/04/2022

Из Алабак и каньона на Чепинска река

Родопиският дял Алабак се намира в северозападната част на планината, ограден от долините на реките Чепинска и Яденица, които го отделят от родопските дялове Къркария и Баташка планина, и Рила на северозапад. Този преход ще ни отведе в източната част на Алабак – там където от живописния връх Милеви скали се спускат стръмни склонове към каньона на Чепинска река. Ще започнем от Варварските минерални бани, след което ще се изкачим до Милеви скали и ще се спуснем към местността Лакът, където реката образува труднодостъпен каньон, по който ще достигнем до село Драгиново, където прехода приключва. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 03.06 – 05.06.2022 г.
Краен срок за записване: 29.05.2022 г.

 

Детайлно описание на програмата

 

Ден 1. (03.06.) Събираме се в изходната точка на прехода – паркинга при Варварските минерални бани. Този ден ще направим сравнително кратък преход – около 1.5 – 2 часа до хижа “Равно боре”, където ще останем за нощувка. Възможно е настаняване на закрито или на палатка.

Ден 2. (04.06). Започваме деня с изкачване по стръмните склонове на връх Фенера, до чиято най-висока точка ще се отбием, след което ще продължим към Милеви скали. Това е един от най-обзорните върхове в Родопите. От тук се открива незабравима панорама към долината на Чепинска река, Къркария и безкрайното море от родопски дипли, зад които надничат Рила и Пирин. Обядваме на върха, след което ще заредим с вода от хубавата Мазълова чешма и ще продължим надолу по стръмните южни склонове на върха. Целта ни е да достигнем до т.нар. “Галева колиба”, в района на която ще нощуваме на палатки.

Ден 3. (05.06). Продължаваме прехода по южните склонове на Милеви скали като се насочваме към местностите Левът, Горно и Долно Лесичево. Тук на няколко места се откриват руини и керамика от древни поселища. Благодарение на хубавото си изложение този район и до ден днешен се използва за животновъдство от жителите на село Драгиново. След Долно Лесичево ще се спуснем към каньона на Чепинска река в местността Лакът. Тук ни очаква труден терен, на места ще се движим без пътека, докато излезем на горския път в местността Момков вир. Оттук остават още няколко километра до финала на прехода в село Драгиново.

Моля, имайте предвид следното:

  • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
  • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;

 

Условия за участие

Транспорт – до Варварските минерални бани и обратно ще пътуваме с лични автомобили. От Драгиново до Варварските бани ще бъде организиран транспорт.

Настаняване – Първата вечер можем да се настаним в хижа “Равно боре”, а следващата вечер нощуваме на палатки. Възможно е комбиниране между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. За първата вечер на хижата можем да си поръчаме вечеря и закуска. 

Водачи по маршрута – Васил Тодев, Филип Лхамсурен.

Такса за участие – 110 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”. Нощувката в хижата се плаща допълнително – 15 лв.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ