26/01/2021

От Кьошка до Мугла и Девин

Това каране ще ни отведе до сравнително рядко посещавани места в родопските дялове Баташка планина, Девинска планина и Мурсалица. Ще започнем от историческата местност Кьошка, скътана в южното подножие на Баташки Снежник, ще се гмурнем в дълбоката долина на Девинска река, след което отново ще се изкачим към планинските простори на Мурсалица. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 12 – 15.08.2021 г.
Краен срок за записване: 06.08.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 0. (12.08). Кьошка. Привечер на нулевия ден се събираме в местността Кьошка, където провеждаме политическа акция, палим дъскорезницата и продължаваме нататък. Нощуваме на палатки.

Ден 1. (13.08). Кьошка – хижа “Орфей”. Началния час на карането е 10:00. Денят е сравнително лек и без напрежение се потапяме в безбрежните гори на Баташката планина. Следвайки поредица от горски пътища ще преминем през живописните местности Сарла, Балдаран и Балабанлии. В края на този участък достигаме границите на природния резерват “Дупката”, където започва стара керванджийска пътека, спускаща се до архитектурния паметник “Кемеров мост”. Това е и най-ниската точка на прехода за деня. Оттук започва изкачване, което ще ни отведе до финала на карането в местността Кастраклии. Оставаме за нощувка в околностите на хижа “Орфей”, където можем да се настаним на закрито или на палатка.
Общо за деня: около 29 км.

Ден 2. (14.08). Хижа “Орфей” – Мугла. Започваме деня със спускане по отдавна изоставеното шосе към местността Тешел. Следвайки този път, ще преминем през територията на поддържания резерват “Кастраклии”, който впечатлява с интересните карстови форми и причудливи скални откоси. От Тешел започва дълго изкачване. Първата цел е село Гьоврен, разположено амфитеатрално по склоновете на височината Деликташ. Тук правим кратка почивка, след което поемаме по горски път в югоизточна посока. Този път вие по склоновете на билото и постепенно се изкачва до изоставеното село Чамла, разположено на около 1600 м.н.в. След Чамла следва кратко спускане и стръмно изкачване, което ни отвежда до познатата камениста пътека към Мугла. Оставаме за нощувка в Мугла. Възможно е настаняване на закрито или на палатка.
Общо за деня: около 30 км.

Ден 3. (15.08). Мугла – Девин. От Мугла поемаме на северозапад по долината на едноименната река. След около 3 км се отделяме от реката и поемаме по горски път, който се изкачва по склоновете на рида Мурсалица. Имаме да преодолеем около 450 метра денивелация, за да достигнем до билото в района на местността Гроба. От тази точка продължаваме по билния път до местността Сечимека, откъдето започваме спускане по поредица от горски пътища и пътеки до село Настан. От Настан до Девин, където приключваме остават още няколко километра. След края на карането, шофьорите ще бъдат транспортирани до местността Кьошка, за да приберем автомобилите.
Ощо за деня: около 25 км.

Такса за участие – 110 лева

Условия за участие:

Транспорт – до началната точка пътуваме с лични автомобили, които ще оставим там до края на прехода в неделя.

Настаняване – нощувката на ден 0 т.е. в Кьошка е възможна само на палатки. В хижа “Орфей” и Мугла можем да избираме между настаняване на закрито или палатки. Моля, отразете вашето предпочитание в забележка.

Храна – за вечерята на ден 0 е необходимо да си подсигурим собствена храна. В хижа “Орфей”, както и в Мугла ще можем да разчитаме на приготвена на място храна. Необходимо да си носим сандвичи за из път.

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от поддържащ транспорт.

Водач по маршрута – в зависимост от размера на групата.

Такса за участие: 110 лв

Какво включва таксата за участие? – таксата включва водачи, поддържащ транспорт, застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ