03/07/2022

Йордания – от Акаба до Джераш

Обзорно пътуване из историята и впечатляващите пейзажи на Йордания.

Обща продължителност на програмата: 8 дни, включително 7 нощувки.

Ниво на трудност: лесно. Основната част от пътуването се реализира с транспорт. Преходите са сравнително кратки и с продължителност до 4 – 5 часа, без носене на голям багаж.

Екип: български водач.

В рамките на това пътуване ще имаме възможност да посетим най-известните и запомнящи се обекти на територията на Кралство Йордания – ще започнем от пристанищния град Акаба, разположен на брега на Червено море, след което ще достигнем до впечатляващия римски град Джераш, недалеч от границата със Сирия. От Джераш ще продължим на юг, посещавайки столицата Амман, Мадаба, крайбрежието на Мъртво море, замъка на кръстоносците в Керак, мистичната Петра и червените дюни на пустинята Уади Рум. В края на пътуването ще се завърнем обратно в Акаба, където ще имаме възможност да се насладим на впечатляващия подводен свят на Червено море.

Акценти на пътуването:

– посещение на руините на древния Джераш;
– мозайките на Мадаба;
– посещение на Маунт Небо;
– възможност за плаж на Мъртво море;
– посещение на средновековния замък Керак;
– два дни в Петра;
– кратък преход из пясъците на пустинята Уади Рум;
– възможност за гмуркане или шнорхелинг в кораловите рифове на Акаба;

Дати за провеждане: 05.03. – 12.03.2023 г.
Краен срок за записване: 20.02.2023 г. или до запълване на местата.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (05.03). София – Акаба. Полет от София до Акаба. Трансфер до хотела, време за кратка почивка и разходка из вечерните улици на Акаба. Повече информация за полетите до Акаба може да откриете на ryanair.com

Ден 2. (06.03). Акаба – Джераш – Амман. След закуска поемаме с автомобили на север и за около 5 часа достигаме град Джераш разположен недалеч от границата със Сирия. Тук ще отделим около два часа за посещение на руините на древния град Джераш, който впечатлява с историята и размерите си. Привечер пътуваме (около час) до столицата Амман, където се настаняваме за една нощувка.

Ден 3. (07.03). Амман – Мъртво море – Керак. От Амман (разположен на около 1100 м.н.в) продължаваме на юг към Мадаба – още един древен град, известен с изящните си мозайки. Ще посетим средновековната църква „Свети Георги“, след което ще се продължим на запад към долината на река Йордан и Мъртво море. По път ще спрем за кратко на възвишението Маунт Небо, от където според библейския разказ Мойсей видял обетованата земя. Следва дълго спускане по криволичещ път до Мъртво море – най-ниско разположената точка на земната суша – 430 м. под морското равнище. Тук ще имаме възможност да се потопим във водите на езерото, чиято соленост е около 300 – 310 промила. Следобед продължаваме към Керак, разположен високо по склоновете на йорданското плато. Тук се намира един от най-добре запазените и впечатляващи замъци от времето на кръстоносните походи. Керак или Ал Керак е построен през 12ти век и е част от системата от отбранителни крепости и укрепления създадени от кръстоносците с цел опазване на завладените земи в Близкия изток. Нощуваме в Керак

Ден 4. (08.03). Керак – Петра. След закуска имаме сравнително кратък трансфер (около 2 часа) до градчето Уади Муса, в чиято околност се намира историческата и природна забележителност Петра. Правим настаняване в хотела, след което се отправяме за първо посещение на Петра. За този ден е предвидено да посетим основните забележителности на комплекса – входния каньон, Хазната, храмовете на Петра, стадиона и в крайна сметка ще се изкачим до т.нар. Манастир, от където ще изпратим залеза на слънцето. Прибираме се за нощувка в Уади Муса.

Ден 5. (09.03). Петра. Днес ще имаме пълен ден в Петра. Ще следваме по-слабо известна пътека, по която с множество стъпала ще се изкачим до гробницата на пророк Арон, който според библейските текстове е по-възрастния брат на Мойсей. От гробницата се открива прекрасна панорама към цялата околност на Петра. Привечер се връщаме до Уади Муса, където оставаме за втора нощувка.

Ден 6. (10.03). Петра – Уади Рум. От Уади Муса продължаваме на юг към пустинята Уади Рум (Червената пустиня) известна с червените пясъчни дюни и впечатляващи скални форми. Настаняваме се в един от пустинните пясъчни лагери, след което отиваме на разходка из пясъците няоколо. Привечер ще изпратим залеза от красива скала недалеч от лягера, след което ще съберем около лагерния огън.

Ден 7. (11.03). Уади Рум – Акаба. Сутринта пътуваме от пустинята обратно до Акаба. През този ден ще имаме възможност да посетим някой от клубовете за гмуркане и да се насладим на невероятния подводен свят на рифовете на Червено море. Привечер ще имаме време за разхода и пазар по улиците на Акаба,

Ден 8. (12.03). Акаба – София. Трансфер до летище и полет до София.

*По това време на годината температурите по маршрута може да варират между 2 и 25 градуса. Не е изключено дори да има валеж в пустинята.

**Така описаната програма е предвидена за малки групи – 4 до 7 души и при желание може да бъде изпълнена по поръчка за ваша група приятели в период различен от представените в периода между ноември и април.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:
– 4 души – 810 евро;
– 5 души – 710 евро;
– 6 души – 630 евро;
– 7 души – 590 евро;

Условия за участие

Пътуване: Със самолет от София до Акаба и обратно. Цялото пътуване на територията на Йордания ще бъде реализирано с микробус или автомобил в зависимост от размера на групата.

Настаняване: 6 нощувки в хотел, 1 нощувка в пустинен лагер на база нощувка и закуска;

Храна: в местата за настаняване ще имаме включена закуска, а за обяд и вечеря ще се храним в малки ресторантчета или със собствена храна, която ще можем да закупим по път.

Група: 4 – 7 души;

Цената включва:
– всички трансфери на територията на Йордания от летище до летище;
– 7 нощувки на база ББ;
– български планински водач;
– медицинска застраховка Асистанс;

Цената не включва:
– самолетните билети и летищните такси;
– туристическа виза – получава се на място и струва 40 Йордански динара (около 50 евро)
– обеди и вечери;
– входове за забележителности и музеи – например двудневния билет за посещение на Петра струва 55 Йордански динара (около 65 евро);
– цената на ПСР тест (ако се налага);

Необходима лична екипировка: Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.

Формалности: паспорт в срок на валидност за периода на пътуването. Към настоящия момент за влизане в Йордания (включително за притежателите на сертификат за ваксинация) се изисква отрицателен PCR тест направен 72 часа преди влизането в страната. За хората, които не притежават сертификат за ваксинация се налага да направят втори ПСР тест при пристигането на летището в Йордания (цена 28 Йордански динара).

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ