Ликийският път - етап 1
05/01/2018

Ликийският път – етап 1

Местата за тази програма за изчерпани!

Ликийският път (the Lycian way) е многодневен пешеходен маршрут, простиращ се на дължина от около 540 километра. Маршрутът преминава през голяма част от древната област Ликия, разположена по средиземноморското крайбрежие на днешна Турция. Началото на маршрута е недалеч от град Фетие, а крайната му точка е Гейкбайрлъ, разположен на около 20 километра от Анталия.

Ликийският път е създаден по инициатива на англичанката Кейт Клоу, която живее и работи в района на Анталия от началото на 90те години. Маршрутът се движи по склоновете на планината Тавър и свързва множество живописни заливи, селца и културно-исторически обекти, като Олудениз (Синята лагуна), Кънък (Ксантос), останките от Патара, Калкан, Каш, Демре, Финике, Олимпус, Химера, Фазелис и планините Олимпус.

Общата дължина на маршрута сме поделили условно на три части. През пролетта на 2020 година ще имате възможност да се включите в преминаването на всяка от трите части в рамките на следните организирани пътувания: част 1 – от Олудениз до Калкан (3 – 11 април); част 2 – от Калкан до Демре (3 – 11 април); част 3 – от Караоз до Фазелис (3 – 11 април). Повече подробности за програмите следват по-долу.

Дати за провеждане: 03 – 11.04.2020 г.
Краен срок за записване: 05.03.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0. Отпътуване от София.

Ден 1. Самолет от Истанбул до Даламан и трансфер с микробус до Олудениз. Настаняване в малък хотел.

Ден 2. Преход от Олудениз (Синята лагуна) до Фаралия. Преминаваме по склоновете на планината Баба Даг и “Залива на пеперудите”. Настаняване във Фаралия.

Ден 3. Преход от Фаралия до Кабак. В по-голямата си част маршрута се движи в непосредствена близост до морския бряг, като в последната част се изкачва до Кабак, разположено на 300 м.н.в. Продължителност на прехода около 7 часа.

Ден 4. Преход от Кабак до Гей. Този ден продължаваме с ходене сред красиви гори край морето. Минаваме през изолирания, но чудесен плаж Дженет, след което по стръмна пътека се връщаме отново във високата част на планината. Продължителност около 6 часа.

Ден 5. Преход от Гей до Гявураглъ. От Гей продължаваме към живописно разположеното селце Бел. Движим се по горски път, а отдясно се откриват чудесни гледки към морето. След Бел започваме спускане по камениста пътека и достигаме вилното селище Гявураглъ. Оттам с трансфер се отправяме към мястото за настаняване за следващите две вечери – Патара. При достатъчно време и желание по път можем да посетим светилището Летуун. Продължителността на прехода е около 6 – 7 часа.

Ден 6. Този ден е малко по различен от предишния. Наричаме го свободен. Тези, които имат желание ще могат да посетят археологическите обекти Ксантос и Патара, а пък който иска ще може да се разходи из дюните и плажната ивица на Патара – известна, като една от най-дългите по турските брегове.

Ден 7. В последният ден предвиден за преходи ще преминем разстоянието от Патара до Калкан, преминавайки през живописния Ялъ Борун. Последната вечер прекарваме в курортното градче Калкан.

Ден 8. Трансфер до Даламан и полет до Истанбул. Пътуване до София.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:
Такса за участие – 370 евро. Таксата е валидна при група от минимум 10 души.
При 9 души – 380 евро, при 8 души – 390 евро.

Условия за участие

Пътуването до началната точка на прехода и връщането от крайната точка може да се осъществи по два начина:

1) С комбиниран транспорт – автобус до Истанбул и полет с нискотарифната Pegasus Airlines до Даламан. Този начин струва около 100 евро (в зависимост от цената на самолетния билет), но опита ни показва, че преминаването през Истанбул (особенно на връщане) е свързано с големи забавяния и изчакване на границата.

2) Със самолет от София до Даламан. Този вариант е доста по-удобен, но съответно и по-скъп, поради факта, че единствено Turkish Airlines оперират по линията София – Истанбул. Ориентировъчната цена за този начин на пътуване е около 250 – 300 евро.

За повече информация, може да погледнете flypgs.com или turkishairlines.com

Настаняване – по време на прехода ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.

Храна – по време на прехода ще разчитаме на приготвена в къщите за гости храна за закуска и вечеря. Обедите ще организираме сами (сандвичи).

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Ние ще ходим с малки раници.

Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач на сдружение „Байкария“.

Метеорологични условия – по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 – 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.

Какво включва таксата за участие? – таксата включва настаняване на база полупансион (5 пъти) и нощувка със закуска (2 пъти), превоз от Даламан до Фетие и от Калкан до Даламан, превоз на багажа по целия маршрут, водач. Таксата не включва транспорт до и от Даламан, застраховки, обеди, входни такси, бакшиши

Записване и въпроси можете да отправяте на bikearea@gmail.com или 0885 184 342 – Васил Тодев

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ