12/12/2019

Канарски о-ви, Тенерифе и Ла Палма

Канарите представляват архипелаг състоящ се от осем вулкански острова, разположени в източната част на Атлантическия океан, на около сто километра от крайбрежието на Мароко. Географското положение на архипелага и относително голямата надморска височина на някои от островите са обусловили умерения климат и богатото растително разнообразие на островите – тук се срещат вечнозелени гори, пустинни части покрити с вулканска пепел, а най-високите върхове се покриват със снежна покривка през студеното полугодие. Благодарение на океанския климат Канарските острови са известни със своята „вечна пролет“ и температури около 20 градуса (в по-ниските части) през цялата година. Комбинацията от умерен климат, богато биоразнообразие, културно наследство и мрежа от добре поддържани пътеки са превърнали Канарите в предпочитана дестинация за пешеходен туризъм, колоездене, сърф и морски туризъм.

Нашето пътуване ще ни отведе до два от основните острова на архипелага – Тенерифе и Ла Палма. За осем дни ще направим преходи сред най-впечатляващите части на тези острови и ще се опитаме да изкачим най-високата им точка – вулкана Тейде – 3 718 м.н.в.

Ниво на трудност на преходите : лесно до средно – от 5 – 6 часа дневно.

Акценти на пътуването:

– голямо разнообразие от пейзажи, растителност и вулкански форми;
– умерени и приятни температури;
– изкачване на вулкана Тейде;
– настаняване в самостоятелни къщи във вътрешността на островите.

Дати за провеждане: 30.10 – 07.11.2020 г.
Краен срок за записване: 15.09.2020 г.

Детайлно описание на програмата

 

Част 1. Тенерифе

 

Ден 1. (30.10). Полет София – Барселона (Мадрид) – Санта Круз де Тенерифе.

Настаняване в района на Ла Лагуна, обявена от UNESCO за Обект на Световното културно наследство. Ла Лагуна е градче във вътрешността, на н.в.600м (внимание – вечер става хладно!), с много заведения, пълни със студенти и оживен нощен живот. Свободна вечер.

Ден 2. (31.10). Анага – последните лаврови гори.

Планината Анага е защитена зона с голямо екологично значение. Биологичното разнообразие е огромно, едно от най-репрезентативните за целия архипелаг. Въпреки атрактивността му, районът е сравнително неизучен, с малки селца и единични къщи, изолирани от централните пътища, ни срещат със “скрития Тенерифе”.
След смъртта на Тинерфе, последния Менсей (крал на гуанчес) на Тенерифе, неговият най-малък син Beneharo I наследява Анага като свое кралство. Конкистадорът  Alonso Fernández de Lugo през 1501 поставя основите на първото селище – Taganana.

В зависимост от условията ще направим:

 1. Кръгов маршрут с начална и крайна точка Таганана – 0т селото (220м.н.в.) се изкачваме около 600м, от където започва дългото спускане към ненаселеното крайбрежие на север. От малкият залив Playa de Tamadite траверсираме на изток по пътека с много качвания и спускания, за да се върнем на изходната точка.или
 2. Еднопосочен маршрут с начална точка селцето Таборно – дълго спускане по пътеки до малкият залив Playa de Tamadite, от където траверсираме на изток по пътека с много качвания и спускания, за стигнем до Таганана, където ни чака бусът.

Общо за деня: около 6 – 6.5 часа, вариант 1 +900/-900 м., вариант 2 +700/-1200 м.

Ден 3. (01.11). Тено – отвесните скали към океана.

Спускане през село Маска по един от най-красивите каньони на острова и връщане с корабче край впечатляващите западни брегове на острова – Los Gigantes (Гигантите).

Пътуването ни отвежда до северните брегове, където спираме за кратка почивка в Garachico, село, разрушено от изригването през1706. Планината Тено се издига на 600-800м над океана и продължава да бъде една от най-труднодостъпните поради изключително стръмните си склонове. Masca е последната ни спирка – някога село на пирати заради отличната видимост към съседния остров Гомера. До 60те години е било достъпно само пеша, по стръмни пътеки.

Отново два варианта в зависимост от условията – кръгов – около 3.5 часа, +250/-250 и еднопосочен със слизане до океана – около 3 часа, +15 / – 600 м.

Ден 4. (02.11). Изкачване на вулкана Тейде – 3700 м.н.в.

С микробус отиваме до долната станция на гондолата, изкачваща се по склоновете на вулкана. С помощта на лифта стигаме до 3500 м.н.в., откъдето при подходящи условия изкачваме върховия купол.

Моля, имайте предвид, че рязката смяна на височината може да причини дискомфорт!

Спускането от Тейде става по пешеходна пътека, която ни отвежда обратно до микробуса, след което се прибираме за последна нощувка на острова.

Общо за деня: около 5 часа, +200 / – 1000 м.

Част 2 – Ла Палма

 

Ден 5. (03.11). Полет до остров Ла Палма.

Сутринта имаме кратък полет до Ла Палма – Санта Круз де ла Палма е колониален град, разположен на източния бряг и столица на острова. Свободен обяд и време за почивка и разходки из града.

 Ден 6. (04.11). Санта Круз де ла Палма – Калдера де Табуриенте

Закуска и потегляне към един от най-големите ерозионни кратери в света. Разположен в самия център на острова, Cadera de Taburiente, е превърнатa в Национален Парк през 1954г.. La Caldera има диаметър 9 km. И обиколка – около 27 km, и благодарение на особената си орография, се радва на слънчев климат и липса на вятър през почти цялата година. С високопроходими автомобили ще се изкачим по черен път до Brecitos (1.040 m). От там по една добре маркирана, приятна  пътека, ще се спуснем през гори от канарски бор до река Taburiente, перфектно място за почивка и баня (ако времето го позволява). Продължаваме да слизаме по една малко по-стръмна пътека, която следва дерето на Аlmendro Amargo (Горчивия Бадем); минавайки под Roque Idafe стигаме до Dos Aguas и накрая, до началото на долината на Las Angustias (на Тъгите). Следваме я за около 2 часа, докато излезем от националния Парк. Там ни чака превозното ни средство, за да ни върне в къщата за гости. Общо за деня: около 5 часа, + 100 / – 900 м.

Ден 7. (05.11). Санта Круз де ла Палма – Ел Боске Енкантадо

Един маршрут, който ни води през-най-голямо разнообразие от пейзажи и растителност, през една от най-влажните части на острова. Влизаме между тесните стени на долината Barranco del Agua, с праисторически папрати, висящи по отвесите. Изкачваме се към панорамната точка Mirador de Las Barandas и откриваме истинската лаурисилва, истинска джунгла, оцеляла от Терциера. От 900м. н.в. се спускаме по целия Barranco del Agua – пред краката ни се простират плодородните низини край океана. Пикник и почивка, за да продължим спускането. С приближаването към брега, пейзажът се променя – гъстата растителност отстъпва на терасираните ниви – папая, няме, захарна тръстика и банани… Скоро виждаме и първите къщи.  Изведнъж пътя ни се превръща в улица и след това в площад. Стигаме до Puerto Espindola, живописно място до морето, където можем да посетим дестиларната за ром или да се изкъпем в натуралните басейни на Charco Azul. Общо за деня: около 5 часа, + 300 / – 800 м.

Ден 8. (06.11). Маршрута по вулканите

Закуска. Потегляме към хижата Refugio del Pilar (1.440 m). Днешният маршрут е един от най-зрелищните на острова, не само заради драматизма на вулканичния пейзаж, а и невероятните переспективи от двете страни на La Palma, видяни от от една планинска верига, която достига почти 2.000м. от морското равнище. 

Започваме маршрута от хижата Refugio del Pilar с малки спускания и изкачвания. Преминаваме през боровите гори, за да стигнем до билото на южната верига. Пътеката ни показва гледки към La Caldera, El Paso  и съседните острови Tenerife, Gomera и Hierro. След Hoyo Negro стигаме до Deseadas, най-високата точка от пътя (1.949 m). От тук нататък се спускаме плавно по път, на някои места много ерозирал, покрит с вулканични скали, който ни води до Fuencaliente. Среща с превозното ни средство и трансфер до хотела. Общо: около 6 часа, +500 / – 1200 м.

Ден 9. (07.11). Отпътуване. Полети до Ла Палма, Барселона (Мадрид) и София. В зависимост от връзките между полетите е възможно да се наложи нощувка в Мадрид или Барселона.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите след изпращане на заявка за участие на bikearea@gmail.com

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:
7 – 11 души – 820 евро;
6 души – 920 евро;
5 души – 1020 евро.

Доплащане при настаняване в индивидуална стая: + 150 Евро

Условия за участие

Пътуване: със самолет София – Тенерифе и обратно. Самолетния билет София-Тенерифе-София струва около 400- 500 €, според времето когато са закупени. Между Тенерифе и Ла Палма летим с вътрешни полети (около 30-40 евро за полет).

Придружаване: български водач.

Настаняване: в къщи за гости и малки хотели. На Тенерифе ще бъдем настанени на едно място за цялото време (4 нощувки), а на Ла Палма ще имаме една нощувка в Санта Круз и три нощувки в района на Барловенто.

Храна: необходимата храна за закуска и обяд (сандвичи) ще си пазаруваме от супермаркети в близост до местата за настаняване, а за вечеря ще посещаваме малки ресторантчета.

Формалности : Канарските острови са част от Испания и пътуването дотам става с лична карта.

Цената включва:

 • Нощувките;
 • Съпътстващ микробус през цялото време;
 • Български планински водач ;
 • Медицинска застраховка Асистанс.

Цената не включва:

 • Самолетните билети за международните полети;
 • Билети за полетите между Тенерифе и Ла Палма;
 • Билети за лифта на Тейде;
 • Храна;
 • Напитките и разходи от личен характер;
 • Вход за за посещаваните обекти и музеи;

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ