30/07/2019

Малката Рудопия – непознатия Дъбраш

В разгара на лятото ще се насочим към най-западните части на Родопите. Между долините на Места и Доспат се издига един от слабо посещаваните, но интересен заради своите природни и културно-исторически забележителности район наречен Дъбраш. В рамките на четири дни ще посетим колоритни селца, причудливи скали, загадъчни светилища, стари гори и живописни полянки. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 22.08.-25.08.2019 г.
Краен срок за записване: 15.08.2019 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (22.08) Гостун – Рибново – Осиково. Началото на карането е в село Гостун – скътано в диплите на Дъбраш по поречието на едноименната река. Възможно е да пристигнете в селото и предната вечер и да нощувате на палатка или в къща за гости. Ако предпочетете този вариант е необходимо да уточните това в заявката за участие. Настаняването на закрито е в къща “Стара Македония” – https://www.gostun.com. Започваме в 10 часа и се насочваме на югоизток по горски пътища и пътеки в посока на село Осеново. Тук правим кратка почивка, след което продължаваме по живописното шосе към село Рибново. Постепенно набираме височина и след около 3 км се отделяме от шосето и по слабо изразена пътека отиваме до възвишението Митровица (1360 м.н.в.), на което личат останките от древно светилище, което според проучванията е функционирало в периода 10ти в.пр. Хр – 4ти в.сл. Хр. От върха на възвишението се открива прекрасна панорама към Пирин и долината на река Места. Връщаме се обратно до шосето за Рибново, след което по кози пътеки достигаме селото. Рибново е известно с колоритното облекло и обичаите на жителите си. Тук правим по-дълга почивка, след което продължаваме към съседното село Осиково, в чиито околности се настаняваме на палатки. Общо за деня около 30 км, + 900 / – 600.

Ден 2.( 23.08) Осиково – Сухия чарк – Ранча. От Осиково поемаме по горски път на север. Пътя се изкачва до височината Лисец (1575 м.н.в), след което се спуска до долината на река Вищерица и местността Сухия чарк, където е водослива и с река Канина. Тук правим кратка почивка, след което продължаваме с постепенно изкачване към билото на Тимошак (1652 м.н.в). Движим се сред хубави смърчови гори, разредени тук там с малки полянки. След Тимошак се спускаме за кратко към седловинната местност Гроба, която разделя поречията на Канина и Бистрица. Следват още няколко километра постепенно изкачване и достигаме основното било на рида Дъбраш. Ще направим лагера сред хубава полянка, заобиколена от вековни гори. Общо за деня около 35 км, + 1200 / – 700.

Ден 3. (24.08) Ранча – долината на река Доспат – Гатера. Започваме деня с каране по горски път следящ основното било на Дъбраш в северозападна посока. Подсичаме възвишенията Каялийски връх (1748 м.н.в) и Ючардък (1755 м.н.в), след което се спускаме по стръмните склонове на Дъбраш към живописната долина на река Доспат. Правим почивка за зареждане с провизии и бира в село Побит камък, което е получило името си от причудлива скала, стърчаща сред ливадите западно от селото. Продължаваме нагоре срещу течението на реката до района на село Медени поляни, след което се изкачваме обратно до билото на Дъбраш. Тук ще има и малко бутне / носене / на колелата, за да достигнем до забележителното скално светилище Каракая. То представлява масивна скала, разположена на височина 1761 м., по която личат изкуствени вкопавания, улеи и ями, които дават основание на изследователите да го определят като скално светилище. Гледката от върха на скалата е незабравима – на запад се простира в пълната си прелест Пирин, на север е Рила, а на изток и юг за гористите била на Родопите. Наслаждаваме се на гледката, след което се спускаме по игрива пътечка до местността Гатера, където устройваме лагера си за тази вечер. Общо за деня около 33 км, + 800; – 1000.

Ден 4. (25.08) Гатера – Матандере – Гостун. В последния ден на карането ще започнем с кратко изкачване към височината Белия камък (1540 м.н.в), след което през местността Матандере и дивия каньон на едноименната река ще се върнем до началната тока на карането – село Гостун. Макар и сравнително кратък този ден няма да е лишен от емоции 😉 Общо за деня около 20 км, + 400 / – 1000.

Информация за маршрута: https://en.mapy.cz/s/3wJZm

Такса за участие: 110 лв

Условия за участие

Транспорт – до Гостун пътуваме със собствен превоз. Колите ще бъдат паркирани в селото за времето на карането.

Настаняване – през цялото време нощуваме на палатки. Ако решите да пристигнете в Гостун вечерта на 21.08 (както ще направим ние) и искате да се настаните в къщата за гости е необходимо да заявите това предварително (до 10.08).

Храна – сами ще подсигуряваме храната си. Както обикновенно ще можем да поръчваме храна и напитки на поддържащия транспорт.

Водачи по маршрута – Васил Тодев, Иван Пенчев

Такса за участие – 110 лв. Таксата включва водачи, съпътстващ транспорт и застраховка “Злополука”

Записване и въпроси можете да отправите на bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ