20/07/2022

Мароко – М’гун и Долината на розите

Това пътуване ще ни отведе до високите части на Атласките планини и връх М’гун (4068 м.н.в.) – втория по височина връх в Северна Африка. Ще посетим впечатляващи ждрела, Долината на Розите, „пътят на хилядите касби“ и селото Аит Бен Хаду, регистрирано като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В края на пътуването ще се върнем обратно в Маракеш, където ще имаме възможност вечерта да разглеждаме забележителностите на този знаменит град.

Акценти на пътуването:

– изкачване на връх М’гун (4068 м.н.в.);
– долината Аит Бугмез, разположена в сърцето на Високия Атлас;
– пешеходни преходи със средно ниво на трудност;
– гостоприемството на берберите;
– впечатляващи планински пейзажи;
– екип от местни хора, англоговорящ и български водач.

Дати за провеждане: 15.06. – 25.06.2023 г.
Краен срок за записване: 31.05.2023 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. София – Маракеш. (15.06) Полет до Maракеш. Посрещане на летището в Маракеш от нашия местен представител там и трансфер с микробус до центъра на града. Настаняване в хотел.  Вечеря, нощувка и закуска в хотела.

Ден 2. Маракеш – Аит Бугмез. (16.06) В този ден ще имаме сравнително дълъг трансфер с микробус, за да достигнем до долината Аит Бугмез известна още като „долината на щастливите хора“. По пътя ще посетим водопадите Узуд и ще преминем през прохода Агбар, висок 2200 м.
Нощувка в къща за гости на 1900 м.н.в. Продължителност на трансфера около 5 часа.

Ден 3. Начало на прехода. (17.06) Начало на трекинга във Високия Атлас. Ще прекосим полята на „долината на щастливите хора“ и ще бивакуваме в района на високопланинските пасища на около 2250 м.н.в. Продължителност на прехода – около 5:30 часа.

Ден 4. Към изворите на Икис и Тасаут. (18.06) С постепенно изкачване ще достигнем проход с височина около 3200 м., недалеч от изворите на река Икис. От тук се открива превъзходна гледка към веригата на М’гун и платото Таркедит. Тази вечер ще бивакуваме в близост до изворите на река Тасаут на 2990 м.н.в. Продължителност на прехода – около 5 часа.

Ден 5. Изкачване на М’гун. (19.06) Днешният ден е посветен на изкачването на връх М’гун (4068 м.н.в.). Започваме прехода рано сутринта, а следобяд се спускаме до долината Улимт, където бивакуваме на 1600 м.н.в. Продължителност на прехода – 9 – 10 часа.

Ден 6. В долината Улимт. (20.06) В този ден ще направим лек преход в долината Улимт, където ще имаме възможност да се запознаем с традиционния начин на живот на хората от общността Аит Атта, които все още се препитават с дребно земеделие и отглеждане на кози и камили. По пътя си ще видим впечатляващи скални образувания, а бивака си ще устроим в близост до изворите Афлафал. Продължителност на прехода – около 4 часа.

Ден 7. (21.06) Днес ще прекосим един девствен и трудно достъпен район. Ще се преминем през множество самобитни селца с характерна архитектура, в околностите на които има множество терасовидни нивички засяти с ечемик, пшеница и картофи. Бивакуваме в Ими нИркт на 1950 м.н.в.

Ден 8. (22.06) Днешния преход ще ни отведе до една от най-красивите клисури на Високия Атлас. Ще започнем рано, за да избегнем горещините на деня. По път ще преминем през село Тарзуте и ще обядваме до хубав извор на изхода на клисурата. След обяд ще продължим по долината към село Тиранимине, в чиято околност ще лагеруваме.

Ден 9. (23.06) В последния ден от пехода ще прекосим живописната Долина на розите, преминавайки през селцата Агурд-Загуа, Игрем, Исумар и Бутрарар. Последна нощувка на бивак в околностите на Уед (1500 м.н.в.).

Ден 10. Обратно към Маракеш. (24.06) Пътуването обратно до Маракеш ще ни отведе по планински пътища през Долината на розите и „пътя на хилядите касби“ до Аит Бен Хаду – един от най-добре запазените примери на мароканската архитектура и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. След обяд ще прекосим и известния проход Тиз ин Тишка, а привечер се очаква да пристигнем в Маракеш. Настаняване и вечеря в хотел.

Ден 11. Маракеш – София. (25.06) Трансфер до летището и обратен полет до София.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите след изпращане на заявка за участие на bikearea@gmail.com

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:
8 – 15 души – 950 евро;
7 души – 1000 евро;
6 души – 1100 евро.
Доплащане при настаняване в индивидуална стая / палатка: + 80 Евро

Условия за участие

Пътуване: със самолет София – Маракеш и обратно. С микробус до началото и от края на трекинга от / до Маракеш.

Придружаване: англоговорящ местен гид – представител на агенцията партньор, готвач, мулетари за трекинга в планината. Български планински водач.

Настаняване: 2 нощувки в хотел *** в Маракеш; 1 нощувка в жит (къща за гости); 7 нощувки на палатка;

Храна: пълен пансион (вечеря, закуска и обяд) по време на пътуването. За храненията по време на трекинга: топла храна вечер и закуска, приготвени от нашия готвач. Пикник на обяд.

Цената включва:
– всички вътрешни трансфери в Мароко, предвидени в програмата.
– 2 нощувки в хотел *** в Маракеш в двойна/ тройна стая, с включени закуски.
– 1 нощувка в жит (семеен хотел) с включена вечеря и закуска.
– пълен пансион (вечеря, закуска и обяд-пикник).
– мулета (за транспорт на багажа по време на трекинга в планината) и мулетар.
– дипломиран марокански водач говорещ английски и френски език.
– готвач и походна кухня;
– цялата необходима бивачна екипировка (с изключение на спалните чували), включително индивидуална палатка за 2 души с дунапренови дюшеци.
– обща голяма палатка за храненията.
– медицинска застраховка Асистанс.

Цената не включва:
– самолетните билети *;
– вход за музеи;
– спален чувал;
– напитките и личните екстри;
– подаръци и бакшиши**

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ