07/01/2021

Транскавказ – етап 1 – Сванети

2 СВОБОДНИ МЕСТА ЗА ДАТИ 27.06. – 04.07.2024 г.

Какво е “Транскавказ”?
“Транскавказ” на този етап е проект, който цели да свърже Черно море с Каспийско, посредством пешеходен маршрут, който се изгражда от 2015 г. Проектът е амбициозен не само заради голямата дистанция, дивата планина и логистичните предизвикателства. Пред организаторите на този проект стоят и някои чисто геополитически проблеми като например как да прокарат пътеката през Абхазия и Южна Осетия и как да свържат пътеката между Армения и Азербайджан.

Маршрутът
Преди започване на този проект в Грузия и Армения има отделни сегменти, които са използвани за трекинг. В началото на проекта започна премаркиране на налични пътеки и буквално прокарване на липсващи и обрасли пътеки в следствие на обезлюдяването на конкретни региони. Маршрутът се очаква да достигне 3000 км в цялата си продължителност, ще има един централен лъч следващ планинския хребет на Кавказ между Черно и Каспийско море и южно разклонение, проследяващо главните вододели на Малък Кавказ в Грузия и Армения.

Нашата идея за “Транскавказ”
Каним ви в този дългосрочен проект, за да прекосим заедно Кавказ в серия от ежегодни издания на проекта, започвайки от Грузия.

Започваме първата част от поредицата “Транскавказ” от най-западната част на Кавказ в Грузия с една 8-дневна програма в района Сванети, която ще ни отведе под първенеца на страната – връх Шхара, както и до неговите подгласници – върховете Ушба, Лайла, Тентулду и Джанги тау. Няма да пропуснем и магнетичните каменни кули в Местия, Ушгули и Адиши, поставени под закрилата на UNESCO.

Пътуване, което ще ни отведе дълбоко в гънките на Кавказ. Ще се запознаем с природата и бита на региона Сванети, охраняван както от север, така и от юг от планински хребети, достигащи до 5000 метра надморска височина. Маршрутът е с лека техническа трудност и изпълнен с панорами, които трудно се забравят.

Изборът на датите не е случаен – това е най-пъстрият период, в който ледниците са бели като през зимата, а полята са осеяни с хиляди цветове.

Програмата се реализира в партньорство с Top Guides Bulgaria.

Дата за провеждане: 27.06. – 04.07.2024 г. /2 СВОБОДНИ МЕСТА/ и 04.07. – 11.07.2024 г. /МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ДАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!/

Краен срок за записване: 10.06.2024 г.в

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (29.06.): София – Местия.  Международен полет в 08.25 ч. от Солун до град Кутаиси в Грузия (пътуването до Солун се организира по избор на групата с бус или лични автомобили; ще се пътува през нощта от София до Солун). Пристигане в Кутаиси около обяд. Трансфер от летище до село Ецери, около 5 часа.

Ден 2 (30.06.): Село Ецери – връх Детцил – село Мазери.  Начало на прехода по Транскавказката пътека. Преход село Ецери – проходът Бак – село Мазери. През този ден ще се насладим на една от най-добрите панорами към Южния връх на Ушба и масива Лайла. Настаняване в село Мазери. Опция за следобеден преход до водопадите Ушба (+ 3 часа).
Преход за деня: 6-7 часа, +1000/-850 м, 14 км

Ден 3 (01.07.): Село Мазери – проход Гули – Местия.  Това е най-натоварващият ден в програмата ни, но и един от най-възнаграждаващите – маршрутът ще ни отведе в непосредствена близост до вр. Ушба, както и ще ни предложи и впечатляващи гледки към масива на Тетнулди. Кратък трансфер в края на деня, настаняване отново в Местия.
Преход за деня: 9-10 часа, +1400/-600 м, 14 км, най-висока точка: проходът Гули, 2960 м

Ден 4 (02.07.): Местия – Масивът Зурулди – село Цвирми.  Лек ден и културна програма: разглеждаме два интересни музея в Местия (посещение на етнографския музей, в който ще научим много за историята и бита на сваните и посещение на музея на най-известния местен алпинист – Михаил Хергиани, чийто път е бил свързан и с България) и продължаваме по маршрута.
Днес ни предстои преходът Местия – Масивът Зурулди – село Цвирми. Лек и панорамен ден по ниския масив, чиято връхна точка достигаме с лифт и който разкрива панорами към Главния Кавказки Хребет. Настаняване в битова атмосфера в къща за гости в село Цвирми.
Преход за деня: 3,5-4 часа, +200/-500 м, 7км, най-висока точка: 2400 м

Ден 5 (03.07.): Тетнулди – с. Адиши – проходът Чхундери – Ушгули.  Разнообразен ден, в който официално ще оставим цивилизацията зад нас и ще се насочим към масивите на петхилядниците Тетнулди, Джангитау и Шхара. Пресичане на река Адиша на кон и изкачване на прохода Чхундери – на една ръка разстояние от Безенгийската стена и връх Шхара – първенецът на Грузия. Слизане към Кхалде. Трансфер до Ушгули (1 ч.).
Преход за деня: 8-9 часа, +700/900 м, 15 км, най-висока точка: проходът
Чхундери, 2722 м

Ден 6 (04.07.): Ушгули – вр. Чубедиши – Ушгули. Преход започва от къщата за гости. Започваме с панорамно изкачване до кота
3000 м.н.в. над село Ушгули, откъдето се разкриват гледки към първенеца на Грузия – вр.Шхара. При добро време и желание от групата, изкачваме най-високата точка на хребета Чубедиши. Връщане в Ушгули. Втора нощувка в село Ушгули.
Преход за деня: 6-7 часа, +1100/-1100 м, 11 км, най-висока точка над 3000 м

Ден 7 (05.07.): Ушгули – Кутаиси. Дълъг трансфер от Ушгули до Кутаиси, около 5 часа. Посещение на катедрала Багратиони. Свободно време в Кутаиси. Вечеря в ресторант в центъра на града.

Ден 8 (06.07.): Полет Кутаиси – Солун – София. Ранен трансфер до летище Кутаиси. Полет в 06.00 ч от Кутаиси до Солун.

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При  8 – 9 участници: 1750 лева
При 10 – 12 участници: 1650 лева

Цената включва:

  • български планински водач;
  • всички трансфери по програмата в Грузия;
  • 8 нощувки със закуска;
  • сандвичи за обяд по време на дните с преходи, 7 вечери;
  • застраховка “Пътуване в чужбина” с включени медицински разходи (вкл. Ковид) и планинско спасяване.

Цената не включва:

  • самолетен билет Солун – Кутаиси – Солун;
  • трансфер София – Солун – София (организира се по желание на групата или се прави с лични автомобили);
  • допълнителни трансфери на багажа;
  • входни такси за забележителности;
  • допълнителни екскурзии към програмата;
  • последната свободна вечеря в Кутаиси;
  • напитки.

Препоръчваме ви да сключите индивидуално допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” при непредвидени обстоятелства. Свържете се с нас за повече информация.

Условия за участие

Транспорт – от София до Солун и обратно пътуваме с нает микробус или лични автомобили. Международен полет от Солун до Кутаиси, в Грузия – местен автомобилен транспорт.

Настаняване – осем нощувки в хостели и къщи за гости в Кутаиси и по време на пешеходните преходи, комбинация от общи стаи с баня на етажа и двойки стаи със собствена баня.

Храна – закуските и вечерите са предвидени в местата за настаняване, с изключение на последната вечер, когато имаме свободна вечеря. За обяд се приготвят сандвичи в дните с преходи.

Преходите – програмата е подходяща за хора в добра физическа форма и с минимален опит в преходите в летни условия. Преходите са с продължителност от 3,5 до 10 часа на ден през планински терени, подобни на нашите родни планини.

Температурите – по това време на годината се очаква да бъдат около 10 – 15 градуса. Имайки предвид, че преходите се реализират на височина около 2000 метра е необходимо да бъдем подготвени с адекватна екипировка.

Необходими документи – валиден задграничен паспорт (6 месеца от датата на влизане в страната).

* Минимален брой участници – 8 души, максимален – 12 души.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ