26/01/2021

РУДОПИЯ 2021 – от Аврамово до Абдера

Идеята на тазгодишната Рудопия е да следваме най-дългото родопско вододелно било от Аврамовата седловина до руините на древната Абдера, на брега на Егейско море. Разбира се този план в голяма степен зависи от международното положение и обещанието на премиера-слънце да отвори КПП Рудозем. Ако това условие не се изпълни, ще удължим малко карането продължавайки на изток към ГКПП „Златоград“. Ще видим. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 04.09. – 11.09.2021 г.
Краен срок за записване: 25.08.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (04.09). Аврамово – Селище. Сборния пункт е живописното село Аврамово, разположено малко над едноименната седловина. Тя се явява и географска граница между Рила и Родопите. Поемаме по билния път в югозападна посока и постепенно се изкачваме до връх Велийца – един от двата лични върха дали името на Велийшко-Виденишкия дял на Родопите. След върха поемаме в южна посока, като следваме меки горски пътища, движещи се по основното било. На много места се откриват хубави гледки към Пирин и диплите на Западни Родопи. Преминаваме покрай отдалечените села Бозево и Кьорава махала и следобед достигаме района на Медени поляни. Продължаваме на югоизток към възвишението Цветкова могила и след него се спускаме към село Побит камък, в чиято околност се намира едноименния скален феномен. Още няколко километра надолу по течението на река Доспат и достигаме до финала за деня – местността Селище. Нощуваме на палатков лагер.

Ден 2. (05.09). Селище – язовир “Широка поляна”. От лагера поемаме по горски път нагоре срещу течението на река Усойна. По този път се изкачваме обратно до основното било в местността Гаргалък. Движим се сред стари смърчови гори и следвайки билния път достигаме до местността Стамболова ливада, над Сърница. Продължаваме към живописната местност Лонгурлии, откъдето достигаме и до язовир “Широка поляна”. Нощуваме в местността Кавалтепе, разположена в югоизточния край на язовира. Възможност за спане на закрито във вилно селище “Романтика” или на палатка в съседство.
Общо за деня: около 40 км.

Ден 3. (06.09). Язовир “Широка поляна” – село Буйново. От местността Кавалтепе се насочваме в южна посока и по горски пътища през долината на река Кочоолу дере и гористата местност Омана достигаме село Змеица, където спираме за обяд. От Змеица следва изкачване към връх Виденица (Гьоз тепе, 1653 м.н.в.). Смята се, че на този връх е имало древно светилище, чиито руиини личат сред скалите. От Виденица продължаваме на юг към местността Врътката, откъдето се спускаме към село Буйново, където е фанала за деня. Настаняване в къща за гости или на палатки.
Общо за деня: около 37 км.

Ден 4. (07.09). Буйново – Киселчово. Това е дълъг ден, в който ще следваме почти плътно държавната граница. Започваме рано сутринта с изкачване към местността Портата, недалеч от която се намира извора на река Въча. От Портата следваме граничното било през връх Саръяр, след което се спускаме в долината на Кестенска река, по която достигаме едноименното село, където спираме за почивка. Следва ново изкачване към границата, което ни отвежда до района на резерват “Шабаница” и останките от бившата застава. Продължаваме в източна посока, преминавайки през диви местности, в които рядко стъпва човешки крак. За няколко часа достигаме до местността Герзовица, откъдето следва спускане до село Горно Киселчово, където оставаме за нощувка.
Общо за деня: около 42 км.

Ден 5. (08.09). Киселчово – Пловдивци. От Киселчово се спускаме по асфалтовото шосе до Могилица, където спираме за кратка почивка. Оттук започва изкачване по горски път в южна посока. По него достигаме подножието на родопския връх Ком и се спускаме към село Сивино. Следва поредица от долини и ридове, по които преминаваме през селцата Ельово, Горово и Поляна. Продължаваме успоредно на границата, докато достигнем и живописното Мочуре, откъдето се спускаме по шосето до целта за деня – село Пловдивци. Настаняваме се в познатия комплекс “Бахамите”.
Общо за деня: около 43 км.

Ден 6. (09.09). Пловдивци – Кентаврос. От Пловдивци започваме с ударно изкачване към билото на връх Гушова чука, след което по горски пътища достигаме седловината Елидже, през която минава шосето Рудозем – Ксанти. Тук пресичаме границата и влизаме в “гръцките” Родопи. Известно време ще караме по новоизграденото шосе до село Димарио, от което следва пътека до съседното село Котили. Това е началото на т.нар. област “Помакохория” или земята на помаците – част от южните Родопи населено с местно население с мохамеданско вероизповедание. От Котили до Кентаврос следваме поредица от горски и малки асфалтови пътища, следящи билото в югоизточна посока. Нощуваме на палатки в района на Кентаврос.
Общо за деня: около 40 км.

Ден 7. (10.09). Кентаврос – Абдера. От Кентаврос до Ксанти следваме планинска пътека, част от международния маршрут Е6. От Ксанти навлизаме в полята на Егейска Тракия и по плетеница от малки пътища достигаме до финала на карането – древната Абдера, разположена на брега на Егейско море. Настаняваме се в къмпинг на в близост до плажа.

Ден 8. (11.09). Последният ден е предвиден за пътуване обратно към България.

Такса за участие – 320 лева

Условия за участие:

Транспорт – до началната точка пътуваме с лични автомобили, които ще оставим на паркинг в селото. От крайната точка обратно по линията Абдера – Аврамово – София ще имаме организиран транспорт.

Настаняване – почти всички места предвидени за нощувка предлагат и вариант на закрито и палатки. Това ще бъде уточнено допълнително в зависимост от индивидуалните предпочитания.

Храна – ще бъде организирана по различен начин в зависимост от мястото за нощувка т.е. на някои места като Широка поляна (ден 2), Буйново (ден 3), Пловдивци (ден 5), Абдера (ден 7) ще можем да разчитаме на храна приготвена на място, докато на останалите места ще е необходимо да си приготвим храна самостоятелно.

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от поддържащ транспорт.

Водач по маршрута – в зависимост от размера на групата.

Такса за участие – 320 лв.
Какво включва таксата за участие – таксата включва водачи, поддържащ транспорт, застраховка “Злополука”. Таксата не включва транспорта от Абдера до София. Стойността и ще бъде определена допълнително в зависимост от броя на участниците.

Записване и въпроси можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ