Стара планина – „Вежен“ и „Ехо“ 14 – 16 февруари
01/01/2021

Стара планина – “Вежен” и “Ехо”

През тези три дни ще преминем по старопланинското било, ще се изкачим на връх Вежен (2198 м.) и ще траверсираме връх Юмрука (1819 м.). Ще гледаме далеч на юг в котловините, билата на Средна гора, Родопите, Рила, Пирин и Витоша. Ще преминем по една от най красивите билни части на национален парк „Централен Балкан”. Ще гледаме и множеството побелели ридове на предбалкана, ще преминем през изключително красивия резерват „Царичина”.

Походът е тридневен с планирани две нощувки – на хижите “Вежен” и “Ехо”. Първата е в местността Царичина на 1650м.н.в. скрита в северните склонове на вр.Вежен/2198м./ Хижа “Ехо” е „кацнала” на главното било, на 1650 м.н.в. и е една от най-красивите и панорамни в родния Балкан. Изходен и краен пункт на прехода е с. Рибарица.

ПРОГРАМАТА В ДЕТАЙЛИ

Ден 1. (29.01). София – с. Рибарица – х. “Вежен” – 4 часа. От София до началната точка в село Рибарица пътуваме с организиран превоз. От Рибарица покрай река Заводна се изкачваме към подножието на вр. Вежен, където сред вековни букови гори се намира хижа “Вежен”.

Ден 2. (30.01). Хижа “Вежен” – вр. Вежен – вр. Юмрука – х. “Ехо” – 7 часа. Тръгваме към връх Вежен, преминаваме над изворите на река Заводна и се изкачваме към исполинското било на върха по стоманеният траверс прокаран в подножието на върха. Следва разлятото било към връх Юмрука – едно от най красивите в Централен балкан. За краят на деня се изкачваме по връх Юмрука, хвърляме прощален поглед към връх Вежен където сме били призори. Нощуваме на хижа “Ехо”.

Ден 3. (31.01). Хижа “Ехо” – с. Рибарица – 4 часа. Тръгваме от х. “Ехо” към с. Рибарица в северна посока, минаваме през връх Ушите и се придвижваме покрай Черната река до края на слизането ни при с. Рибарица.  

При лоши метеорологични условия параметрите на преходите могат се променят!

Нивото на трудност на прехода е средно.  

УСЛОВИЯ

Настаняване: хижа „Вежен” и х. „Ехо” – в общи стаи.

Храна: от хижите може да закупим супи, скара, аламинути, закуски под формата на пържени филии, на двете места се продава алкохол и бира, може да носим и наши продукти в зависимост от желанието и възможностите ни.

Екипировка: зимна за високопланински преходи при всякакви метеорологични условия – високи обувки, непромокаеми, гети, полари, ветровка – яке и панталон, тънка пухенка, шапка, термобельо – горнище и долнище, слънчеви очила, ръкавици – 2 чифта (едните да са непромокаеми и с 5 пръста), термос, снегоходки, щеки, туристически котки и туристически пикел.

Наем на снегоходки: 5 лв за ден

Транспорт: от София до Рибарица и обратно пътуваме с организиран транспорт или лични автомобили. Таксата за транспорта се определя в зависимост от броя на участниците в прехода.

Такса за участие:  110 лв. Таксата включва нощувките на хижите “Вежен” и “Ехо”, планински водачи, застраховка “Злополука”.

Водач: Димитър Грозданов.

Записване: чрез попълване на формата по-долу или на bikearea@gmail.com . Уточнения и въпроси относно прехода може да отправяте на 0888 77 99 79 – Димитър Грозданов.

*Програмата може да претърпи промени според метеорологичните условия, състоянието на групата и по преценка на водача.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ