20/11/2018

Меките форми на Беглика и Чатъма

Във всеки сезон и по всяко време гората на Беглика и Чатъма имат различно очарование.
Зимните месеци оставят Горски център “Чатъма” за дълго спокоен, тих и замислен в пълен контраст с енергичното лято. Каним ви да чуем заедно тишината и да подишаме чистия въздух с боров дъх. Заснежената гора говори различен език от този, който чуваме през лятото, ледовете на язовира пеят, а горските животни са по-близо и често се показват пред любопитните погледи. А в топлината на Червената къща мирише на прясно изпечен хляб и домашни вкусотии.

Програмата е подходяща за участници с добра физическа подготовка.
Ниво на трудност – леко към средно.

Дати за провеждане: 9 – 11 февруари 2024 г.
Краен срок за записване: 1 февруари 2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (09.02.) Среща с Чатъма. Достигаме в ранния следобед в района на горско стопанство “Беглика”, откъдето започваме пешеходен преход през живописните гори и поляни на района. Обядваме и почиваме на Герджикова поляна, след което се насочваме към Горски център “Чатъма”, където вече ни чакат горещ чай и топлия уют на “Червената къща”.

Преход за деня: 9 км

Ден 2 (10.02.) По извивките на Тлъстата река (Суйсуза). След закуска се приготвяме за по-продължителен преход в околността. Изкачваме билото в западна посока към Ралев гьол през гори и по-малко познати пътеки. Оттам се спускаме към Черното дере и притихналия Балинов чарк. След няколко километра започваме изкачване кам местността Казармите и се спускаме по живописната долина на река Суйсуза до Джурков чарк. Следва кратко изкачване в южна посока и продължаваме по белоснежното гористо било, за да достигнем до Герджикова поляна. По забравена стара пътека се спускаме към Черното дере и се връщаме към Чатъма по пътя, обикалящ язовира. Преходът е продължителен, но с умерено ниво на трудност. Вечерта ядем тутманик.

Преход за деня: 14 км
Денивелация: +/- 900 м

Ден 3 (11.02.) До връх Манастира. След късна закуска поемаме обратно по пътя към колите като при замръзнал язовир, ще усетим “тънкостите” при ходене по дебел лед. Навлизаме в омагьосваща гора с надвесени над нас вековни смърчове, за да изкачим връх Манастира (1758 м). Оттук под нас се простира гледката на замръзналото водно огледало, а през преплетените клони на дърветата ще видим далечните върхове на Пирин. Достигаме горското стопанство и се отправяме към дома.

Преход за деня: 9 км
Денивелация: + 280 м / – 300 м

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия, възможностите на групата и по преценка на водачите.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При минимум 10 участници: 350 лв.

Цената включва:
 • планински водачи по маршрута;
 • тридневна програма с пешеходни преходи в Родопите, яз. “Голям Беглик”;
 • настаняване в Горски център “Чатъма”;
 • домашноприготвена храна да закуска и вечеря, сух пакет за обяд;
 • застраховка “Злополука”. Всеки участник е препоръчително да разполага с лична планинска застраховка.
Цената не включва:
 • транспорт до и от Беглика;
 • напитки;
 • наем на снегоходки;
 • спален чувал и друга лична екипировка.
Условия за участие

Пътуването – осъществява се с лични автомобили или споделен транспорт. При нужда от съдействие, моля да се свържете с нас.
Настаняване – две нощувки в къщички на брега на яз. “Голям Беглик” в Горски център “Чатъма” в стаи с по 2-3 места. Възможно е настаняване на спални. Къщите се отопляват на печки на дърва, а санитарните възли са общи и външни – компостни тоалетни и баня с бойлер на дърва.
Храна – в таксата за участие е включена готвена храна за вечеря и закуска, а за обяд ще има осигурени продукти за сандвичи, сладки неща, плодове. Чатъмските гозби са известни със своето разнообразие и щипка импровизация, затова няма как да не си тръгнете… попреяли. =)
Метеорологични условия – ще наблюдаваме метеорологичните условия и своевременно ще ви информираме за тях.
Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач от екипа на сдружение “Байкария”.
Eкипировка – подходящи дрехи и обувки за зимна планина, щеки, снегоходки, челник, шапки и ръкавици, термос, слънчеви очила, слънцезащитен крем.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ