26/01/2021

Рила надлъж и шир 2

Поради провеждането на парламентарните избори и желанието/задължението да гласуваме нанасяме промени в програмата за дните 1, 2 и 3.

Ех, онази рилска одисея през 2017-та. Незабравимо и епично беше, нали! Време е отново да се потопим в безвремието на голямата Рила планина. Очаква ни едно приключенско пътуване, напреко или надлъжно на основните била и долини. Целта ни е да караме по най-хубавите, известни, пътеки на най-високата ни планина. Всичко това ще е съчетано с малко бутане, носене (hike-a-bike), но пък за сметка на това ще се докоснем до най-високите части на всички дялове на Рила. Най-хубавото е, че ще сме движим с любимите си колела. Ще изкачим лични рилски върхове като Отовица, Водни чал, Манчо, Ковач, ще спим в хижи, без достъп до основния багаж, ще гледаме прогнозата, ще се гоним с летните бури и ще се кефим на всяка споделена пътека, гледка, умора, биричка…

Дати за провеждане: 11 – 18.07.2021 г.
Краен срок за записване: 30.06.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (11.07). От урната до Рила
След като се възползваме от правото си на гласуване се отправяме към долината на Рилска река и м. Кирилова поляна. Вариантите ни за нощувка са два, и ще зависят от това какво се очертава да е метеороличното време през следващият важен ден и от това, в колко часа можем да се съберем (представете си, че някой гласува в Генерал Тошево).

Вариант 1: Можем да останем да нощуваме на Кирилова поляна и ако има време да износим и спуснем пътеката на Кривулиците. През следащия ден ще атакуваме ЦПШ директно през Сухото езеро.

Вариант 2: Събираме се и се качваме за нощувка във високата планина на х. Рибни езера. Така, за следващия ден се очертава планираното в оригиналната програма минаване през Маринковица и Водния чал.
Общо за деня: около 12 км, +800 м.

Ден 2. (12.07). Кобилино бранище та до ЦПШ. Където и да нощуваме на 11-ти ни очаква епичен allmountain ден в една от най-дивите части на Рила. Качваме се до з. Кобилино бранище (2145 м). От там атакуваме Попокапския преслап (2485 м). От там започва красиво и на места доста технично спускане към Йончево езеро и Меча поляна (ЦПШ). Колкото по-ниско слизаме пътеката става все по-лесна и приятна. Оставаме на на Меча поляна за нощувка в хотел или на палатка.
Общо за деня от Рибни езера: около  20 км, +1100 м.

Ден 3. (13.07). Леко така през хижа Мечит до Боровец. След закуска поемаме към хижа Мечит (2567 м), за да похапнем хубав обяд. После се отправяме към една новооткрита от местните самоковски карачи пътека, която ще ни свали в Мала църква и култовата кръчма „Последен грош”. Прехвърляме малко било по пътечки и сме в село Бели Искър. Изкачваме се по асфалт към Боровец, но завършваме с една хубава ендуро пътека. Оставаме стратегически за нощувка в курорта.
Общо за деня: около 36 км, +1200 м.

Ден 4. (14.07). Из Мусаленско до Заврачица. Хващаме първите кабинки на лифта за Ястребец. Караме до хижа “Мусала” с поглед към едноименния връх. След кратко избутване спускаме една от класическите рилски пътеки през връх Шатър до Ситняково. Може и да покараме в байк-парка. От там започва изкачването по път към хижа “Чакър войвода”, където спираме за почивка и хапване. Продължаваме по Кайзеровия път (вече хубава пътека) до хижа “Заврачица” (2190 м). Нощуваме в хижата без достъп до основния багаж. Там можем да разчитаме на храна от гостоприемните хижари.
Общо за деня: около 33 км, + 1450 м.

Ден 5. (15.07). Въздушно каране до Семково. Интересен ден по високото. Започваме с кратко изкачване към основното било на Мусаленския дял – седловината Заврачица. Тази година ще направим нещо по-различно, ако състоянието на Кайзеровия път се е влошило. Ще преминем по билото през върховете Манчо (2766 м), Маришки чал (2765 м) и Юрушки чал (2678 м). По преценка на ситуацията може и да се отбием до хижа “Грънчар”  за почивка и хапване. Следобеда продължаваме нашето красиво и панорамно каране по високите рилски пътеки. Следваме билото на Канарския дял на Средна Рила, от седловината Джанка към връх Ковач (Налбант,  2634 м), който е и най-високата ни точка за деня. След върха се спускаме и след още едно кратко изкачване се спускаме стремглаво към курорта Семково и едноименната хижа (1740 м). Оставаме да нощуваме на хижата.
Общо за деня: около 24 км, +1250 м.

Ден 6. (16.07). Хижа Македония и Рилска река. Започваме деня с плавно, 15 км изкачване по черен път към хижа “Македония” (2150 м). Е, има малко бутане преди хижата, но пък е точно преди обеда и бирата. След почивката следва спускане към Илийна река по хубава пътека. После пък бърз черен път ни сваля в отново в долината на Рилска река. Спускаме се още малко по шосето за да хапнем пъстърва и нощуваме стратегически в село Пастра.
Общо за деня: около 41 км., + 850 м.

Ден 7. (17.07). Великата рилска пустиня. Денят, в който ще се озовем във Великата рилска пустиня и хижа “Иван Вазов”. Пътят ни дотам не е лек. От Пастра започва едно от най-бруталните изкачвания в България – бетонен път 16,5 км с 1800 вертикални метри. Преминаваме покрай най-високия ни язовир – “Калин” (2394 м). От най-високата ни точка – Винтчето (2550 м) се спускаме малко по път, а после и по пътека към заветната хижа “Иван Вазов” (2300 м). Наслаждаваме се на един мързелив залез и топим морни крака в Пазар дере. Нощуваме и се храним в хижата.
Общо за деня: около 20 км, +1900 м.

Ден 8. (18.07). Голямото изнизване от Рила. След хубавият високопланински изгрев и закуска, се отправяме към финала на това ни планинско приключение. Няма да повторим финала ни от 2017-та, колкото и да беше хубав. Караме от хижата в посока рилския Черен връх. Спускаме се по пътеки към хижа “Отовица”, а от там и до село Овчарци. Всичко останало са подробности 😉
Каране за деня около 24 км, + 400 м.

* Програмата и маршрутите могат да претърпят малки промени.

Такса за участие – 350 лева

Условия за участие:

Ниво на трудност – не всички етапи са дълги, но съдържат дълги и технични участъци. Има и немалко бутане и носене (hike-a-bike). Групата ще бъде ограничена и запазваме правото си да одобряваме желаещите. Може да заявите желание за участие по e-mail и ние ще потвърдим участието.

Транспорт –  всеки сам осигурява транспорта си до началната точка. В зависимост от желанията можем и ние да организираме общ такъв. Ние ще организираме транспорт от Овчарци до Пионерска за прибиране на колите.

Превоз на багажа – както обикновено по време на карането ще имаме съпътстващ транспорт за основния багаж и снабдяване с провизии. Няма да имаме достъп до багажите си за нощувките на ден 2, 4 и 7. На вечерта на ден 2 ще организираме извозване на багаж до мястото за нощувка.

Настаняване – навсякъде ще имаме възможност за спане на закрито. Ще осигурим и възможност за спане на палатки с възможност за ползване на баня. След записването ще пратим информация с възможностите за настаняване.

Храна – всеки сам се грижи за изхранването си. Предварително ще знаем на каква храна ще можем да разчитаме в или близо до местата за нощувка. Ще можем да носим собствена и да си набавяме с помощта на съпътстващия транспорт.

Водачи – Христо Николов, Иван Пенчев

Такса за участие – 350 лв. Таксата включва водачи, поддържащ транспорт, лифт до Ястребец, застраховка “Злополука”.

Записване – Въпроси и коментари можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов – Ичо

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ