14/07/2022

Крит – Белите планини и каньонът Самария

Тези осем дни ще ни отведат до най-забележителните природни и исторически обекти и местности на о. Крит – остров на митове и древна история. Знаете ли, че именно тук Дедал е направил крилете от восък, за да се измъкнат заедно със сина си Икар от Лабиринта? Или че именно тук Ариадна помага на Тезей да победи Минотавъра? Всички ние познаваме малко или повече тези легенди, без да знаем обаче, че техният декор е Крит – островът убежище или наричан още „Прокълнатия остров“.

За нас, той ще бъде декор на един много хубав трекинг, синоним на откривателство и приключения. С начална точка град Хания, ще се отправим към пешеходните планински пътеки на Югозападното крайбрежие, минавайки през живописното селце Лутро, ждрелата на Самария, Палеохора. И, разбира се, апогеят на нашето пътуване ще ни отведе на най-високите върхове на Белите планини, откъдето прекрасната гледка към насеченото, живописно крайбрежие и околните планински склонове ще спре дъха ни.

Програмата се реализира в партньорство с Balkantrek – Валери Гайдаров.

Дати за провеждане: 05 – 13.10.2024 г.
Краен срок за записване: 05.09.2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (05.10.): София – Хания. Пристигане на летището в Хания. Трансфер до нашия хотел, намиращ се в центъра на града (20 минути). Свободно откривателство на град Хания и нейното чаровно пристанище на брега на морето. Представяне на програмата, свободна вечеря и нощувка.

Ден 2 (06.10.): Хания – Имброс – Хора Сфакион – Лутро. След закуска в хотела тръгваме с микробус за Имброс. Нашият трек в прекосяване на Лефка Ори (Белите планини) ще започне с преминаване през ждрелото Имброс, спускащо се на юг към Хора Сфакион. Тази разходка в сухите меандри ще ни позволи да наблюдаваме форми на ерозията, изваяни от природата в сърцето на една отлично запазена среда. На излизане от ждрелата ще достигнем Хора Сфакион. От този малък град и морски курорт ще направим един кратък трансфер с корабче до селцето Лутро (15 минути), където ще се настаним за 1 нощувка в
малък семеен хотел.

Опция за по-мотивираните: Възможно е да достигнем Лутро и пеша по живописна крайбрежна пътека.

Преход за деня: 4 часа, + 0 м/- 700 м

Пешеходно Хора Скафион – Лутро: + 2  часа

Ден 3 (07.10.): Лутро –  Агиос Павлос – Агиа Румели. Днешният преход следва чаровна крайбрежна пътека, която ще ни отведе до малкото селце Агиа Румели. По пътя ще направим почивка на Белия плаж от мрамор и втора почивка в близост до малката византийска църква “Свети Павел”. Църквата е била построена през Х век, а стенописите ѝ датират от ХIII век. Ще приключим деня, пристигайки в приятното селце Агиа Румели. Нощувка в малък семеен хотел.

Преход за деня: 6 часа, + 350 м/- 350 м

Ден 4 (08.10.). Агиа Румели – Самария – Омалос. Ден за туризъм и преход, посветен на откривателството на каньона Самария. Ще изкачим най-известните ждрела на Крит, от които се разкриват великолепни пейзажи в сърцето на Белите планини. Мнозинството от туристите преминават маршрута в обратна посока, от високото към ниското, а ние ще се движим в обратната посока. Така ще сме сами и в пълна свобода в началото на прехода и то в най-зрелищната и тясна част от маршрута, чак до изоставеното селце Самария, където ще спрем за пикник встрани от туристическия поток. Изкачването продължава в посока платото Омалос, след като сме оставили потока туристи да слизат надолу. Настаняване в малък планински хотел, намиращ се на платото Омалос.

Преход за деня: 5,30 часа, + 1230 м/- 0 м

Ден 5 (09.10.): Белите планини – Омалос. От платото Омалос (1200 м) ще направим билен преход към връх Мелиндау (2088 м). Гледките през целия ден са зашеметяващи. Завръщаме се в Омалос по същата пътека за втора нощувка.

Преход за деня: 8-9 часа, + 1000 м/ – 1000 м

Ден 6 (10.10.) Омалос – ждрелата Агиа Ирини – Сугиа. Днес ще започнем нашия преход към приятното селце Сугиа. За да го достигнем, ще преминем през ждрелата Агиа Ирини в една добре запазена и автентична среда. По-малко познати в сравнение с ждрелата на Самария, тези на Агиа Ирини са диви и не по-малко грандиозни. Ще пристигнем в селцето Сугиа, където ще се настаним за нощуване в малък семеен хотел.

Преход за деня: 5,30 часа, – 1200 м/+ 0 м

Ден 7 (11.10.): Сугиа – Лисос – Палеохора. В последния ден за преходи ще напуснем Сугиа по една великолепна крайбрежна пътека, водеща към Палеохора. По пътя ще посетим впечатляващите древни останки от пристанището на Лисос. Това пристанище е било познато в Античността със своя извор, лечебната сила на който е донесла репутацията на града. Останки от сгради, храмове, театър… са разпръснати в един декор, където природата е възвърнала отново своите права. Продължаваме по пътя си, за да открием селцето Палеохора. Нощувка в малък семеен хотел.

Преход за деня: 6 часа, + 525 м/- 525 м

Ден 8 (12.10.): Палеохора – Хания. След закуската с богат средиземноморски привкус ще имаме трансфер до град Хания (1,30 часа). Хания притежава богато културно наследство и незаличима история, които откриваме в архитектурата на стария ѝ град. Тук се преплитат византийския, венецианския и отоманския период. Свободно разглеждане на града, където можем да се разходим по тесните улички на старите квартали или да посетим музеите. Нощувка в хотел.

Ден 9 (13.10.): Хания – София. След закуска в хотела ще имаме трансфер до летището на града за обратния полет към София.

Опция: Дворецът в Кносос и Ираклион (главен град и столица на острова), могат да бъдат посетени извън програмата. За целта е необходимо да си предвидите 1 допълнителен ден в края на обиколката, както и придвижване от Хания до Ираклион с обществен транспорт (автобуси, редовни линии на всеки час, времетраене – 2,45 часа). Нощувка в Ираклион и обратен полет от Ираклион или от Хания към България.
Консултирайте се с нас допълнително.

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:

При 13 – 15 участници: 700 €
При  10 – 12 участници: 750 €
При 8 – 9 участници: 800 €
При  6 – 7 участници: 850 €
При настаняване в самостоятелна стая: + 200 €

Цената включва:

 • български планински водач;
 • всички наземни трансфери по програмата на острова;
 • трансфер с корабче между Хора Скафион и Лутро;
 • трансфери на багажите между местата за настаняване (1 сак или раница на човек);
 • всички нощувки с включена закуска в двойни стандартни стаи в хотели и къщи за гости 2*/3*;
 • застраховка “Пътуване в чужбина”.

 
Цената не включва:

 • самолетни билети София – Хания – София;
 • входни такси за забележителности, музеи и други атракции;
 • туристически такси за настаняване (1-3 € на стая според категорията);
 • обеди, вечери и напитки;
 • лична екипировка;
 • бакшиши и лични разходи.

 

Условия за участие

Транспорт – пътуването се осъществява със самолет София – Хания и обратно. На място се ползва организиран транспорт и един трансфер с корабче.

Настаняване – в къщи за гости и малки хотели 2* и 3*.

Храна – всички закуски са осигурени в местата за настаняване. Обедите и вечерите си осигуряваме сами като за обяд могат да се закупуват продукти за сандвичи в бизост до местата за настаняване, а за вечеря – да се посещават локални ресторантчета.

Преходите – леко до средно ниво на трудност – 4 до 6 часа.

Необходими документи – Крит е част от Гърция и български граждани могат да пътуват с валидна лична карта.

* Минимален брой участници –  6 души, максимален – 15 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ