20/07/2022

Мароко – М’гун и Долината на розите

Това пътуване ще ни отведе до високите части на Атласките планини и връх М’гун (4068 м) – вторият по височина връх в Северна Африка. Ще посетим впечатляващи ждрела, Долината на Розите, “пътят на хилядите касби” и селото Аит Бен Хаду, част от световното културно наследство на UNESCO. В края на пътуването ще се върнем обратно в Маракеш, където ще усетим вкусовете и ароматите от арабските приказки, ще се разходим из Медината на знаменития розов град на Мароко и ще се слеем с пъстротата му.

Програмата се реализира в партньорство с Balkantrek – Валери Гайдаров.

Дати за провеждане: 15 – 25.06.2024 г.
Краен срок за записване: 20.05.2024 г.

 

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (15.06.): София – Маракеш. Полет до Maракеш. Посрещане на летището в Маракеш от нашия местен представител там и трансфер с микробус до центъра на града. Настаняване в хотел.  Вечеря, нощувка и закуска в хотела.

Ден 2 (16.06.): Маракеш – Аит Бугмез. В този ден ще имаме по-дълъг трансфер с микробус, за да достигнем до долината Аит Бугмез, известна още като “Долината на щастливите хора”. По пътя ще посетим водопадите Узуд и ще преминем през прохода Агбар, висок 2200 м. Нощувка в къща за гости на 1900 м.

Продължителност на трансфера: около 5 часа

Ден 3 (17.06.): Начало на прехода. В този ден започва трекинга ни във Високия Атлас. Ще прекосим полята на “Долината на щастливите хора” и ще бивакуваме в района на високопланинските пасища на около 2250 м.

Преход за деня: около 5,30 часа

Ден 4 (18.06.): Към изворите на Икис и Тасаут. С постепенно изкачване ще достигнем проход с височина около 3200 м недалеч от изворите на река Икис. Оттук се открива превъзходна гледка към веригата на М’гун и платото Таркедит. Тази вечер ще бивакуваме в близост до изворите на река Тасаут на 2990 м.

Продължителност на прехода: около 5 часа

Ден 5 (19.06.): Изкачване на М’гун. Днес ще достигнем връхната точка на М’гун (4068 м). Започваме прехода рано сутринта и постепенно се изкачваме по каменистите склонове на планината. На границата между Високия Атлас и региона на Пре-Сахара, от върха се разгръща впечатляващата панорама на тази гранична зона. Масивът на М’гун, както и Долината на розите, са част от глобалната мрежа от геопаркове на UNESCO и е обявен за такъв през 2015 г. В този район могат да се наблюдават тектоничните структури на Атласките планини и ерозионните влияния на границата с пустинята Сахара. Тук е и границата между средиземноморския и пустинния климат. След дългия преход, следобед се спускаме до долината Улимт, където бивакуваме на 1600 м.

Преход за деня: 9 – 10 часа

Ден 6 (20.06.): В долината Улимт. В този ден ще направим лек преход в долината Улимт, където ще имаме възможност да се запознаем с традиционния начин на живот на хората от общността Аит Атта, които все още се препитават с дребно земеделие и отглеждане на кози и камили. По пътя си ще видим впечатляващи скални образувания, а бивака си ще устроим в близост до изворите Афлафал.

Преход за деня: около 4 часа

Ден 7 (21.06.): Преход до Ими Ниркт. Днес ще прекосим един девствен и труднодостъпен район. Ще преминем през множество самобитни селца с характерна архитектура, в околностите на които има множество терасовидни нивички, засяти с ечемик, пшеница и картофи. Бивакуваме в Ими Ниркт на 1950 м.

Преход за деня: 6 часа

Ден 8 (22.06.): Из клисурите на вискоия Атлас. Днешният преход ще ни отведе до една от най-красивите клисури на Високия Атлас. Ще започнем рано, за да избегнем горещините на деня. По път ще преминем през село Тарзуте и ще обядваме до хубав извор на изхода на клисурата. След обяд ще продължим по долината към село Тиранимине, в чиято околност ще лагеруваме.

Преход за деня: 5 – 6 часа

Ден 9 (23.06.): През Долината на розите. В последния ден от пехода ще прекосим живописната Долина на розите, преминавайки през селцата Агурд-Загуа, Игрем, Исумар и Бутрарар. Долината е една от забележителностите на Мароко, разположена в подножието на Атласките планини. Благодарение на благоприятните си условия, в долината се отглеждат розови масиви, които се простират по протежението ѝнад тридесет километра. Впечатляващ е контраста между жълто-червеникавите скалисти хълмове над долината и зелените обработваеми площи. Последна нощувка на бивак в околностите на Уед (1500 м).

Преход за деня: около 5 часа

Ден 10 (24.06.): Обратно към Маракеш. Пътуването обратно до Маракеш ще ни отведе по планински пътища през Долината на розите и “пътя на хилядите касби” до Аит Бен Хаду – един от най-добре запазените примери на мароканската архитектура и обект на световното културно наследство на UNESCO. След обяд ще прекосим и известния проход Тиз ин Тишка, а привечер се очаква да пристигнем в Маракеш. Настаняване и вечеря в хотел.

Ден 11 (25.06.): Маракеш – София.  Трансфер до летището и обратен полет до София.

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите след изпращане на заявка за участие на bikearea@gmail.com

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При  8 – 16 участници: 1000 €
При 7 участници: 1080 €
При 6  участници: 1200 €

Доплащане при настаняване в индивидуална стая/палатка: 120 €

 
Цената включва:

 • български планински водач;
 • марокански водач с английски и френски език;
 • всички трансфери по програмата в Мароко;
 • мулета с мулетари за трансфер на багажите по време на трекинга в планината;
 • две нощувки в хотел 3* в Маракеш в двойна/тройна стая със закуска.
 • една нощувка в жит (семеен хотел) с включена вечеря и закуска.
 • бивачна екипировка (без спални чували) по време на преходите, вкл. палатка за двама с дюшеци;
 • пълен пансион (вечеря, закуска и обяд – пикник) по време на преходите;
 • готвач и походна кухня;
 • застраховка “Пътуване в чужбина”.

 
Цената не включва:

 • самолетни билети София – Маракеш – София;
 • входни такси за забележителности, музеи и други атракции;
 • напитки;
 • спален чувал;
 • лична екипировка;
 • бакшиши, подаръци и лични разходи.

 

Условия за участие

Транспорт – пътуването се осъществява със самолет София – Маракеш и обратно. На място е осигурен микробус до началото и от края на трекинга от/до Маракеш.

Настаняване – две нощувки в хотел 3* в Маракеш, една нощувка в жит (къща за гости); 7 нощувки на палатка.

Храна – пълен пансион (вечеря, закуска и обяд) по време на пътуването. За храненията по време на трекинга: топла храна вечер и закуска, приготвени от нашия готвач. Пикник на обяд. Закуска в хотела в Маракеш.

Преходите – средно към високо ниво на трудност заради продължителността от 5 до 10 часа. Подходящи са за хора в добро физическо и здравословно състояние, посещаващи редовно високите български планини.

Придружаване – български планински водач, местен водач с английски и френски език, представител на агенцията партньор, готвач, мулетари за трекинга в планината.

* Минимален брой участници –  6 души, максимален – 16 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ