07/01/2021

Транскавказ – етап 1 – Сванети

През 2022 година съвместно с „Бюро за планински водачи“ ще продължим  реализацията на многоетапния проект „Транскавказ“.

Какво е „Транскавказ“?
„Транскавказ“ на този етап е проект, който цели да свърже Черно море с Каспийско, посредством пешеходен маршрут, който ще се изгражда в следващите 10 години. Проектът е амбициозен не само заради голямата дистанция, дивата планина и логистичните предизвикателства. Пред организаторите на този проект стоят и някои чисто геополитически проблеми като например как да прокарат пътеката през Абхазия и Южна Осетия и как да вържат пътеката между Армения и Азербайджан. До момента налице са три готови етапа в Грузия, картиран е маршрутът в Армения и е започнала работа по подготовка на трасето.

Маршрутът
Преди започване на този проект в Грузия и Армения има отделни сегменти, които са използвани за трекинг. В началото на проекта започна премаркиране на налични пътеки и буквално прокарване на липсващи и обрасли пътеки в следствие на обезлюдяването на конкретни региони. Маршрутът се очаква да достигне 3000 км в цялата си продължителност, ще има един централен лъч следващ планинския хребет на Кавказ между Черно и Каспийско море и южно разклонение проследяващо главните вододели на Малък Кавказ в Грузия и Армения.

Нашата идея за „Транскавказ“
Каним ви в този дългосрочен проект, за да прекосим заедно Кавказ в серия от ежегодни издания на проекта започвайки от Грузия. В Грузия се оформят 5 основни етапа, три от който ще са наша цел: Сванети, Рача, Казбеги, Тушети, Лагодехи.
Всеки един от тези етапи представлява 5-7 дневен преход с настаняване в автентични села, много от които откъснати от цивилизацията, закътани долини с преходи през панорамни превали и остри импозантни върхове на хоризонта, със зависнали ледници по скалните стени.

Започваме от най-западната част на Кавказ в Грузия – Сванети, след което ще продължим на изток към Каспийско море!

Дата за провеждане: 03.07. – 10.07.2022 г.

Краен срок за записване: 01.06.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (03.07). На път към Грузия. Пътуване до Солун предния ден или през нощта. Мeждународен полет от Солун до град Кутаиси в Грузия. Трансфер до Ецери, малко селце в Сванети, недалеч от “столицата” Местия – 4,5-5-часов трансфер. Настаняване в къща за гости.

Ден 2. (04.07). Ецери – Мазери. Начало на прехода по Транскавказката пътека – тръгваме по прехода с багаж за два дни. 30 мин трансфер до село Ецери. Преход село Ецери – проходът Бак – село Мазери. През този ден ще се насладим на една от най-добрите панорами към Южния връх на Ушба и масива Лайла. Настаняване в село Мазери. Опция за следобеден преход към водопадите Ушба (+ 2 часа). Преход за деня: 6-7 ч, +1000/-800м, 14 км, най-висока точка: проходът Бак, 2416 м

Ден 3. (05.07). Мазери – Местия. Село Мазери – проходът Гули – Местия. Това е най-натоварващият ден в програмата ни, но и един от най-възнаграждаващите – маршрутът ще ни отведе в непосредствена близост до връх Ушба, както и ще ни предложи впечатляващи гледки към масива на Тетнулди. Кратък трансфер в края на деня, настаняване отново в Местия. През вечерта на този ден ще разполагаме с основния ни багаж. Преход за деня: 9-10 ч, +1400/-600 м, 14 км, най-висока точка: проходът Гули, 2960 м

Ден 4. (06.07). Местия – Цвирми. Почивен (по-лек) ден – днес ни предстои преходът Местия – Масивът Зурулди – Тетнулди, като тръгваме с багаж за 2 нощувки/ 3 дни. Лек и панорамен ден по ниския масив, чиято връхна точка достигаме с лифт. Настаняване в планинско хотелче след кратък трансфер в края на деня. Преход за деня: 3,5 – 4 ч, +200/-500 м, 7км, най-висока точка: 2400 м

Ден 5. (07.07). Цвирми – Адиши – Кхалде. Тетнулди – село Адиши – проходът Чхундери – село Кхалди. Разнообразен ден, в който официално ще оставим цивилизацията зад нас и ще се насочим към масивите на петхилядниците – Тетнулди, Джангитау и Шхара. Пресичаме река Адиша на кон и изкачване на прохода Чхундери – на една ръка разстояние от Безенгийската стена и връх Шхара – първенецът на Грузия. Слизане към Кхалде. Преход за деня: 8-9 часа, +700/900 м, 15 км, най-висока точка: проходът Чхундери, 2722 м

Ден 6. (08.07). Кхалди – Ушгули – Шхара. Едночасов трансфер до Ушгули, преход към панорамния връх над Ушгули с гледки към Шхара и голяма част от нашия преход и Раза – зоната, която ще пресечем в следващите издания на Транскавказ. Настаняване в село Ушгули. Преход за деня: 4-5 часа, +400/-400 м, 8 км, най-висока точка: 2400 м

Ден 7. (09.07). Ушгули – Кутаиси. Започваме с трансфер до Местия – 3 часа. Обедна разходка из градчето – посещение на местния музей, в който ще научим много за историята и бита на сваните, посещение на музея на най-известния местен алпинист – Михаил Хергиани, чийто път е бил свързан и с България. Трансфер до Кутаиси – 4,5-5 часа.

Ден 8. (10.07). Полет Кутаиси – Солун. Автобус до София.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:

700 евро – при минимум 8 – 9 участника;
650 евро – при 10 – 12 участника.

Условия за участие

Транспорт – от София до Солун и обратно пътуваме с нает микробус. От Солун до Кутаиси летим с Уизеър – актуални цени на билети може да видите на www.wizzair.com. В Грузия пътуваме с микробус от Кутаиси до Местия и обратно.

Настаняване  – седем нощувки на база полупансион, включително 1 хотел в Кутаиси, 2 планински хотела, 4 къщи за гости.

Храна – закуските и вечерите са предвидени в местата за настаняване, с изключение на последната вечер, когато имаме свободна вечеря. За обяд ще си правим сандвичи.

Преходите – средно до високо ниво на трудност – 4 до 10 часа. Ще се движим по добре оформени пътеки. Подходящи са за хора в добро физическо и здравословно състояние.

Температурите – по това време на годината се очаква да бъдат около 10 – 15 градуса. Имайки предвид, че преходите се реализират на височина около 2000 метра е необходимо да бъдем подготвени с адекватна екипировка.

Необходими документи – валиден задграничен транспорт.

Водач – Мартин Георгиев.

*Минимален брой участници – 8 души, максимален – 12 души.

**Таксата включва: 7 нощувки на база HB, всички трансфери по време на пътуването, български водач, застраховки асистанс.

***Таксата не включва: самолетни билети и транспорта до Солун, обеди, бакшиши за шофьори.

Записване – става, чрез заявка на bikearea@gmail.com до 01.09.2021 г. или до запълване на местата. Въпроси и уточнения можете да отправяте на 0885 184 342 – Васил Тодев.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ