Памир и Вакханския коридор
12/12/2019

Памир и Вакханския коридор

Пътуването е потвърдено! Има 4 свободни места.

Това пътешествие ще ни отведе до планината Памир, наречена „Покрива на света“. Ще започнем от Киргизстан и ще навлезем на юг в Таджикистан, следвайки т.нар. Памирска магистрала. Крайната точка, до която се стремим да достигнем е района на езерото Зор Кул, откъдето се смята, че води началото си голямата река Амударя (Окс). То е разположено на около 4100 м.н.в. в района на т.нар. Вакхански коридор – долината разделяща масивите на Памир и Хиндокуш.
По протежение на Памирската магистрала ще пътуваме с 4х4, като ще спираме в отделни района за дву или тридневни пешеходни преходи.

ВНИМАНИЕ! – Имайте предвид, че пътуването се осъществява в планински райони с голяма надморска височина – до и над 4000 метра.
Ниво на трудност на преходите : средно – до 5 – 6 часа дневно.
Акценти на пътуването:
 • пътешествие по протежение на Памирската магистрала;
 • трекинг в района на Източен Памир и изворите на Пеяндж;
 • гледки към най-високите върхове на Памир и Хиндокуш;
 • докосване до живота на номадите.

Дати за провеждане: 17 – 31.07.2020 г.
Краен срок за записване: 01.06.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (17.07). София – Бишкек – Ош

Очаква ни дълъг път, за да достигнем до началото на нашето пътешествие – град Ош. Настаняване в Ош.

Ден 2. (18.07). Алай и подножието на връх Ленин

С 4х4 поемаме в южна посока. Пресичаме Алайския хребет и достигаме подножието на Памир и района на връх Ленин. Настаняваме се в къща за гости в село Саръ Могул.

Ден 3. (19.07).  Към езерото Каракул

Продължаваме с превозните средства към подножието на връх Ленин и правим кратка аклиматизационна разходка до езерото Тулпар (2-3 часа), след което отново с колите продължаваме към езерото Каракул намиращо се на територията на Таджикистан, на височина около 3900 м. Настаняване в юрта / палатка.

Ден 4. (20.07). От Каракул до Мургаб

Започваме същинското пътуване по Памирската магистрала. Този ден ще се придвижим от Каракул до Мургаб. Мургаб е административната столица на Горно-Бадакшанския район. Разположено е на височина около 3700 м, което го прави най-високо разположеното постоянно селище в Таджикистан.

Ден 5. (21.07). Към долината Мадиан

Започваме деня рано сутринта (5:30 ч.) и караме около два часа, за да достигнем село Ак-Тал, в долината Мадиан. В Ак-Тал спираме за закуска, след което започваме преход в долината Мадиан, като целта ни е да достигнем до района на прохода Ал Архар, където оставаме за нощувка в юртите на семейство Ясабек. Настаняване в юрта / палатка.

Ден 6. (22.07). Към Аличур

На сутринта продължаваме прехода от Ал Архар към миньорския район Боз Тери. Тук отново срещаме автомобилите и пътуваме с тях около 2 часа, за да достигнем селището Аличур, където ще се настаним в къща за гости и съответно ще можем да вземем освежителен душ. 

 Ден 7. (23.07). Към Вакханския коридор

Отново започваме с ранен старт, тъй като ни очаква сравнително дълго пътуване до района на Вакханския коридор, находящ се на границата между Таджикистан и Афганистан. Първата цел за деня са езерата Яшилкул и Булункул, находящи се на около 3700 м.н.в, след което се изкачваме до прохода Каргуш, откъдето започва спускане към “входа” на Вакханския коридор. Привечер достигаме село Лангар, където се настаняваме в къща за гости. Тук трябва да се подготвим за следващия двудневен преход.

Ден 8. (24.07). Трекинг към върховете Маркс и Енгелс

Сутринта товарим необходимия багаж за следващите два дни на мулета. Прехода за деня е около 5 часа и ще ни отведе в подножието на красивите върхове Карл Маркс и Енгелс (милите :). Както може да се предполага след Ленин, Маркс и Енгелс остава да посетим и върховете Димитров, Живков и Борисов…Нощуваме на палатки и е важно да имаме топли дрехи и спални чували.

Ден 9. (25.07).  В подножието на Маркс и Енгелс

Този ден е посветен на леки разходки в района на лагера. Ще се изкачим по долината, търсейки място с добра гледка към двата върха. Втора нощувка на палатки в базовия лагер.

Ден 10. (26.07). Обратно към Лангар

Спускаме се обратно до Лангар, където ще имаме време за хубава почивка и подготовка за следващите дни, които ще прекараме в източното памирско плато. Настаняване в къща за гости.

Ден 11. (27.07). Към Източнопамирското плато

 Този ден пътуваме към Чатър-таш, разположен във високите части на планината. Пътуването ще отнеме около 6-7 часа, като по път ще се спрем за обяд в Аличур. Вечерта се настаняваме в юрти / палатки разположени сред общирно високопланинско пастбище.

Ден 12. (28.07). Към прохода Белайкик и езерото Зор Кул

Започваме с двучасов трансфер до Ич Кол. Оттам започваме пешеходно изкачване към прохода Белаикик. При добро време от прохода се открива прекрасна гледка към Афганския Памир и езерото Зор Кул. От прохода се връщаме обратно, тъй като е гранична зона и достъпа е ограничен. Нощувка в юрти / палатки.

Ден 13. (29.07). Обратно към Мургаб

Рано сутринта поемаме в посока на топлите извори Жарти Гюмбез, където ще прекараме известно време. Следобед пътуваме обратно към Мургаб, като по път ще минем през Ак Бура, откъдето се открива хубава гледка към намиращия се на китайска територия седемхилядник Музтаг Ата. Настаняваме се в къща за гости в Мургаб.

Ден 14. (30.07). От Мургаб към Ош

Пътуването от Мургаб до Ош отнема около 10 часа, като преминаваме отново през Саръ Таш и Алайския хребет. Настаняване в Ош.

Ден 15. (31.07). Ош – Бишкек – София

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите след изпращане на заявка за участие на bikearea@gmail.com

Моля, прочетете внимателно!

1400 – 1600 евро в зависимост от броя участници и разпределението по джипове.

Условия за участие

Пътуване: със самолет София – Бишкек – Ош и обратно. Самолетния билет София – Бишкек – Ош – Бишкек – София с включени летищни такси струват от 600 € до 800 € на пасажер, според времето когато са закупени.

Придружаване: местни водачи и български водач.

Настаняване: по време на пътуването ще имаме 2 нощувки в малък хотел в Ош, 5 нощувки в къщи в селищата по маршрута, 7 нощувки в юрти / палатки.

Храна: за вечеря и закуска ще разчитаме на храна приготвена в местата за настаняване (когато спим в къща за гости). Когато сме на палатка ще си приготвяме сами предварително закупената по трасето храна.

Формалности : влизането в Киргизстан и Таджикистан става с валиден международен паспорт и виза. Визи и за двете държави могат да бъдат получени предварително по електронен път. За посещението на Вакханския коридор ще е необходимо получаването на допълнително разрешение.

Цената включва:

 • Нощувките;
 • Храна;
 • 4х4 с местен шофьор (3 или 4 души споделят едно МПС)
 • Гориво;
 • Местен водач;
 • Български водач;
 • Превоз на багажа с мулета;
 • Медицинска застраховка Асистанс.

Цената не включва:

 • Самолетните билети за международните и вътрешните полети;
 • Храненията в първия и в последния ден от пътуването;
 • Напитките и разходи от личен характер;
 • Вход за за посещаваните обекти и музеи;
 • Разходи за визи и разрешителни;

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ