Пирин - Беговица и наоколо
14/12/2019

Пирин – Беговица и наоколо

Тридневно каране по южните склонове на Пирин. От Попина лъка ще се изкачим до хижа „Беговица“, която ще ползваме като база за следващите два дни. Както може да се предположи карането в Пирин ще предложи доволни порции спускане, бутане, носене и прочие физкултурни активности. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 28.08 – 30.08.2020 г.
Краен срок за записване: 15.08.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1.(28.08). От Попина лъка до хижа „Беговица“. Пристигане с организиран / неорганизиран транспорт в местността Попина лъка до 17 ч. Задачата за този ден е да се качим до хижата, което става по 9 км горски път с денивелация около 650 метра. Настаняване в хижата. Възможно е и на палатки, но няма да имаме поддържащ транспорт т.е. трябва да се изнесе на гръб.

Ден 2. (29.08). Хижа „Беговица“ – заслон „Спано поле“ – Попина лъка – „Беговица“. От хижата поемаме по горски път, който подсича склоновете около река Мозговица и постепенно се изкачва до местността Арнаутски гробища, където започва алпийския пояс. Скоро след това достигаме и бунгалата на заслон „Спано поле“, където спираме за почивка и хапване. След заслона имаме още малко изкачване, докато излезем в Спанополския циркус. Оттук започва спускане по хубава пътека с дължина около 7 км, което ни сваля до Попина лъка, откъдето по познатия път се качваме обратно до хижа ‘Беговица“.  Общо за деня: около 25 км, +1100 / -1100 м.

Ден 3. (30.08). Хижа „Беговица“ – Солището – Сандански. Това е и най-предизвикателния ден изпълнен с носене, дълго спускане и красиви гледки във всички посоки. От хижата директно „захапваме“ пъткета изкачваща се към местността Солището – около 500 м. изкачване за 3 км…От Солището започваме слизане по камениста пътека в долината на Кельова река. След като достигнем поляните в дъното на долината започваме ново изкачване (този път само +100 м), с което прехвъляме отново билото и достигаме началото на дългото спускане към Санданчки.
Оттук до Сандански следваме плетеница от пътеки и горски пътища, преминаващи през селата Бождово, Горни и Долни Цалим, Поленица. Цялата дължина на спускането е около 28 км, за които ще „загубим“ почти 2000 м. Общо за деня около 36 км, + 1000 / – 2500 м.

Информация за маршрута: https://en.mapy.cz/s/lacolahugo

Такса за участие: 90 лв

Условия за участие

Транспорт – до Попина лъка пътуваме със собствен превоз. Колите ще бъдат паркирани там за времето на карането.

Настаняване – в хижа „Беговица“. Възможно и спане на палатка до хижата, не няма да имаме поддържащ транспорт т.е. необходимите пособия трябва да се качат собственоръчно. Моля, отбележете във формата за записване, ако планирате нощувка на палатка.

Храна – храна ще можем да си купуваме от хижата, заслон „Спано поле“ и на Попина лъка. Реално ще са ни необходими единствено сандвичи за третия ден.

Водачи по маршрута – Васил Тодев, Иван Пенчев

Такса за участие – 90 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”

Записване и въпроси можете да отправите на bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец


ДРУГИ ПРОГРАМИ