07/01/2022

Транскавказ – етап 2 – Казбеги

През 2022 година съвместно с „Бюро за планински водачи“ ще продължим  реализацията на многоетапния проект „Транскавказ“.

Какво е „Транскавказ“?

„Транскавказ“ на този етап е проект, който цели да свърже Черно море с Каспийско, посредством пешеходен маршрут, който ще се изгражда в следващите 10 години. Проектът е амбициозен не само заради голямата дистанция, дивата планина и логистичните предизвикателства. Пред организаторите на този проект стоят и някои чисто геополитически проблеми като например как да прокарат пътеката през Абхазия и Южна Осетия и как да вържат пътеката между Армения и Азербайджан. До момента налице са три готови етапа в Грузия, картиран е маршрутът в Армения и е започнала работа по подготовка на трасето.

Маршрутът

Преди започване на този проект в Грузия и Армения има отделни сегменти, които са използвани за трекинг. В началото на проекта започна премаркиране на налични пътеки и буквално прокарване на липсващи и обрасли пътеки в следствие на обезлюдяването на конкретни региони. Маршрутът се очаква да достигне 3000 км в цялата си продължителност, ще има един централен лъч следващ планинския хребет на Кавказ между Черно и Каспийско море и южно разклонение проследяващо главните вододели на Малък Кавказ в Грузия и Армения.

Нашата идея за „Транскавказ“

Каним ви в този дългосрочен проект, за да прекосим заедно Кавказ в серия от ежегодни издания на проекта започвайки от Грузия. В Грузия се оформят 5 основни етапа, три от който ще са наша цел: Сванети, Рача, КазбегиТушети, Лагодехи.
Всеки един от тези етапи представлява 5-7 дневен преход с настаняване в автентични села, много от които откъснати от цивилизацията, закътани долини с преходи през панорамни превали и остри импозантни върхове на хоризонта, със зависнали ледници по скалните стени.

Етап 2 на проекта „Транскавказ“ включва преходи в района на Казбеги – Хевсурети.

Дата за провеждане: 16.07. – 24.07.2022 г.

Краен срок за записване: 01.06.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (16.07). На път към Грузия дневен полет от София с прекачване в Истанбул ще ни отведе до столицата на Грузия – Тбилиси. Настаняване в хотел в града. Привечерна разходка из централните части и вечеря в ресторант с гледка към живописно разположения по бреговете на реката стар град.

Ден 2. (17.07). Днес се насочваме на север, по трасето на т.нар. Военно-грузински път – главната пътна артерия, която прекосява Кавказкия хребет и свързва два различни свята. По пътя ще посетим древната крепост Ананури, разположена на брега на язовир Жинвали, ще прехвърлим най-високата точка на трасето – високият 2379 метра превал Джвари (Кръстовият превал), който се явява и вододел, и ще се спуснем в долината на река Терги.

Насочвайки се нагоре по течението на Терги, ще навлезем в долината Трусо, където ще направим първия си полудневен преход. Тази живописна долина е известна както с минералните си извори, стара крепост и манастири, така и с факта, че се явява граница между Грузия и Южна Осетия. Ще доближим границата доколкото ни е позволено и оттам нататък ще се движим в източна посока паралелно на Главния Кавказки хребет.

След кратък трансфер се настаняваме в къща за гости в село Сиони за две нощувки. Общи стаи, баня на етажа. 

Преход за деня – 3:30 часа, +200/-200 м

Ден 3. (18.07). След кратък трансфер до Коби поемаме по отдавна забравена овчарска пътека, която ще ни отведе до първия ни превал, на височина 2800 метра, с панорамни гледки към масивите на Нарвани, Кабарджина и Казбек. 

Спускане към село Сиони, втора нощувка на същото място.

Общо преход за деня: 7 часа, +700/-1000 м, 14км

Ден 4. (19.07). Днес ни предстои да се приближим максимално до величествения Казбек и безкрайния ледник Гергети, изкачвайки превала Саберце с височина 3150 м. Спускане в “столицата” на този регион, древният КхевиСтепанцминда (Казбеги), като по пътя посещаваме църквата Цминда Самеба (Света Троица), чиято снимка на фона на масива на Казбек е известна по цял свят и се е превърнала в част от образа на Грузия.

Нощувка в хотел в Казбеги, двойки стаи с баня.

Общо преход за деня – 7 часа, +1000/-1000 м, 11 км. 

Ден 5. (20.07). Ранен трансфер от Казбеги ще ни отведе до високопланинското село Джута, разположено на 2150 м над морското равнище. Днес ще следваме класическия преход от Джута до село Рошка през превала Чаукхи (3338 м). Долината, разположена под масива Чаухи е безспорно една от най-красивите в региона, а скалистите отвеси на Чаухи са обект на алпийски изкачвания още от минали епохи. 360 градусовата панорама от превала дава възможност да обхванем с поглед безкрайните масиви на Хевсурети, както и да насочим поглед на изток, към Тушети. Спускаме се към село Рошка, като по пътя минаваме покрай езерата Абуделаури.

Нощувка в къща за гости в Рошка – общи стаи, баня на етажа. Основният ни багаж ще ни следва пренасян от коне.

Общо преход за деня – 9-10 часа, +1250/-1350 м, 19.5 км. 

Ден 6. (21.07). Днес ще направим целодневен преход с цел да изкачим един от най-впечатляващите върхове от масива Чаухи – Важа Пшавела. Втора нощувка в Рошка.

Общо преход за деня – 9 часа, +1100/-1100 м, 16 км.

Ден 7. (22.07).Полудневен преход и кратък трансфер ще ни отведат до превала Датвисджвари (2676 м), познат още като Мечия превал, от който ще обхванем планините на Хевсурети с 360-градусова панорама. След което отпътуваме с 4х4 и микробус към Тбилиси, където ще пристигнем привечер. Настаняване в хотел в Тбилиси за 2 вечери.

Ден 8. (23.07). Ден в Тбилиси – забележителностите на града са изключително много и спокойно могат да ни запълнят няколко дни –  крепостта Нарикала, църквата Света Троица, Стария град, минералните бани и т.н.. За любителите на държавни граници – възможност за допълнителни екскурзии  – целодневна до манастирския комплекс Давид Гареджа на границата с Азербайджан, кратка до старата столица Мтскхета.

Ден 9. (24.07). Прибиране: Ранен полет през Истанбул до София.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:

1499 лв – при минимум 8 – 9 участника;
1399 лв – при 10 – 13 участника.

Условия за участие

Транспорт – от София до Тбилиси летим с Турските авиолинии през Истанбул. За повече информация вижте www.turkishairlines.com

Настаняване  – осем нощувки, включително 3 в хотел в центъра на Тбилиси, 1 в хотел в Казбеги, 4 в къщи за гости по маршрута (общи стаи и бани)

Храна – 6 вечери и 8 закуски. За обяд ще си правим сандвичи.

Преходите – средно до високо ниво на трудност – 4 до 10 часа. Ще се движим по добре оформени пътеки. Подходящи са за хора в добро физическо и здравословно състояние.

Температурите – по това време на годината се очаква да бъдат около 10 – 15 градуса. Имайки предвид, че преходите се реализират на височина около 2000 метра е необходимо да бъдем подготвени с адекватна екипировка.

Необходими документи – валиден задграничен транспорт.

Водач – Мартин Георгиев.

*Минимален брой участници – 8 души, максимален – 12 души.

**Таксата включва: 8 нощувки на база HB, всички трансфери по време на пътуването, български водач, застраховки асистанс.

***Таксата не включва: самолетен билет (около 800 лв), 2-те последни вечери в Тбилиси, обеди, входове по забележителности, допълнителни екскурзии и допълнителен транспорт в Тбилиси – Мтскхета, Давид Гареджа.

Записване – става, чрез заявка на bikearea@gmail.com до 01.06.2022 г. или до запълване на местата. Въпроси и уточнения можете да отправяте на 0885 184 342 – Васил Тодев.

Предвид усложнената Ковид-19 ситуация, пътуването ще бъде окончателно потвърдено на 01.06.2022 г.!

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ