17/01/2019

Пролет в Източни Родопи

В началото на април ще посрещнем пролетта из зелените поляни и гори на Източните Родопи. Ще търсим минерали и древни светилища, ще наблюдаваме лешояди и ще дишаме свежия пролетен въздух на планината.

Дата за провеждане: 04 – 07.04.2019 г.

Краен срок за записване: 20.03.2019 г.

ПРОГРАМА

Ден 1. 04.04. Към Маджарово. Преди обяд пътуваме от София до село Горно поле, разположено сред красива местност на около осем километра от Маджарово. Настаняваме се в къща за гости, която ще бъде наша база за следващите дни. Следобяд ще имаме кратка теоретична част на тема скали и минерали, а привечер ще направим разходка в района на селото, търсейки минерали. Вечеря и веселба в къщата за гости.

Ден 2. 05.04. В търсене на минерали. След закуска ще се отправим на разходка в района на Маджарово – градчето е разположено по поречието на река Арда, в кратера на угаснъл вулкан. В околностите му се издигат живописни скали, сред които ще търсим аметист, халцедон, ахат и малахит. След обяд правим кратка спирка в природозащитния център, където ще научим интересни факти за живота на гнездящите в района лешояди. Привечер се връщаме в Горно поле.

Ден 3. 06.04. Глухите камъни и Куш кая. Преди обяд с транспорт отиваме до района на връх Света Марина, в чието източно подножие се намира загадъчния скален комплекс „Глухите камъни“. Навсякъде по скалите личат трапецовидни ниши, стъпала и олтари, а на юг се открива чудесна гледка към долината на Арда и язовир „Ивайловград“. След посещението на Глухите камъни продължаваме на юг към село Вълче поле. На един хълм над селото се издига впечатляващата Куш кая (Птича скала) – укрепено селище датиращо от късната бронзова и ранно желязна епоха. Привечер се връщаме обратно до Горно поле.

Ден 4. 07.04. Перперикон и Скалните гъби. Събираме багажа и поемаме в западна посока. Първата спирка е в района на село Светослав, където ще опитаме да открием опали и ясписи, а след това ще продължим към река Перперешка и скалния град Перперикон. След обяд продължаваме към природната забележителност „Скалните гъби“, след което пътуваме обратно към София.

УСЛОВИЯ

Транспорт – от София до Маджарово и обратно пътуваме с личен или организиран транспорт, в зависимост от предпочитанията.

Ниво на трудност – леко. Предвидени са кратки преходи (до 2 – 3 часа).

Настаняване – три нощувки в къща за гости в село Горно поле.

Екипировка – не е необходима специална екипировка.

Храна – ще имаме удоволствието да се храним с вкусна домашно приготвена храна, а за обяд ще си носим сандвичи.

Такса за участие – 180 лв.

Таксата включва: настаняване и храна на полупансион, водач, застраховка „Злополука“.

Таксата не включва: транспорт, лични разходи.

Записване – до 20.03.2019 или до запълване на групата.

За въпроси и коментари – можете да отправяте на 0885 184 342 (Васил).

Водач: Васил Тодев

 

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:

*Минимален брой участници – 8 души

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ