07/01/2022

Транскавказ – етап 4 – Тушети

Какво е “Транскавказ”?
“Транскавказ” на този етап е проект, който цели да свърже Черно море с Каспийско, посредством пешеходен маршрут, който се изгражда от 2015 г. Проектът е амбициозен не само заради голямата дистанция, дивата планина и логистичните предизвикателства. Пред организаторите на този проект стоят и някои чисто геополитически проблеми като например как да прокарат пътеката през Абхазия и Южна Осетия и как да свържат пътеката между Армения и Азербайджан.

Маршрутът
Преди започване на този проект в Грузия и Армения има отделни сегменти, които са използвани за трекинг. В началото на проекта започна премаркиране на налични пътеки и буквално прокарване на липсващи и обрасли пътеки в следствие на обезлюдяването на конкретни региони. Маршрутът се очаква да достигне 3000 км в цялата си продължителност, ще има един централен лъч следващ планинския хребет на Кавказ между Черно и Каспийско море и южно разклонение, проследяващо главните вододели на Малък Кавказ в Грузия и Армения.

Нашата идея за “Транскавказ”
Каним ви в този дългосрочен проект, за да прекосим заедно Кавказ в серия от ежегодни издания на проекта, започвайки от Грузия.

Финаланата 4 част от поредицата “Транскавказ” ще ни отведе до най-дивата част на грузинския Кавказ. На границата между Грузия, Дъгестан и Чечня ни очакват 9 дни изпълнени с няколко незабравими прехода, включително и 2 нощувки на палатка, съпровождани от коне!

Хевсурети е регион в планинските части на североизточна Грузия, населяван от самобитен етнос – хевсурите, чиито обичаи са смесица от християнство и езичество. Традиционно това е била погранична област, която е охранявала границите на Грузинските царства. Извън войните, традиционен поминък тук, както и в Тушети, е било скотовъдството по безкрайните зелени склонове на Кавказките планини.

Тушети е един от най-магнетичните райони на Грузия. Поради затруднения достъп в него са запазени непокътнатата природа, автентичната архитектура, вековните традиции, особените езически вярвания и характерната кухня за обитателите на планината в тази част на Кавказ.

Ние ще влезем в Тушети през единствения вариант за пешеходно достигане до него – преходът през превала Ацунта (3431 м), и ще го напуснем по единствения автомобилен път – през прохода Абано. В Тушети няма и 1 км асфалт, това е свят подчинен на културата на конярите и коневъдството!

Програмата се реализира в партньорство с Top Guides Bulgaria.

Дата за провеждане: 31.08. – 08.09.2024 г.

Краен срок за записване: 02.08.2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (31.08.): На път към Грузия. Дневен полет от София с прекачване в Истанбул ще ни отведе до столицата на Грузия – Тбилиси. Настаняване в хотел в града. Привечерна разходка из централните части и вечеря в ресторант с гледка към живописно разположения по бреговете на реката стар град.

Ден 2 (01.09.): Тбилиси – Шатили. Днес ще напуснем столицата на Грузия, за да се придвижим към Кавказките планини. Тричасов трансфер ще ни отведе до високия 2700 м Мечи проход. Тук ще направим първи кратък преход (2,5 – 3 ч.) по панорамно било до връх Кистанистави (3048 м). След като се раздвижим прашният черен път ще ни отведе до изолираното планинско селце Шатили, разположено близо до границата с Чечня. Освен че се смята за днешната “столица” на планинския район Хевсурети, Шатили има богата история и запазени каменни постройки от миналото – кули и крепости, които ще разгледаме. Настаняване в къща за гости.

Преход за деня: 4-5 часа, +400/-400 м, 15 км

Ден 3 (02.09.): Шатили – Муцо – Лагер 1.Ранен старт и придвижване до подножието на най-впечатляващото отбранително съоръжение в района – разположената на непристъпни скали крепост Муцо. Малко по-нагоре по долината на реката е стартовата точка за същинския преход за деня през ждрелото на Ардоти. Оттук нататък основният ни багаж се пренася от коне. Изкачваме около 800 метра денивелация по сравнително стръмна пътека, за да достигнем мястото на първия си лагер, в подножието на превала Ацунта. Организираме своя платков лагер на около 2400 м и участваме в приготовлението на вечерята и лагерния огън.

Преход за деня: 4-5 часа, +950/-150м, 8 км

Ден 4 (03.09.). Лагер 1 – превала Ацунта – Лагер 2. Днес ще се прехвърлим от Хевсурети в Тушети, прекосявайки превала Ацунта (3431 м). През днешния ден акцент на панорамите ще бъде най-виският връх на Източен Кавказ – Тебулосомта (4493 м). Наближавайки превала, ще загубим гледките към този исполин, само за да се открият нови хоризонти – долината на река Алазани. Дълго и красиво спускане с няколко речни пресичания ще ни отведе до пасищата Квакиди. Тук ще прекараме втора нощувка на палатка в автентичната компания на местните овчари.

Преход за деня:  6-7 часа, +1200/-1400м, 18 км

Ден 5 (04.09.): Лагер 2 – Гиреви – Дартло.Днес е третият ден от нашия треккинг, който ще ни доближи преносно и буквално до изключително нетрадиционния бит на Тушети. Следвайки мощните склоновете на ледниковата река, бавно ще се спуснем до първите села на тушетците. Върволица от красиви панорами, доминирани от впечатляващи кули, ще ни отведе до село Гиреви, оттук ще се придвижим до Дартло с автомобили 4х4. Настаняване в къща за гости.

Преход за деня: +580/-980 м, 14 км

Ден 6 (05.09.): Дартло – Омало. Днес ни очаква вторият голям важен проход в това пътешествие – превалът Накайчо. Кратък трансфер ще ни върне обратно до село Парсма. Оттук започва стръмно и панорамно 1000-метрово качване. От превала започва билен преход високо над долината на река Алазани, откъдето ще видим 360-градусови панорами на планините на Тушети. Придвижваме се до Омало – главното населено място в района, и се настаняваме в къща за гости там.

Преход за деня: 8 часа, +1000/-1000м, 17 км

Ден 7 (06.09.): Омало. Този ден ще бъде по-ненатоварващ. Освен че ще походим, ще се запознаем с няколко интересни културни обекта от света на тушетците. Ще направим преход в ниските части на Тушети и ще достигнем до неговия географски край – село Дикло. Оттук се разкриват гледки отвъд границата към магнетичния Дагестан!

Преход за деня: +600/-300м, 10 км

Ден 8 (07.09.): Омало – Телави – Тбилиси. Днес ни предстои вълнуващо пътуване по един от най-въздушните високопланински пътища в света – пътят Омало – Пшави, който прекосява превала Абано. Спускаме се в долината Алазани, център на винопроизводствения район Кахети в Грузия – това е районът на “долно” Тушети. Следва пътуване обратно до Тбилиси през превала Гомбори. Пристигаме в Тибилиси след около 7 часа път. Настаняване в хотел в центъра на града, време за пешеходна разходка и вечеря.

Ден 9 (08.09.): Прибиране. Ранен полет през Истанбул до София.

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При  8 – 9 участници: 2150 лева
При 10 – 12 участници: 2050 лева

Цената включва:

 • български и местен планински водачи;
 • всички трансфери по програмата в Грузия;
 • 8 нощувки със закуска;
 • сандвичи за обяд по време на дните с преходи, вечери до ден 6 включително;
 • застраховка “Пътуване в чужбина” с включени медицински разходи (вкл. Ковид) и планинско спасяване.

 

Цената не включва:

 • самолетен билет София – Тбилиси – София;
 • допълнителни трансфери на багажа;
 • входни такси за забележителности;
 • допълнителни екскурзии към програмата;
 • последните две свободни вечери в Тбилиси;
 • бивачна и друга лична екипировка;
 • напитки.

Препоръчваме ви да сключите индивидуално допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” при непредвидени обстоятелства. Свържете се с нас за повече информация.

Условия за участие

Транспорт – международен полет до и от Грузия, местен автомобилен транспорт.

Настаняване  – хотел в Тбилиси, къщи за гости в Хевсурети и Тушети, комбинация от общи стаи с баня на етажа и двойки стаи със собствена баня, 2 нощувки на палатка при пресичането на превала Ацунта.

Храна – 7 вечери и 8 закуски са предвидени в местата за настаняване. За обяд се приготвят сандвичи в дните с преходи.

Преходите – програмата е подходяща за хора в много добра физическа форма и с минимален опит в преходите в летни условия. Преходите са с продължителност от 3,5 до 10 часа на ден през планински терени, подобни на нашите родни планини.

Температурите – по това време на годината се очаква да бъдат около 10 – 15 градуса. Имайки предвид, че преходите се реализират на височина около 2000 метра е необходимо да бъдем подготвени с адекватна екипировка. Във високите части и по-конкретно прохода Ацунта е възможно да вали сняг и да има снежна покривка. Вечерите на палатка е вероятно температурите да паднат под 0 градуса.

Необходими документи – валиден задграничен паспорт (6 месеца от датата на влизане в страната).

* Минимален брой участници – 8 души, максимален – 14 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ