Стара планина – „Вежен“ и „Ехо“ 14 – 16 февруари
20/11/2018

Стара планина – „Вежен“ и „Ехо“ 14 – 16 февруари

През тези три дни ще преминем по старопланинското било, ще се изкачим на връх Вежен (2198 м.) и ще траверсираме връх Юмрука (1819 м.). Ще гледаме далеч на юг в котловините, билата на Средна гора, Родопите, Рила, Пирин и Витоша. Ще преминем по една от най красивите билни части на национален парк „Централен Балкан”. Ще гледаме и множеството побелели ридове на предбалкана, ще преминем през изключително красивия резерват „Царичина”.

Походът е тридневен с планирани две нощувки – на хижите „Вежен“ и „Ехо“. Първата е в местността Царичина на 1650м.н.в. скрита в северните склонове на вр.Вежен/2198м./ Хижа „Ехо“ е „кацнала” на главното било, на 1650 м.н.в. и е една от най-красивите и панорамни в родния Балкан. Изходен и краен пункт на прехода е с. Рибарица.

ПРОГРАМАТА В ДЕТАЙЛИ

Ден 1 (14.02). София – с. Рибарица – х. „Вежен“ – 4 часа. От София до началната точка в село Рибарица пътуваме с организиран превоз. От Рибарица покрай река Заводна се изкачваме към подножието на вр. Вежен, където сред вековни букови гори се намира хижа „Вежен“.

Ден 2 (15.02). Хижа „Вежен“ – вр. Вежен – вр. Юмрука – х. „Ехо“ – 7 часа. Тръгваме към връх Вежен, преминаваме над изворите на река Заводна и се изкачваме към исполинското било на върха по стоманеният траверс прокаран в подножието на върха. Следва разлятото било към връх Юмрука – едно от най красивите в Централен балкан. За краят на деня се изкачваме по връх Юмрука, хвърляме прощален поглед към връх Вежен където сме били призори. Нощуваме на хижа „Ехо“.

Ден 3 (16.02). Хижа „Ехо“ – с. Рибарица – 4 часа. Тръгваме от х. „Ехо“ към с. Рибарица в северна посока, минаваме през връх Ушите и се придвижваме покрай Черната река до края на слизането ни при с. Рибарица.  

При лоши метеорологични условия параметрите на преходите могат се променят!

Нивото на трудност на прехода е средно.  

УСЛОВИЯ

Настаняване: хижа „Вежен” и х. „Ехо” – в общи стаи.

Храна: от хижите може да закупим супи, скара, аламинути, закуски под формата на пържени филии, на двете места се продава алкохол и бира, може да носим и наши продукти в зависимост от желанието и възможностите ни.

Екипировка: зимна за високопланински преходи при всякакви метеорологични условия – високи обувки, непромокаеми, гети, полари, ветровка – яке и панталон, тънка пухенка, шапка, термобельо – горнище и долнище, слънчеви очила, ръкавици – 2 чифта (едните да са непромокаеми и с 5 пръста), термос, снегоходки, щеки, туристически котки и туристически пикел. Снегоходки и щеки могат да бъдат наети.

Транспорт: от София до Рибарица и обратно пътуваме с организиран транспорт или лични автомобили. Таксата за транспорта се определя в зависимост от броя на участниците в прехода.

Такса за участие:  110 лв. Таксата включва нощувките на хижите „Вежен“ и „Ехо“, планински водачи, застраховка „Злополука“.

Водач: Димитър Грозданов.

Записване: чрез попълване на формата по-долу или на bikearea@gmail.com . Уточнения и въпроси относно прехода може да отправяте на 0888 77 99 79 – Димитър Грозданов.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец


ДРУГИ ПРОГРАМИ