15/11/2023

Киргизстан – алайско хайку

В средата на месец август ще се отправим към любимия изток, за да прекосим Алайския хребет в Киргизстан. Ще тръгнем от град Ош, за да спрем в подножието на памирския снежен гигант – връх Абу Али Ибн Сино (бивш Ленин, 7134 м). В тази авантюра ще сме водени от притегателната сила на скалистите зъбери, от простора на ледниковите долини и дълбината в погледите на киргизките номади.

Дати за провеждане: 17 – 26.08.2024 г.
Краен срок за записване: 15.07.2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (17.08.): София – Истанбул. Истанбул – Ош. Летим от азиатското летище в Истанбул до град Oш. Възможни са различни комбинации от полети от София до Истанбул, които ще бъдат конкретизирани след формирането на групата. Очаквано пристигане в Ош е рано сутринта на този ден. Градът е разположен във Ферганската долина. Историята му започва преди 3000 години. Според легендите името на местността се свързва с цар Соломон (Сюлeйман), който, минавайки през нея с войската си, решил да спре. “Хош!” извикал той към войните, което означавало „спри“. Оттогава малкото селище на планинския склон се нарича Ош. След почивка в хотел до обяд, отиваме за сомове* и вдигаме гълъбите към планината. Предстои ни трансфер до село Коджо Келен (2170 м), разположено на 90 км от Ош в сърцето на Алайския хребет. Настаняваме се в къща за гости.
* местната валута е СОМ

Ден 2 (18.08.): Около Коджо Келен. Сутринта в Коджо Келен е тиха. Сърбаме телешко варено за закуска и дъвчем странни бели топчета – уж било сирене. Разтваряме картата и чертаем кръгова обиколка в околностите на селото за адаптация. Планината ни приема, усещаме терена и установяваме първи зрителен контакт с каменните исполини, издигащи се на над 4000 метра. Спим отново в къща за гости в същото село

Общо за деня: 15 км, + 900 м/- 900 м

Ден 3 (19.08.): Към превала Саръ Бел до долината. Отваряме очи и правим йога, докато се свари телешкото, като този път може и да е як. Яйца на очи, черен чай, семки и бонбонки за гарнитура. Днес е началото на експедицията! Тръпнем в очакване, конете пръхтят, недоволни от тежките денкове, а конярят пали цигара и посочва пътя към прохода. От Коджо Келен поемаме към превала Саръ Бел (3137 м). Ясна пътека ни превежда нагоре в планината. Отвесни червени скали, меки форми, цветове, мармоти. Подминаваме “Ел Кап” и по обяд сме на превала. Сандвич, сникърс и газ надолу по игрива пътечка до долината на потока Кош Мойнок, където ни очаква шарена юрта, следобедна закуска и просторно волейболно игрище. Къси пасове, карти и спим в юртите на 2800 м.

Общо за деня: 12 км, + 1000 м/- 400 м

Ден 4 (20.08.): Към юртите на 3500 м. Днес е важен, дълъг и съдържателен ден. Закусваме обилно и тръгваме рано, за да превалим първото предизвикателство за деня – проходът Кош Мойнок (3200 м). Следва дълго спускане по мулетарска пътека, правим слалом между яковете и вардим глезените. По обяд кацаме в малкото селце Казъл Шоро на около 2400 м. Обядваме, почиваме, малко разтягане и продължаваме прехода за деня по равен коларски път до съседното село. От там навлизаме в долината на река Саръ Могол, по която ни очаква 9 км изкачване до 3500 м. В юртата гори кюмбе с кюмюр и къкри черен чай. Въздухът е разреден.

Общо за деня: 20 км, +1759 м/-850 м

Ден 5 (21.08.): Да надникнеш към Памир. Развиделило се е, когато привършваме закуската и стягаме раниците. Днес трябва да прехвърлим основното било на Алайския хребет през превала Саръ Могол (4303 м). Отнема около два часа, за да излезем на скалистия ръб през стръмен и техничен сипей. Пред нас се открива хаос от била, върхове, ледници, езера. Някъде далеч напред за първи път зърваме и силуета на Памир. От превала започва продължително спускане по каменисти пътеки и речни корита. Спираме за обяд и да изравним налягането в главите. Продължаваме спускането към по-ниската част на планината и достигама нашия лагер на 3300 м. Спим отново в юрти.

Общо за деня: 14 км, + 1000 м/- 1050 м

Ден 6 (22.08.): Покривът на света. Корона от върхове се изправя пред нас – Абу Али Ибн Сино (бивш Ленин, 7134 м), пик Спартак, пик Естония, пик Латвия. Виждаме наниз от върховете на Памир. От лагера ни се отправяме на дълго спускане по път към поредното село с име Саръ Могол. Няколко часа преход в прерийния пейзаж ни превеждат през стада от препускащи коне, номадски юрти и чат-пат някоя коза. Стигаме селото по обяд, отдъхваме си, взимаме душ и следобяд правим трансфер с бус до следващия лагер на бреговете на езерото Тулпар (3508 м). Спим в юрти.

Общо за деня: 15 км, + 30 м/- 350 м

Ден 7 (23.08.): Ден за тихо съзерцание. Кръгов маршрут в района на езерото Тулпар. Не си даваме зор, закусваме късно, наслаждаваме се на пасторала в полите на пик Ленин и чертаем лиричен преход в околността. Раздвижваме се, хапваме сандвич някъде по високото и се връщаме в юртите за чай и почивка. Втора нощувка в юртите на Тулпар.

Ден 8 (24.08.): Към Превала на пъшествениците. В последния ден ще направим опит да доближим възможно най-много Абу Али Ибн Сино. Подминавайки базовия лагер за първенеца, достигаме Лукова поляна, откъдето полагаме още малко усилия, за да излезем на Превала на пътешествениците (4130 м). Трета нощувка на Тулпар. Безвремие.

Общо за деня: 18 км, + 690 м/- 690 м

Ден 9 (25.08.): Време е отпътуване. Правим трансфер до град Ош (около 5 часа). Настаняваме се в хотел и имаме свободно време за разходки и посещение на забележителности в града. Свободна вечеря на ресторант и късна разходка до хълма на Сюлейман, ако има сили. Нощувка в хотел в Ош.

Ден 10 (26.08.): Ош – Истанбул – София. Следва полет до Истанбул и прибиране до България.

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При  8 – 10 участници: 1650 $
При 11 – 12 участници: 1400 $

Цената включва:

 • български планински водач/и;
 • всички трансфери по програмата в Киргизстан;
 • коне с коняри за трансфер на багажите по време на трекинга в планината;
 • нощувки в къщи за гости и юрти по време на прехода;
 • една нощувка в хотел в Ош 4*;
 • закуска и вечеря без вечерята в Ош;
 • обяд в дни 3, 4, 5, 6;
 • застраховка “Пътуване в чужбина”.

 
Цената не включва:

 • самолетни билети София – Истанбул – Ош, Ош – Истанбул – София;
 • обяда по време на преходите, в ден 2, 7, 8 – осигуряваме си продукти за пикник (сандвичи);
 • обяд и вечеря в Ош;
 • напитки и бутилирана вода;
 • спален чувал и лична екипировка;
 • бакшиши, подаръци и лични разходи.

 

Условия за участие

Транспорт – достигането до летище Истанбул може да бъде осъществено по няколко начина и ще се уточни допълнително с групата. Директен полет Истанбул – Ош и обратно. На място са осигурени всички трансфери до началото и от края на трекинга, както и между хотела и летището в Ош.

Настаняване – една нощувка в къща за гости, седем нощувки в юрта, една нощувка в хотел 4* в Ош.

Храна – повечето хранения са осигурени в къщата за гости и юртите. Представляват традиционни киргизки ястия, повечето от които съдържат месо, ориз, картофи. Приготвяме си сандвичи за три обяда. В Ош сме със свободен обяд и вечеря и с включена закуска.

Преходите – средно към високо ниво на трудност заради продължителността и надморската височина. Подходящи са за хора в добро физическо и здравословно състояние, посещаващи редовно високите български планини.

* Минимален брой участници – 8 души, максимален – 12 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ