24/01/2019

Кавказ – от Казбеги до Омало

Дълбоки долини, планински проходи, буйни реки, стръмни пътеки, автентични села и хора – това сме замислили за есента на 2019та. Ще се опитаме да прекосим с колелата си една от най-красивите и трудно достъпни части на Кавказ. Ще започнем от района на Казбеги и ще пътуваме на изток към областта Тушети. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 07 – 17.09.2019 г.
Краен срок за записване: 01.08.2019 г.

Имайте предвид, че това пътуване включва трудни участъци, както на изкачване, така и на спускане – на много места ще се налага да бутаме и пренасяме колелата си. Към това се добавя отдалечеността на района и надморски височини между 1500 и 3500 метра!

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (07.09). София – Степантсминда. Пътуваме с автобус от София до Солун, а оттам със самолет летим до Кутаиси –  повече инфромация за полета може да проверите на www.wizzair.com. Пристигаме в Кутаиси по обяд, след което следва 5 часов трансфер до Степантсминда – планинско градче, разположено в подножието на връх Казбег. Настаняваме се в къща за гости и се отдаваме на заслужена почивка.

Ден 2. (08.09). От Степантсминда до Джута. Започваме деня със сглобяване на колелата. Около обяд поемаме към първата цел от пътуването – село Джута. Караме по планински път, следващ долината на река Сноскали, преминаваме през село Сно и след около 20 км достигаме Джута. Общото разстояние за деня е около 25 км, с 400 метра положителна денивелация – от 1750 до 2150 м.н.в. Настаняваме се в къща за гости.

Ден 3. (09.09). От Джута до Рошка. За днес е предвидено първото сериозно предизвикателство – прохода Шадзелизгеле (3050 м.н.в.). От Джута следваме едноименната долина до кота 2700 м., след което по стръмна, криволичеща пътека изнасяме колелата до прохода. От другата срана ситуацията е подобна – множество серпентини ни „свалят“ до долината на река Рошка, по която достигаме до едноименното село, където оставаме за нощувка. За деня: около 18 км, + 1000 м / – 1000 м.

Ден 4. (10.09). От Рошка до Шатили. Започваме деня със спускане към долината на река Кевшуретис. Тук излизаме на планинското шосе водещо на североизток към Шатили. Започваме изкачване, като целта ни е прохода Датвис (2690 м.н.в.). След прохода започваме спускане към долината на река Аргун, по която достигаме до финалната точка – Шатили. Настаняваме се в къща за гости. За деня: около 49 км, + 1900 м / – 2400 м.

Ден 5. (11.09). От Шатили към Ацунта. Започваме изкачването към най-високия проход по маршрута ни – Ацунта (3500 м.). Целта за деня е да достигнем място за бивакуване, разположено на около 3000 м.н.в. в западното подножие на прохода. В началото на прехода следваме планински път (до Муцо), след което бутаме и носим по планински пътеки. Нощуваме на палатки. Багажа ни ще бъде пренесен с коне. Общо за деня: около 24 км, + 2300 м / – 500 м.

Ден 6. (12.09). Прохода Ацунта. Продължаваме изкачването към прохода, от който ни делят 500 вертикални метра. Веднъж достигнали тази височина започваме дълго спускане към долината на река Квакидискали, по която подължаваме до целта за деня – село Гиреви. Настаняваме се в къща за гости.
Общо за деня: около 25 км, + 900 / – 1800 м.

Ден 7. (13.09). Към Омало. Продължаваме карането си, вече на територията на област Тушети. От Гиреви спускаме по долината до Дартло, след което следва петкилометрово изкачване до един превал над Омало. Спускане към Омало за финал и заслужена почивка. Настаняваме се в селото за следващите две нощувки. Общо за деня: около 26 км, + 900 м / – 1100 м.

Ден 8. (14.09). Резервен ден. Този ден е предвиден като резервен. Съответно ако не се наложи да го използваме по-рано по маршрута, ще останем в Омало за почивка и кратки карания в района. Нощувка в Омало

Ден 9. (15.09). Финално каране. От Омало ще използваме услугите на джипки, с които ще се изкачим до прохода Абано (2826 м.н.в.) – известен като най-високия „караем“ проход в Кавказ. Това е и единствената връзка на областта Тушети с останалата част на Грузия. От Абано ще се качим на колелата за продължително спускане по планинския път, което ще ни изведе от планината и до Телави, където оставаме за нощувка. Общо за деня: около 70 км, + 750 м / – 2900 м.

Ден 10. (16.09). На път към Кутаиси. Сутринта сглабяме колелата и отпътуваме към Кутаиси (6 часа), където оставаме за последна нощувка на Грузинска почва.

Ден 11. (17.09). Кутаиси – София. Летим обратно към Солун с ранен полет, след което с автобус се прибираме до София.

Карта на маршрута.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:

6 – 10 души – 850 евро;

Условия за участие

Транспорт. Пътуването е със смесен транспорт – до Солун с нает автобус. Солун – Кутаиси – Солун със самолет – www.wizzair.com. Кутаиси – Степантсминда и Телави – Кутаиси с нает автобус.

Настаняване и храна. В рамките на пътуването се настаняваме за девет нощувки в къщи за гости и малки хотели. Една нощувка е на бивак, което ще наложи използването на бивачна екипировка – палатки, шалтета, чували.
Храната, включително вечери и закуски по време на цялото пътуване ще бъде приготвяна в местата за настаняване. За обяд ще си носим сандвичи, ядки, шоколадови барове и т.н.

Поддържащ транспорт – багажа ни ще бъде транспортиран от място на място с помощта на нает транспорт. В участъка между Шатили и Омало ще ползваме коняри.

Визов режим – за пътуване в Грузия е необходим валиден медународен паспорт. Виза не е необходима.

Водач – Васил Тодев.

Таксата за участие включва: всички услуги в Грузия – настаняване, вечери и нощувки, трансфери до началната и от крайната точка, транспорт на багажа, водач, застраховка „Злополука“.

Таксата за участие не включва: транспорта до Кутаиси и обратно, обеди и напитки, бакшиши.

Въпроси и коментари – на bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев.

**Размер на групата – минималният брой участници за осъществяване на програмата при описаните условия е 6 души, а максималният 10.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ