Средна гора - между Копривщица и Старосел
17/12/2019

Средна гора – между Копривщица и Старосел

В дните около 24ти Май ще направим едно тридневно каране в централните части на Същинска Средна Гора. Ще завъртим едно кръгче около Копривщица, след което ще преминем по билото и ще се спуснем към село Мътеница, а в последния ден ще се върнем обратно до изходната точка през Старосел и Бяло камъне. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 23 – 25.05.2020 г.
Краен срок за записване: 10.05.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0.(22.05). Копривщица. Нулевия ден е предвиден за събиране в изходната точка на карането – Копривщица. Нощуваме в китното градче, а карането започва в 9:30 на следващия ден.
Моля, отбележете в заявката. дали ще нощувате в Коприщица на 22.05.

Ден 1.(23.05). Копривщица – връх Бич – Копривщица. От Копривщица поемаме на запад, изкачвайки се към височините Урсолица (1448 м.) и Бич (1455 м.), след което свиваме на юг, за да достигнем до района на връх Буная (1572 м.), откъдето се открива чудесна панорама на юг към диплите на планината, Тракия, Родопите и Рила. От Буная започваме спускане обратно в източна посока, докато излезем на шосето Стрелча – Копривщица. Тук желаещите могат да се върнат обратно към Копривщица, а с тези които искат още каране ще продължим на изток, изкачвайки се до бившата хижа „Богдан“, след което ще свърнем обратно към Копривщица, където се настаняваме за втора вечер. Настаняваме се на палатки или на закрито.
Общо за деня – дългия вариант: около 40 км, +1000 / -1000 м.

Ден 2. (24.05). Копривщица – връх Богдан – връх Кози грамади – село Мътеница. Този ден ще следваме основното било на Средна гора. От Копривщица по горски път се изкачваме до подножието на връх Богдан (1614 м.), след което се спускаме до хижа „Чивира“. Продължаваме на изток към Алексица и хижа „Фенера“, където спираме за почивка. Ако времето позволява ще направим отбивка до археологическия обект „Кози грамади“ след което започваме спускане по хубави пътечки към село Мътеница. Настаняваме се на палатки в района на селото.
Общо за деня: около 39 км, +1000 / -1600 м.

Ден 3. (25.05). Село Мътеница – Белото камъне – Копривщица. От Мътеница по полски пътища достигаме до село Старосел. Оттук поемаме по разбито шосе, изкачващо се към местността Белото камъне. Продължаваме на нагоре към билото през бившия туристически комплекс „Барикадите“ се връщаме обратно в Копривщица, където карането приключва.
Общо за деня около 45 км, + 1120 / – 520 м.

Информация за маршрута: https://en.mapy.cz/s/femuzalefa

Такса за участие: 110 лв

Условия за участие

Транспорт – до Копривщица пътуваме със собствен превоз. Колите ще бъдат паркирани там за времето на карането.

Настаняване – възможни са нощувки на палатки или при предварителна заявка в къща за гости в Копривщица..

Храна – в Копривщица ще можем да се храним за вечеря и закуска в някоя от кръчмите в градчето, а в Мътеница ще разчитаме на поръчна храна.

Водачи по маршрута

Такса за участие – 110 лв. Таксата включва водачи, съпътстващ транспорт и застраховка “Злополука”

Записване и въпроси можете да отправите на bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец


ДРУГИ ПРОГРАМИ