27/01/2021

Карабас Барабас на Каракулас

В последните празнични дни на месец май ще се посветим на опознаване на района, разположен между родопския рид Каракулас и югоизточните разклонения на връх Преспа. В първия ден ще свържем в едно високо кръгче селата Загражден, Рибен дол и Две тополи. После маршрута ще ни преведе през река Давидковска Малка Арда до село Вишнево. А на 24 май ще преминем като на манифестация през Пергел махле и село Вълчан дол обратно до изходната точка. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 21.05. – 24.05.2021 г.
Краен срок за записване: 10.05.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 0. (21.05). Пристигаме привечер на 21.05 и се настаняваме в района на Заграджен. Ако планирате пристигане на 22ри, моля имайте предвид, че пътуването от София до Загражден отнема около 4 часа.

Ден 1. (22.05). Загражден – вр.Елварника – Планинско – Рибен дол – Две тополи – Загражден. Началото ще бъде поставено в село Загражден. Следвайки черни пътища ще поемем към най-високата точка на рида Каракулас – връх Елварника (1715 метра). По обедно време ще ни споходи щастието да излезем високо горе на голото било в компанията на издигащите се югозападно от нас връх Преспа (2001 метра) и връх Свобода (1943 метра). На изток освен връх Чиляка (1459 метра) ще забележим рязкото понижение на Родопите – планината започва да слиза все по-ниско, вероятно за да е и по-близко и до нас, хората. Билна пътека ще ни свали до село Планинско, където я срещнем някой, я не. Тото-шанс. Към следващата ни цел – село Рибен дол – ще продължим следвайки подсичащ горски път. Далечен кучешки лай ще издаде нашето присъствие на малцината му обитатели. Следващият участък от маршрута до село Две тополи ще влязат в употреба любими „родопски техники“ на предвижване с колело – малко носене, мъничко бутане, повечко каране и така няколко пъти дорде преминем пътеката, подсичаща връх Киселца. След Две тополи остава съвсем малко разстояние до финала в село Загражден. Възможност за спане на закрито или на палатка в съседство.
Общо за деня: около 28 км

Ден 2. (23.05). Загражден – Две тополи – вр.Коджатепе – р.Давидковска Малка Арда – Гълъбово – Вишнево. Вторият ден на програмата ще ни върне отново към село Две могили. От там ще подхванем плетеница от пътеки, които ще ни изведат при връх Коджатепе. В рамките на следващите няколко километра, следвайки и спускайки билната пътека ту ще увисваме над дълбоките дерета над река Рибен дол, Загражденска река и Давидковска Малка Арда, ту ще пресичаме тихите махали Тоз янъ, Саръ яр, Ашатлер. Ще заобикаляме върхове със звучните имена Юкюс Йолдук тепе и Асалък тепе. По обед ще пресечем моста на Давидковска Малка Арда откъдето ще продължим вече да се изкачваме към село Гълъбово. Между последното и нашата крайна точка за деня, село Вишнево има два варианта да се достигне – по основния асфалтов път или по маркирана пътека. Възможност за настаняване на закрито или на палатка.
Общо за деня: 38 км

Ден 3. (24.05). Вишнево – Гаджевска махала – Вълчан дол – Загражден. На светлия празник нашата манифестация ще започне с ободряващо изкачване към Пергел махле – малък просветен център, разположен в подножието на връх Вешката. Там е възможно да бъдем препитани по велогеометрия от екип местни експерти, въоръжени с транспортири. Бъдете готови! Успешно преминалите ще имат шанса да прехвърлят билото и да продължат към Гаджевска махала. От махалата надолу пътека ще ни свали до река Давидковска Малка Арда. Спазвайки правилата и традициите на родопското каране следва класическо просветно изкачване до село Вълчан дол. До село Загражден ни дели едно било. Пътека. И 6 км. Възможност за прибиране.
Общо за деня: около 32 км

Такса за участие – 110 лева

Условия за участие:

Транспорт – до началната точка пътуваме с лични автомобили, които ще оставим на паркинг в Загражден. 

Настаняване – и двете места за нощувка – селата Загражден и Вишнево предлагат вариант за настаняване на закрито или на палатка. Моля отбележете вашето предпочитание във формата за записване.

Храна – на местата, където ще нощуваме е възможно предварително да си поръчаме вечери и закуски т.е. необходимо е да си предвидим лека храна за из път.

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от поддържащ транспорт.

Водач по маршрута – в зависимост от размера на групата.

Такса за участие: 110 лв

Какво включва таксата за участие? – таксата включва водачи, поддържащ транспорт, застраховка “Злополука”. 

Записване и въпроси можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ