Записванията за това пътуване са прекратени, поради запълване на групата!

Архипелагът Сокотра е част от Република Йемен. Намира се в северозападната част на Индийския окена, близо до Аденския залив. Счита се за един от най-изолираните, отдалечени и богати на природно и културно наследство острови на Земята. Обявен е за световно природно наследство на ЮНЕСКО през 2008 г.

Богатото биоразнообраие на островите и характерните скалисти върхове, и плажове са причина за легендарния образ на архипелага. Характерните ландшафти са неповторими и това превръща Сокотра в уникално “парче земя” сред водите на Индийския океан. 

Населението на островите е около 100 000 души, които населяват основно крайбрежните равнини и са заети с риболов и търговия. Част от рибарите по северното крайбрежие са от африкански произход, докато “планинските” хора във вътрешността са земеделци и скотовъдци. Те живеят полуномадски начин на живот и обитават пещери няколко месеца от годината.

Тази програма е насочена към пътешественици, който искат да опознаят културното наследство на Сокотра, докосвайки се до едно от най-отдалечените и извънземни места на Земята. Маршрутът дава възможност да се докоснем до уникалната флора и фауна на острова и да се насладим на разнообразните пейзажи от плата, равнини, планини, каньони, дюни, плажове, пещери и речни долини. Ето и подробности:

Ниво на трудност на преходите : лесно до средно – от 2 – 4 часа дневно.

Дати за провеждане: 06.11. – 15.11.2022 г.
Краен срок за записване: 30.09.2022 г.

Точните дати зависят от възможните полети по линията София – Абу Даби – София

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (6.11). Пътуване от София до Абу Даби. Нощувка в Абу Даби.

Ден 2. (7.11). Полет от Абу Даби до Сокотра. 

След пристигане на острова ще се отправим към североизточното крайбрежие, за да посетим защитената местност Дихамри, известна като с фантастичните си коралови рифове и морски живот. Ще имаме време за плаж и гмуркане сред рифовете в залива. Вечеря и нощувка в еко-къмпинг “Дихамри”.

Ден 3. (8.11). Защитена местност Хомхил – Уади Шефа – плаж Архер – нос Арсел

След закуска ще се отправим към защитената местност Хомхил, която е дом на множество ендемитни растения, сред които емблематичните за Сокотра драконови и тамянови дървета. Тук ще направим кратък преход, който ще ни отведе до естествено езеро във високата част на острова, в което може да се окъпем и да се насладим на невероятните гледки към крайбрежието на Арабско море.
След обяд ще продължим прехода си към североизточното крайбрежие на острова, следвайки Уади Шефа, до място на което ще се срещнем отново с колите си, за да продължим към плажа Архер, където ще имаме време за къпане и разходки впечатляващите пясъчни дюни. 
Привечер ще продължим към Рас Ерисел, разположен в източния край на острова, на място където се срещат Арабско море и Индийския океан. Тази нощ ще нощуваме на палатков лагер разположен между дюните на плажа.

Ден 4. (9.11). Пещерата Хог и защитената местност Рош

След ранна закуска ще продължим към село Тербак, в чиято околност се намира пещерата Хог. Ще продължим с пешеходен преход, който след около 1.5 часа ще ни отведе до входа на пещерата. С дължината си от 3.2 км, Хог е най-голямата и впечатляваща пещера на острова. В нея са открити археологически находки и надписи на арамейски език, датирани от 3ти век след Христа. Пещерата впечатлява и с пещерните кристали, сталгмити и сталктити.
Следобед ще продължим към морската защитена местност Рош – едно от най-впечатляващите места за гмуркане и шноркелинг на архипелага.
Вечеря и нощувка в еко къмпинг “Рош”.

Ден 5. (10.11). Уади Дефару – Южното крайбрежие и пясъчния плаж Омак

След ранна закуска ще се отправим към южното крайбрежие на острова, преминавайки през впечатляващия каньон Дефару. По пътя ще имаме възможност да разгледаме няколко традиционни селца, естествени водни басейнчета и горички от Тамяново дърво. Ще продължим към селата Хайф и Захак, където ще разгледаме огромните пясъчни дюни образувани от сезонните ветрове в подножието на планината. За финал ще достигнем до Омак – един от най-красивите пясъчни плажове на Сокотра.
Вечеря и нощувка в еко къмпинг “Омак”.

Ден 6. (11.11). Платото Дишам – Уади Дирур – Защитена местност Фирмин (най-голямата гора от Драконово дърво)

Днес ще продължим към платото Дишам, разположено на около 700 м.н.в. Района е известен като място богато на ендемични растения. От панорамната точка Шебахон ще се насладим на прекрасни гледки към каньона Деру и причудливите скални формации, които го изграждат. След като се насладим на гледката ще продължим с кратка разходка в каньона, където ще спрем за обяд и къпане в сладководните вирчета.
В късния следобед ще продължим към Защитената местност Фирмин, известна с това, че тук се намира най-обширната гора от символа на Сокотра – Драконовото дърво.
Вечеря и нощувка еко къмпинг “Дишам”.

Ден 7. (12.11). Рибарско селище Калансия – лагуната Детуа и пещерния човек Елия

Днес ще се насочим към западната част на острова. Първата ни спирка ще бъде в Калансия – традиционно рибарско селище, след което ще продължим към лагуната Детуа – защитена местност известна със своя магически пейзаж, пясъчен плаж и тюркоазен цвят на морската вода.
Следобед ще направим кратка разходка по брега на лагуната с цел да се срещнем с Абдула (Елия) – местен човек, роден в малка пещера недалеч от лагуната. Елия, смятан за местна легенда, все още живее със своето семейство по традиционния за Сокотра начин.
Вечеря и нощувка в еко къмпинг Детуа.

Ден 8. (13.11). Разходка с лодка – плажа Шуаб и градчето Хадибу

След ранна закуска ще се отправим към плажа Шуаб с лодка. Плавайки по море и при добър късмет ще имаме възможност да наблюдаваме делфини, костенурки и морски птици. Наближавайки Шуаб ще се насладим на впечатляващи гледки към скалистите брегове, а след като достигнем самия плаж ще имаме време за почивка и къпане.
Вечеря и нощувка в хотел в градчето Хадибу. 

Ден 9. (14.11). Отпътуване от Сокотра 

Сутринта ще имаме възможност да посетим Информационния център и сградата на местната женска асоциация, откъдето можем да закупим сувенири преди обратния полет. Нощувка в Абу Даби (ако няма удобен полет за България).

Ден 10. (15.11). Полет от Абу Даби до София.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

**Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите след изпращане на заявка за участие на bikearea@gmail.com

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:

10+ души – 2080 USD;
9 души – 2160 USD;
8 души – 2240 USD;
7 души – 2320 USD;
6 души – 2380 USD;
5 души – 2460 USD.

Условия за участие

Пътуване: към настоящия момент единствената надеждна възможност за достигане до Сокотра са чартърните полети на Air Arabia от Абу Даби. Провеждането на програмата зависи изцяло от възможността за ранно закупуване на билетите за този полет т.е. не по-късно от 10.07.2022 г. От София до Абу Даби и обратно пътуваме също със самолет.

Придружаване: български водач.

Настаняване: на палатки и една вечер в малък хотел в Хадибу.

Храна: ще бъдат подсигурени три хранения дневно.

Формалности : Сокотра е част от Република Йемен. За влизане в страната е необходим международен паспорт с минимална валидност 6 месеца плюс туристическа виза.

Цената включва:

 • самолетни билети по направление Абу Даби – Сокотра – Абу Даби;
 • входна туристическа виза;
 • туристически такси;
 • входни и къмпинг такси за всички защитени местности и национални паркове;
 • 1 нощувка в хотел в Хадибу;
 • къмпинг оборудване (палатки, матраци, възглавници, маси, столове и т.н.);
 • оборудване за готвене и хранене;
 • готвач;
 • транспорт с 4х4;
 • местен водач с английски език;
 • български водач;
 • местни водачи в защитените местности и забележителности;
 • пълен пансион с три хранения на ден;
 • питейна вода;
 • безалкохолни напитки;
 • разходка с лодка; 

 

Цената не включва:

 • самолетни билети по направление София – Абу Даби – София;
 • нощувки в Абу Даби (ако е приложимо);
 • такса за ПСР тест при отпътуването (ако е приложимо по време на пътуването);
 • бакшиши за местния екип.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец


  ДРУГИ ПРОГРАМИ