Пирин – Полежан и „Демяница“ 20 – 22 март
21/11/2018

Пирин – Полежан и „Демяница“ 20 – 22 март

През март ще направим опит за траверс на Полежанското било. В петък пътуваме за Добринище, при подходящи условия в събота качваме Полежаните и продължаваме към хижа „Демяница“, където ще нощуваме. Прибирането е в неделя. Ето и подробности.

ПРОГРАМАТА В ДЕТАЙЛИ

Ден 1. (20.03). Добринище. Следобед пътуваме от София до Добринище. Настаняваме се в къща за гости.

Ден 2. (21.03). Безбог и Полежан. Тръгваме рано сутринта от Добринище към хижа „Гоце Делчев“. С лифта се каваме до хижа „Безбог“, откъдето започва същинския преход. За около 2 часа се изкачваме до връх Полежан (2852 м.), като в подножието на върха слагаме котките. От Полежан следва кратко спускане и ново изкачване, което ни отвежда до връх Малък Полежан (2823 м.). След Малкия Полежан продължаваме по сравнително тясно било, известно като „Обидимиските ушици“. По това било достигаме до седловината Дженгалска порта, откъдето започваме спускане на запад към Валявишкия циркус. Следобяд достигаме долината на река Демяница, по която слизаме до едноименната хижа, където оставаме за нощувка. Общата продължителност на прехода е около 8 часа.

Ден 3. (22.03). Към Банско. След закуска поемаме надолу по долината към Банско. Слизането отнема около 3 часа и по план около обяд сме в Банско. Обядваме, правим топла баня в Добринище и привечер пътуваме обратно към София.

 

УСЛОВИЯ

ВАЖНО!!! Този траверс включва преминаване на сравнително сложни участъци и изисква използването на специализирана екипировка. Преминаването на маршрута е свързано с наличието на подходящи метеорологични условия (най-вече добра видимост). Размера на групата е ограничен до 10 участника.

Транспорт: пътуваме с организиран или личен транспорт в зависимост от броя на участниците. Разхода за транспорт се поделя между участниците в събитието.

Настаняване: къща за гости в Добринище, хижа „Демяница“.

Храна: в Добринище можем да посетим местна механа или да си приготвим храна в къщата. На „Демяница“ ше направим предварителна поръчка за вечеря и закуска. Необходимо е да си носим собствена храна за през деня – сандвичи, барчета, ядки.

Екипировка: зимна за високопланински преходи при всякакви метеорологични условия –  обувки високи непромокаеми, гети, полари, ветровка – яке и панталон, тънка пухенка, шапка, термобельо – горнище и долнище, слънчеви очила, ръкавици – 2 чифта (едните да са непромокаеми и с 5 пръста), термос, снегоходки, щеки, туристически котки и туристически пикел.

Записване: до 10.03.2020г или до запълване на групата.

Такса за участие: 140 лв. Таксата включва нощувки в Добринище и жижа „Демяница“, застраховка “Злополука”, водачи. Таксата не включва транспортни разходи и цената на билета за лифт на Безбог.

Водачи: Димитър Грозданов

Въпроси и уточнения: 0888 779 979 (Димитър) или на bikearea@gmail.com

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец


ДРУГИ ПРОГРАМИ