07/07/2022

Мароко – Джебел Сархо и Сахара

Това пътуване ще ни отведе в южните части на Мароко – перлата на Северна Африка. Започваме от Маракеш – една от имперските столици и продължаваме на юг, пресичайки основната верига на Атласките планини през прохода Тиз ‘н Тишка. Ще преминем през Уарзазат, за да достигнем масива на Джебел Сархо, част от планинската верига наречена Анти Атлас. Тук ще останем за три дни преминавайки през поредица от каменисти долини, самобитни села и причудливи скални форми. След Джебел Сархо ще продължим на юг, следвайки долината на река Драа, за да достигнем до дюните на Сахара в близост до градчето М’Хамид. Тук започва нашия трек през пясъците на Сахара. В рамките на следващите четири дни ще преминем около 60 км през дюни, регове и пресъхнали речни корита. Ще бивакуваме сред пясъците и ще се наслаждаваме на незабравимите сахарски нощи.

В края на пътуването ще се върнем обратно в Маракеш, където ще имаме един свободен ден за разходки и разглеждане на забележителностите на този знаменит град.

Акценти на пътуването:

– впечатляващи и разнообразни пейзажи;
– докосване до културата на номадите Бербери от мароканския юг;
– пешеходни преходи със средно ниво на трудност;
– оазисите на река Драа;
– скалния феномен Баб ‘н Али;
– известните пясъчни дюни Ерг Захер и Шегага;
– медината на Маракеш;
– екип от местни хора, англоговорящ и български водач.

Дати за провеждане: 18.03. – 28.03.2023 г.
Краен срок за записване: 01.03.2023 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. София – Маракеш. (18.03)  Полет до Maракеш. Посрещане на летището в Маракеш от нашия местен представител там и трансфер с микробус до центъра на града. Настаняване в хотел. Разходка в стария град (Медина, Ел Кутубиа, Джамаа ел Фна). Вечеря, нощувка и закуска в хотела.

Ден 2. Маракеш – Ханедур. (19.03) Сутрешен трансфер с микробус, на юг през фамозния проход Тиз ‘н Тишка (2260 м). Преминавaме през Уарзазат – африканския Холивуд, известен със своите големи международни филмови студиа. Пикник по пътя. В края на деня, пристигане в селцето Ханедур (1150 м н.в.), нощувка в жит (семеен хотел). Среща с местния екип (готвач, мулетари и мулета за транспорта на багажа в планината). Приблизително общо 7 часа път с микробус за деня.

Ден 3. Ханедур – бивак Айт Атта. (20.03) Начало на трекинга в Анти Атлас. Ще прекосим долината Ханедур, минавайки през малки селца и оазиси. За обяд ще спрем на пикник край селцето Ирхазун. Следобяд, изкачване към красивите скални формации на Тадаут и Таблах. Бивак между скалите на 1450 м н.в. в близост до номадските шатри на племето Айт Атта. 6 ч 30 преход.

Ден 4. Айт Атта – бивак Баб н’Али. (21.03) Ще направим сравнително лесен преход по платото, любувайки се на масива на връх Амлал на север и скалите Баб н’Али на изток. Преминаваме на ждрелата Афурар. Бивак в близост до селцето Баб н’Али на 1500 м н.в. 5 часа ходене.

Ден 5. Баб н’Али – М’хамид. (22.03) Край на планинската част на прехода в Джебел Сархо. Трансфер с микробус на юг прекосявайки обширните палмови гори на долината Драа. Пристигаме в Мхамид и бивак между първите пясъчни дюни на Сахара. Приблизително 5 часа път с микробус.

Ден 6. М’хамид – Сиди Нажи – бивак в Сахара. (23.03) Първи преход в пустинята. Следвайки ритъма на камилите, прекосяваме тамарисови горички, малки кордони от пясъчни дюни и камениста пустиня… Пристигане по обяд край големите шатри на лагера Сиди Нажи – място, където спират обикновено керваните прекосяващи  Сахара в посока от Загора към Томбукту в Мали. След обяд, кратък преход ще ни отведе в близост до един кладенец. Бивак. Около 5 часа общо преход за деня.

Ден 7. Сахара – Ерг Захер. (24.03) Следваме левия бряг на уеда (пресъхнало широко речно корито) на Драа по древния път на керваните. По пътя намираме навсякъде останките от стара керамика. Следобед достигаме огромната пясъчна дюна Ерг Захер. Привечер (при желание и възможност) правим изкачване на Ерг Захер, откъдето се открива красива панорама. Бивак в подножието на Ерг Захер. Приблизително 6 часа преход.

Ден 8. Ерг Захер – Шегага. (25.03) Прекосяваме речното корито на Уеда Драа. Преминаваме Ел Блок – древно изоставено селище. След обяд, следваме посоката към дюните на Шегага. Бивак между дюните. Около 7 часа преход.

Ден 9. Шегага – Тазенакт – Маракеш. (26.03) Край на пустинните преходи. С автомобил 4х4 и трансфер с бус достигаме Тазенакт – града на естествения шафран и на берберското традиционно тъкачество и килими. Пристигаме в Маракеш в края на деня. Приблизително 7 ч 30 пътуване с автомобил общо за деня. Настаняване за 2 нощувки в хотел, в центъра на Маракеш. Вечеря.

Ден 10. Маракеш. (27.03) Свободен ден в Маракеш. Имаме възможност да усетим великолепието на този град (вписан в световното културно наследство) – чудесни градини, дворци, крепости и колоритния площад Джамаа ел Фна. Обядът и вечерята този ден са свободни (не са включени). Втора нощувка в Маракеш.

Ден 11. Маракеш – София. (28.03) Трансфер до летището и обратен полет до София.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите след изпращане на заявка за участие на bikearea@gmail.com

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:
8 – 15 души – 950 евро;
7 души – 1000 евро;
6 души – 1100 евро.
Доплащане при настаняване в индивидуална стая / палатка: + 80 Евро

Условия за участие

Пътуване: със самолет София – Маракеш и обратно. С микробус до началото и от края на трекинга от / до Маракеш.

Придружаване: англоговорящ местен гид – представител на агенцията партньор, готвач, мулетари за трекинга в планината и камилари за частта Сахара. Български планински водач.

Настаняване: 3 нощувки в хотел *** в Маракеш; 1 нощувка в жит (семеен хотел); 6 нощувки на палатка;

Храна: пълен пансион (вечеря, закуска и обяд) от вечерята Д1 до закуската Д11(с изключение на обяда и вечерята Ден 10 в Маракеш). За храненията по време на трекинга: топла храна вечер и закуска, приготвени от нашия готвач. Пикник на обяд.

Цената включва:
– всички вътрешни трансфери в Мароко, предвидени в програмата.
– 3 нощувки в хотел *** в Маракеш в двойна/ тройна стая, с включени закуски.
– 1 нощувка в жит (семеен хотел) с включена вечеря и закуска.
– пълен пансион (вечеря, закуска и обяд-пикник) от вечерята Д1 до закуската Д11.
– мулета (за транспорт на багажа по време на трекинга в планината) и мулетар.
– камили (за транспорт на багажа по време на трекинга в пустинята) и камилар.
– дипломиран марокански водач говорещ английски и френски език.
– готвач и походна кухня;
– цялата необходима бивачна екипировка (с изключение на спалните чували), включително индивидуална палатка за 2 души с дунапренови дюшеци.
– обща голяма палатка за храненията.
– медицинска застраховка Асистанс.

Цената не включва:
– самолетните билети *;
– вход за музеи;
– спален чувал;
– напитките и личните екстри;
– обяда и вечерята Ден 10 в Маракеш;
– подаръци и бакшиши**

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ