27/01/2021

Източна Рила

Старите гори на Източна Рила крият в себе си прохладата, която ни е нужна в разгара на лятото. В рамките на двудневната експедиция, тръгвайки от Юндола, ще обиколим тучните пасбища в местностите Челебийца, Манашица и Вълчи поляни. Ще достигнем яз. “Белмекен” и ще покараме в подножието на два от най-източно разположените двухилядници на планината – Славов връх (2306 м.н.в.) и Балабаница (2157 м.н.в.), а за да завършим отново на географската граница между Рила и Родопи, ще пресечем долината на р. Яденица, преминавайки в близост до защитените местности “Валявиците”, “Рогачица” и “Фелибелийска поляна”.

Дати за провеждане: 31.07 – 01.08.2021 г.
Краен срок за записване: 25.07.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (31.07). От Юндола до Белмекен. Събираме се в 9:30 в центъра на село Юндола и потегляме. Маршрутът започва с изкачване първо на север по маркиран горски път, след което завива на запад и достига местността Старина. Пресичаме асфалтовото шосе и навлизаме в поляните на местността Челебийца. След поредица от пътища и кратки пътечки се озоваваме в подножието на възвишението Каратепе, където правим кратка почивка, за да напълним вода. Продължаваме постепенно да се изкачваме в посока С-СЗ и достигаме местността Блатца, откъдето се открива гледка към Пирин, долината на река Черна Места и Велийшкото било. След кратка почивка пресичаме поляните в местността Куртово и се спускаме по живописната долина на Куртовска река. На няколко места реката образува красиви меандри, което предполага спиране за обедна почивка някъде в района. След водослива на Куртовска река и Ръжавица ни предстои най-стръмното за деня изкачване/избутване до местността Пиздина вода. Достигаме до яз. „Белмекен“ по панорамен, макадамов път движейки се успоредно на асфалтовото шосе. Настаняваме се за нощувка в туристическата база или на палатка.
Общо за деня: около 29 км, +1300/-700

Ден 2. (01.08). Белмекен – Балабаница – Юндола. Вторият ден започва с връщане няколко километра по асфалтовия път до стената на язовир “Белмекен”. Движейки се закратко по североизточния му бряг, се отклоняваме по пътека, за да пресечем обрасналите с клек склонове на Славов връх. Прехвърляме билото на около 2050 м.н.в. и движейки се по панорамен път, достигаме седловината Самара. Тук започва кратко изкаване, което ще ни отведе почти до котата на връх Балабаница, където ще направим почивка за обяд. След обяда ни предстои и най-предизвикателното за програмата спускане през местността Минковица до местността Валявиците в долината на Куртовска река. Събираме сили за едно от последните изкачвания през деня, което ни извежда от долината, като преминаваме през поляните на Големия и Малкия Базеник. Преминаваме през Фелибелийска поляна и спираме за утоляващи жаждата напитки на Старина. Денят приключва със спускане по път и пътека до началото на село Юндола, след което по асфалта достигаме до центъра и колите си.
Общо за деня: около 29 км, +1000/-1600

* Програмата и маршрутите могат да претърпят малки промени.

Такса за участие – 80 лева

Условия за участие:

Транспорт – от и до началната точка, село Юндола, се придвижваме с личен превоз. Колите ще бъдат паркирани там по време на карането.

Настаняване – нощувката е на туристическата база на Белмекен като има възможност за спане на закрито в бунгала или на палатка.

Храна – за вечерята и закуската на Белмекен ще има възможност да ползваме ресторанта на базата. Всички участници ще трябва да си подсигурят храна за обедите на Ден 1 и Ден 2.

Водачи по маршрута – Валентин Хаджийски

Такса за участие – 80 лв – таксата включва водачи, поддържащ транспорт и застраховка “Злополука”.

*В таксата не са включени нощувка и храна.

Записване и въпроси може да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0876 747 176 – Валентин Хаджийски

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ