20/11/2018

Стара планина – хижа „Мазалат“ 18 – 20 януари

Този преход ще ни отведе към хижа Мазалат и трите „глави” на Триглавския масив.

Нивото на трудност на тридневният преход е средно.  

Триглавския масив представлява величествено, куполовидно разклонение на централното старопланинско било на юг. Отделя се чрез реките Габровница (от север и изток) и Тъжа от запад. Триглавския масив е покрит в ниската си част със букови гори и други широколистни гори и в по-високата си част с обширни високопланински пасища, „терасирани” на места от скални венци.

Известни обекти за туризъм са високите водопади (пръскала) разположени по многобройните стръмноспускащите се от високите върхове части на масива реки и дерета. Най-известните от тях са – Кадемлийското (80 м) и Бабското (54 м.). Името на масива идва от трите ясно очертаващи се върха („глави”) – Голям Кадемлия, Мазалат (Зли връх) и Пиргос.

Голям Кадемлия е втория по височина връх в Балкана – 2276 м. В близост до масива има малък и уютен заслон – най-високия за планината. В западната част на масива е определен резерват „Соколна”, чиято цел е опазването на ценните представители на растителния и животинския свят в долините на реките Соколна и Кюй дере. Нощувките са в хижа Мазалат (1620 м.н.в.), кацнала на главното било, с прозорци обърнати към северните „джендеми” на Триглав.

ПРОГРАМАТА В ДЕТАЙЛИ

Ден 1 (18.01). Пътуваме с организиран транспорт от София до с. Стоките, а оттам през местността Лъгът дотигаме до целта за деня – х. Мазалат. Прехода ни започва от местността Лъгът покрай река Росица по черен коларски път, в последствие се отклоняваме по стръмна, но за сметка на това пряка пътека през вълшебна дъбова гора, която ни отвежда на основното било на Централен балкан в близост до х. Мазалат, до която стигаме по билният маршрут от Узана. Прехода продължава 3 -4 часа.

Ден 2 (19.01). Хижа Мазалат – Триглавски масив – х. Мазалат – 7-8 часа. Тръгваме от хижата с лек багаж за обиколка на върховете от Триглавският масив. Започваме с вр. Курубашица, или познат още като „Вълчата глава” 1660м. от там продължаваме на югозапад по билната колова маркировка към вр. Русоватец (Карабурун) 1971м., след него се запътваме към вр. Малък Кадемлия 2226м., а от там – вр. Пиргос 2195м. и вр. Мазалат (Злият връх) 2197м. Обратно по същата колова маркировка се връщаме до вр. Малък Кадемлия от където се отклоняваме в южна посока и стигаме до вр. Голям Кадемлия и едноименният заслон 2275м. – най високият в планината.   

Тук ще се задържим за да направим едно кратко обучение по придвижване с котки и пикел по стръмни и опасни терени, както и начините за ползването им. Връщаме се до уютната хижа по пътя по който сме дошли.

Ден 3 (20.01). Хижа Мазалат – х. Узана – 4 часа. Прехода ни започва от хижата, като се движим в източна посока по билният маршрут на Централен Балкан до достигането на Географският център на България, от където отпътуваме.

Настаняване: хижа „Мазалат” – в общи стаи.

Храна: от хижата може да закупим супи, скара, аламинути, закуски под формата на пържени филии. Продава се алкохол, може да носим и наши продукти в зависимост от желанието и възможностите ни.

Екипировка: зимна за високопланински преходи при всякакви метеорологични условия. Високи непромокаеми обувки, гети, полари, ветровка – яке и панталон, тънка пухенка, шапка, термобельо – горнище и долнище, слънчеви очила, ръкавици – 2 чифта (едните да са непромокаеми и с 5 пръста), термос, снегоходки, щеки, туристически котки и туристически пикел. Снегоходки и щеки могат да бъдат наети срещу 7 лв / ден.

Таксата за участие е 110 лв и включва нощувки, двама планински водачи, застраховка злополука.Таксата не включва „планинска застраховка“. Tакава е препоръчително да имате целогодишна или поне за зимните преходи.

Водач: Димитър Грозданов, Мартин Георгиев

Краен срок за записване – 14.01.2019

Въпроси и уточнения – 0885 184 342 – Васил Тодев или на bikearea@gmail.com

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ