07/01/2022

Транскавказ – етап 3 – Тушети

През 2022 година съвместно с „Бюро за планински водачи“ ще продължим  реализацията на многоетапния проект „Транскавказ“.

Какво е „Транскавказ“?

„Транскавказ“ на този етап е проект, който цели да свърже Черно море с Каспийско, посредством пешеходен маршрут, който ще се изгражда в следващите 10 години. Проектът е амбициозен не само заради голямата дистанция, дивата планина и логистичните предизвикателства. Пред организаторите на този проект стоят и някои чисто геополитически проблеми като например как да прокарат пътеката през Абхазия и Южна Осетия и как да вържат пътеката между Армения и Азербайджан. До момента налице са три готови етапа в Грузия, картиран е маршрутът в Армения и е започнала работа по подготовка на трасето.

Маршрутът

Преди започване на този проект в Грузия и Армения има отделни сегменти, които са използвани за трекинг. В началото на проекта започна премаркиране на налични пътеки и буквално прокарване на липсващи и обрасли пътеки в следствие на обезлюдяването на конкретни региони. Маршрутът се очаква да достигне 3000 км в цялата си продължителност, ще има един централен лъч следващ планинския хребет на Кавказ между Черно и Каспийско море и южно разклонение проследяващо главните вододели на Малък Кавказ в Грузия и Армения.

Нашата идея за „Транскавказ“

Каним ви в този дългосрочен проект, за да прекосим заедно Кавказ в серия от ежегодни издания на проекта започвайки от Грузия. В Грузия се оформят 5 основни етапа, три от който ще са наша цел: Сванети, Рача, КазбегиТушети, Лагодехи.
Всеки един от тези етапи представлява 5-7 дневен преход с настаняване в автентични села, много от които откъснати от цивилизацията, закътани долини с преходи през панорамни превали и остри импозантни върхове на хоризонта, със зависнали ледници по скалните стени.

Етап 3 от Транскавказ свързва два от най-изолираните и труднодостъпни райони на планинска Грузия – Хевсурети и Тушети. За четири дни ще прекосим пеша разстоянието между техните центрове – Шатили и Омало, като се изкачим до 3400 м, за да прехвърлим внушителния превал Ацунта. В най-дивата част на планината ще спим на палаткови лагери два поредни дни под звездите на Кавказкото небе, а основният ни багаж се пренася от коне. Общо два дни ще прекараме придвижвайки се във вътрешността на Грузия, което ще ни даде възможност да разгледаме обширни части от нея, преминавайки пътьом – районът на виното Кахети, долината на река Арагви и язовир Жинвали. Ще прекараме известно време и в столицата Тбилиси, която със сигурност ще надхвърли очакванията ни.

Хевсурети е историческо-географска област в планинските части на североизточна Грузия, населявана от отделен етнос – хевсурите, който има изключително интересна история, култура – обичаи и религиозни вярвания – смесица от християнство и езичество. Традиционно това е била погранична област, която е охранявала границите на Грузинските царства. Извън войните, традиционен поминък тук, както и в Тушети, е било скотовъдството по безкрайните зелени склонове на Кавказките планини.

Тушети е един от най-магнетичните райони на Грузия. Поради затруднения достъп, в него са запазени непокътната природа, автентичната архитектура, вековните традиции, особените езически вярвания и характерната кухня за обитателите на планината в тази част на Кавказ.

Ние ще влезем в Тушети през единствения вариант за пешеходно достигане до него – преходът през превала Ацунта, и ще го напуснем по единствения автомобилен път – през прохода Абано.

Дата за провеждане: 29.08. – 06.09.2022 г.

Краен срок за записване: 01.08.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (29.08). На път към Грузия дневен полет от София с прекачване в Истанбул ще ни отведе до столицата на Грузия – Тбилиси. Настаняване в хотел в града. Привечерна разходка из централните части и вечеря в ресторант с гледка към живописно разположения по бреговете на реката стар град.

Ден 2. (30.08). Тбилиси – Шатили. Днес ще напуснем столицата на Грузия, за да се придвижим към Кавказките планини. 5-6 часов трансфер през високият 2700 м. Мечи проход ще ни отведе до изолираното планинско селце Шатили, разположено близо до границата с Чечня. Освен, че се смята за  днешната “столица” на планинския район Хевсурети, Шатили има богата история и запазени каменни постройки от миналото – кули и крепости – които ще разгледаме. Настаняване в къща за гости.

Ден 3. (31.08). Шатили – Муцо – Лагер 1. Ранен старт и придвижване до подножието на най-впечатляващото отбранително съоръжение в района – разположената на непристъпни скали крепост Муцо. Разглеждане (1:30-часов преход). Малко по-нагоре по долината на реката е стартовата точка за същинския преход за деня през ждрелото на Ардоти. Оттук нататък основният ни багаж се пренася от коне.

Изкачваме около 700 метра денивелация по сравнително стръмна пътека, за да достигнем мястото на първия си лагер, в подножието на превала Ацунта. Организираме своя платков лагер на около 2500 метра и участваме в приготовлението на вечерята и лагерния огън.
Общо преход за деня: 7км, +850/-150м

Ден 4. (01.08). Лагер 1 – превала Ацунта – Лагер 2.

Днес ще се прехвърлим от Хевсурети в Тушети, прекосявайки превала Ацунта (3431 м). През днешния ден акцент на панорамите ще бъде най-виският връх на Източен Кавказ – Тебулосомта (4493 метра). Наближавайки превала ще загубим гледките към този исполин, само за да се открият нови хоризонти – долината на река Алазани. Дълго и красиво спускане с няколко речни пресичания, ще ни отведе до пасищата Квакиди. Тук ще прекараме втора нощувка на палатка в автентичната компания на местните овчари. Втора вечер на палатков лагер.

Общо преход за деня: 18км, +1200/-1400м.

Ден 5. (02.08). Лагер 2 – Гиреви – Дартло.

Днес е третият ден от нашият треккинг през дивите планини на Тушети, в който ще достигнем обратно до цивилизацията – малкото селце Гиреви. След Гиреви ще се придвижим до Дартло с 4х4. Настаняване в къща за гости.

Общо преход за деня: 14км, +580/-980м

Ден 6. (03.09). Дартло – Омало.

Кратък трансфер ще ни отведе до началната точка за прехода ни днес. Изкачваме се на било високо над долината на река Алазани, от което ще видим 360-градусови панорами на планините на Тушети. Придвижваме се до Омало – главното населено място в района –  и се настаняваме в къща за гости там. 

Общо преход за деня: 8 часа, +1000/-1000м, 17км. 

Ден 7. (04.09). Омало. Този ден ще бъде по-лежерен. Ще направим кратка разходка в околностите на Омало и ще се наслаждаваме на красивите гледки наоколо с бира в ръка. Втора нощувка в къща за гости в Омало.

Ден 8. (05.09). Омало – Телави – Тбилиси.

Днес ни предстои вълнуващо пътуване по един от най-въздушните високопланински пътища в света – пътят Омало-Пшави, който прекосява превала Абано. Спускаме се в долината Алазани, център на винопроизводствения район Какхети в Грузия – това е районтът на “долно” Тушети. Следва пътуване обратно до Тбилиси през превала Гомбори. Пристигаме в Тибилиси след около 7 часа път, настаняване в хотел в центъра, време за пешеходна разходка, вечеря.

Ден 9. (06.09). Прибиране: Ранен полет през Истанбул до София.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:

1660 лв – при минимум 8 – 9 участника;
1570 лв – при 10 – 13 участника.

Условия за участие

Транспорт – от София до Тбилиси летим с Турските авиолинии през Истанбул. За повече информация вижте www.turkishairlines.com

Настаняване  – осем нощувки, включително 2 в хотел в центъра на Тбилиси, 4 в къщи за гости по маршрута (общи стаи и бани) и 2 на палатки.

Храна – 7 вечери и 8 закуски. За обяд ще си правим сандвичи.

Преходите – средно до високо ниво на трудност – 5 до 10 часа. Ще се движим по добре оформени пътеки. Подходящи са за хора в добро физическо и здравословно състояние. Най-високата точка, до която се изкачваме е малко над 3400 м.н.в.

Температурите – по това време на годината се очаква да бъдат около 10 – 15 градуса. Имайки предвид, че преходите се реализират на височина около 2000 метра е необходимо да бъдем подготвени с адекватна екипировка. Във високите части и по-конкретно прохода Ацунта е възможно да вали сняг и да има снежна покривка. Вечерите на палатка е вероятно температурите да паднат под 0 градуса.

Необходими документи – валиден задграничен транспорт.

Водач – Александър Серафимов.

*Минимален брой участници – 8 души, максимален – 14 души.

**Таксата включва: 8 нощувки на база HB, всички трансфери по време на пътуването, български водач, застраховки асистанс.

***Таксата не включва: самолетен билет (около 800 лв), последната вечеря в Тбилиси, входове по забележителности.

Записване – става, чрез заявка на bikearea@gmail.com до 01.08.2021 г. или до запълване на местата. Въпроси и уточнения можете да отправяте на 0885 184 342 – Васил Тодев.

Предвид усложнената Ковид-19 ситуация, пътуването ще бъде окончателно потвърдено на 15.08.2022 г.!

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ