11/03/2021

Непознатите твърдини на Бойник

Източни Родопи са най-богатото средище на паметници от мегалитната култура на Балканския полуостров. Техният нископланински и хълмист облик, белязан от активна вулканична дейност, е бил преди десетки милиони години морско дъно. След като водата се отдръпнала, слънцето и вятърът се намесили и дооформили уникалността на релефа. Днес сред разчленените широки долини изобилства от причудливи скали и проломни стеснения, кратерни зъбери и вкаменени гори. На голяма част от тези феноменални природни дадености народът на траките е оставил своите тайнствени следи под формата на скални ниши, светилища, пещери-утроби, гробници и крепости.

Територията на Източни Родопи е близо 6000 кв. км., сред които се очертават три централни планински рида. На запад между долините на реките Арда и Върбица – ридът Жълти дял. На север от долината на Арда са продълговатите ридове Чуката, Мечковец, Драгойна, следвани от Гората, Хасковски, Градище и Хухла. А от юг са разположени граничните ридове Гюмюрджински Снежник и Мъгленик.

Пешеходният поход „Непознатите твърдини на Бойник“ е част от поредицата ни от приключенски програми „Диви Родопи“, която има за цел да Ви отведе до трудни и непристъпни местности, закътани проломи, пещери и плата, където все още може да се намерят неразкрити скални ниши, светилища или впечатляващи природни форми, съхранили се до днес.

На запад от язовирната стена на Студен Кладенец се простира билото на Бойник планина. Нейните северни склонове, дерета и скали се врязват стръмно из нагънатите заливи на язовира. За разлика от южното й лице, където все още има живи села, от север отдавна живота по твърдините се е превърнал в естествен ареал на изчезващи видове. Скални орли, египетски, белоглави и черни лешояди кръжат в небето, вълци, сърни, зубри, благородни елени и лопатари се скитат из дъбовите гори, змии и костенурки се спотайват из усойните дерета. В този изолиран кът дори тракийските скални светилища са напълно заличени от природните стихии или са така погълнати от хищната растителност и ерозията, че само опитен и зорък поглед би могъл да ги различи. Именно тези скалисти труднодостъпни възвишения, обградени от някогашните ръкави на река Арда, ще са обект на нашата откривателска мини-експедиция.

Ето и подробности:

Дати за провеждане: 16-18.04.2021г.
Краен срок за записване: 09.04.2021г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (16.04). Започваме нашия преход на обед от село Рабово, където ще се срещнем с цялата група. От там ще изкачим върха Чолдерен от изток, за да достигнем до поредица от непристъпни скали, към които е вградена крепостта Асара. От ръба й се разкрива отлична видимост към целия район и маршрута ни по северните ребра и основното било на Бойник. Следва спускане без пътека на запад до втичалото на Дермен дере, което завърша със средно широк воден праг. В късния следобед се връщаме обратно към село Рабово и се извозваме за няколко минути с личните си автомобили до отсрещния бряг на река Арда. В непосредствена близост до село Студен Кладенец ще организираме на най-удобното място нощния ни бивак.

Ден 2. (17.04). След закуска тръгваме на юг към местността Стария стан. По маршрута ще се натъкнем на още няколко останки от крепости, малки водопади, причудливи вулканични образувания и шеметни панорамни гледки от Сивиртепе, Тепето, Свети Илия и изоставеното село Юрпек (Бойник). Преди залез ще се спуснем до един закътан и любим мой залив, в който ще организираме втория си лагер.

Ден 3. (18.04). През последния ден ще следваме посока изток по стръмни скали, надвиснали над едни от най-дълбоките части на Студен Кладенец. Този впечатляващ и не много познат район е обграден от двете си страни със защитената местност Големия сипей и резервата Вълчи дол. Ще се опитаме да открием из секващите дъха скални форми някоя трапецовидна ниша или друга следа, останала от древната тракийска култура. 

В късния следобед нашия преход ще приключи обратно при паркираните ни автомобили до село Студен Кладенец.

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното:
 • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
 • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;
 • не се планира преминаване през хижа или друго място, от където ще можем да си купим нещо.

Такса за участие – 120 лева

Условия за участие:

Транспортдо селата Рабово и Студен Кладенец и обратно ще пътуваме с лични автомобили или обществен транспорт.

Настаняване – нощуваме две вечери на бивак (палатки, тенти или на открито). Възможно е комбиниране на бивачна екипировка между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. Може също да се комбинираме в носенето й.

Водачи по маршрута – Филип Лхамсурен

Такса за участие – 120 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0877 751 710 – Филип Лхамсурен

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец


  ДРУГИ ПРОГРАМИ