09/04/2019

С каяци през маришките върбалаци

В дните около Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост (накратко 24 май) съвсем културно и просветено, с гребло в ръка и шапка на глава отново ще пишем букви по вълните на река Марица в участъка Пловдив – Свиленград.

В рамките на няколко дни ще преминем с каяци средното течение на река Марица, за да усетим духа на реката и пътя, който чертае водата. Приключението е гарантирано, а срещата с дивото – още повече! Нощем ще бивакуваме под открито небе, а сутрин, събудени от крайречния живот, ще продължаваме придвижването си по вълните. Очаква ни богатото многообразие от птици, гонки на речни хищници, жабешки оркестри и голям театър. Не на последно място, ще научим основни правила за гребане в река и преодоляване на различни водни препятствия, и ще предизвикаме за пореден път силите си.

Ето и подробности:

Дати за провеждане: 21 – 26.05.2019 г.
Краен срок за записване: 10.05.2019 г.

Детайлно описание на програмата

Ден Начален. (21.05.) София – с. Мирово

Среща в 17:00 ч. на паркинга на стадион Васил Левски и отпътуване с организиран транспорт към с.Мирово, където ще прекараме първата нощ под звездите в организиран бивак.                 

Ден 1. (22.05.) с. Мирово – с. Скобелево       

В първия ден ще преминем разстоянието от около 25 км между с. Мирово и с. Скобелево. В близост до мястото на тръгване се намират находища на защитения вид Блатно кокиче, което се надяваме да видим и поснимаме. Маршрутът в този ден води през няколко меандри, а край брегове се редуват ливади и малки горички. Откриваме подходящо място за бивак и се подготвяме за забава. 

Ден 2. (23.05.)  с. Скобелево – с. Брод  

От с. Скобелево реката леко се стеснява, което прави реката по-пълноводна и ще ни даде възможност да упражним нови техники за гребане. Движим се  около малки наносни острови, след което преминаваме през „града на мечтите“ – Димитровград и достигаме с. Брод, където ще пренощуваме.                    

Ден 3. (24.05.) с. Брод – с. Преславец        

Първите часове от този ден гребем през най-голямата влажна зона с естествен характер по поречието на р. Марица – Защитена местност „Злато поле”. При възможност може да наблюдаваме интересните видове птици като Земеродно рибарче, Малък воден бик, Гривеста чапла и др. Нощуваме в района на с. Преславец.

Ден 4. (25.05.) с. Преславец – с. Любимец      

Тръгваме на юг до големия завой около с. Българин, след което заобикаляме острова при вливането на Харманлийска река и достигаме до меандрите между селата Бисер и Доситеево. Нощуваме в района на с. Любимец.      

Ден 5. (26.05.) с. Любимец – гр. Свиленград                 

Последният ден от тази малка речна експедиция се придвижваме до Свиленград, където е последната точка от маршрута. Приготвяме се за път и отпътуваме към София.

Такса за участие: 350 лв

При участие със собствена лодка таксата е 250 лв.

Условия за участие

Транспорт – пътуваме с организиран транспорт от и до София. Основният багаж се превозва със съпътстващ транспорт. За участниците, които не тръгват от София, сборен пункт с.Мирово

Настаняване – на палатки. При необходимост можем да съдействаме с осигуряване на палатка.

Физическо натоварване и общи битовизми – гребането за всичките дни ще бъде между 4 до 6 часа със средно натоварване и подходящо за начинаещи и напреднали, които искат да преживеят своето речно диво приключение в готина компания.  

Необходима екипировка – подходящо облекло за гребане – проветрива блуза с дълъг ръкав, къси панталони/бански, слънцезащитна шапка, слънчеви очила, леки сандали (тип Крокс), слънцезащитен крем.

Храна – сами ще си приготвяме храната, като ще можем да поръчваме ежедневно доставки на поддържащия транспорт.

Водач по маршрута – Васил Флоров – 0888 139 435, Мартин Георгиев – 0882 128 846.

Какво включва таксата за участие? – таксата включва водачи, застраховка  „Злополука”, каяк+гребло+спасителна жилетка, съпътстващ транспорт, транспорт от и до София.

Записване и въпроси можете да отправяте на bikearea@gmail.com

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ