05/04/2022

От Осиково към върховете Голица и Модър

Върховете Голица и Модър се издигат в северната част на родопския дял Чернатица (Карабалкан). Голица привлича със своята сурова красота – скални зъбери и сипеи покриват югозападните склонове на върха, а от билото му се откриват прекрасни гледки към дълбоката долина на Въча, Баташката планина, хълмовете над Девин и Триград. Връх Модър (Зигош тепе) със своите 1992 м.н.в. е един от най-високите върхове на планината, а склоновете му да покрити с вековни иглолистни гори, криещи в себе си легендите за отминали времена и изчезналото село Тъмраш. Прехода ни ще започне от живописното и самобитно село Осиково, разположено по склоновете на планината високо на долината на Въча и едноименния язовир. Ето и подробности:

 

Дати за провеждане: 08.07 – 10.07.2022 г.
Краен срок за записване: 01.07.2022 г.

 

Детайлно описание на програмата

 

Ден 1. (08.07.) Събираме се в изходната точка на прехода – село Осиково. От селото ще направим съвсем кратък преход до хубави полянки, разположени на около километър от селото. Тук има чешма и мястото е подходящо за палатков лагер.

Ден 2. (09.07). Целта ни за деня е да достигнем билото на Голица следвайки стари пътеки и горски пътища източно от Осиково. Бивака си ще устроим на хубава полянка в западното подножие на върха, а следобяда и вечерта ще прекараме бродейки из горите и зъберите на върха. При добър късмет ще имаме чуден залез над хълмовете на Баташката планина и долина на Въча.

Ден 3. (10.07). Продължаваме прехода в източна посока. Ще навлезем в безкрайните смърчови гори на Модър минавайки през местността Каракачански мандри. Билото на Модър е плътно покрито с тази вълшебна гора и по тази причина от върха не се открива гледка. След като достигнем до най-високата точка (1992 м.н.в) ще се спуснем в югозападна посока към местността Чифлика, откъдето през живописните Големи полени ще се върнем обратно в Осиково, където прехода ни приключва.

 

Моля, имайте предвид следното:

  • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
  • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;

 

Условия за участие

Транспорт – до Осиково и обратно ще пътуваме с лични автомобили. 

Настаняване – и двете вечери нощуваме на палтки. Възможно е комбиниране между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. 

Водачи по маршрута – Васил Тодев, Филип Лхамсурен.

Такса за участие – 110 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”. 

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ