Сакар - пролет, долмени и скални орли
15/12/2019

Сакар – пролет, долмени и скални орли

Въпреки че е една от най-ниските български планини, Сакар крие в диплите си богато природно и културно-историческо наследство. В рамките на три дни ще направим своеобразна обиколка на планината, ще се изкачим до най-високата и точка – връх Вишеград, ще посетим множество загадъчни долмени и скални светилища и ще се насладим на пролетното слънце в топлия югоизток. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 01.05 – 03.05.2020 г.
Краен срок за записване: 15.04.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0.(30.04). Село Сакарци. Село Сакарци е началната точка на това каране. Ще бъдем там още на 30ти вечерта. Има възможност за настаняване в къща за гости (при предварителна заявка) или спане на палатка. Карането започва в 9:30 на следващата сутрин. Пътуването от София до Сакарци отнема около 3 часа.

Ден 1.(01.05). От Сакарци до Сладун. Започваме с посещение на няколко долмена в района на Сакарци и съседното село Хлябово, след което по горски път се изкачваме към най-високата точка на Сакар – връх Вишеград (856 м.н.в.). На много места пътя е открит и на хоризонта се откриват чудесни гледки към Горнотракийската низина, долина на Марица и Източните Родопи.
От Вишеград започваме спускане в южна посока към селата Планиново и Дервишка могила. Продължаваме на юг и слизайки все по-ниско достигаме финалната точка за двня – село Сладун. Настаняването е на палатки. Общо за деня: около 50 км, +850 / – 1100 м.

Ден 2. (02.05). Сладун – Маточина – Устремски манастир. От Сладун ще направим кратка отбивка до съседнто село Михалич, където се намира много интересна скална църква, датирана от 10 в.н.е. Връщаме се обратно на изток и по шосето достигаме граничното село Маточина, в съседство с което се издига добре запазената средновековна крепост Букелон. От възвишението на крепостта се открива прекрасна гледка към долините на Тунджа и Марица, и Одринското поле. След Маточина се насочваме на север към село Радовец и следвайки възвишенията по десния бряг на река Тунджа достигаме село Устрем и едноименния манастир, в чиито околности установяваме лагера си. Настаняване на палатка. Общо за деня: около 45 км, +600 / -620 м.

Ден 3. (03.05). Устремски манастир – Палеокастро – Сакарци. От Устремския манастир ще се опитаме да се изкачим до т.нар Черни скали – причудливи скални форми над село Орешник, след което ще продължим на север към Тополовград ив впечатляващото светилище Палеокастро, разположено западно от града. Финалния етап на карането ни отвежда обратно в село Сакарци, където обиколката приключва. Общо за деня: около 22 км, +600 / -320 м.

Информация за маршрута: https://en.mapy.cz/s/cujesujugo

Такса за участие: 120 лв

Условия за участие

Транспорт – до Сакарци лъка пътуваме със собствен превоз. Колите ще бъдат паркирани там за времето на карането.

Настаняване – в Сакарци е възможно да се ползва настаняване на закрито – моля отбележете такова желание при записване за събитието, не по-късно от 10.04.2020 г. Останалите две нощувки са на палатка.

Храна – за храна ще разчитаме на поръчки към поддържащия транспорт, както и на малки кръчми и магазинчета по трасето.

Водачи по маршрута

Такса за участие – 120 лв. Таксата включва водачи, поддържащ транспорт и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ