Малко след началото на новата година любимото село Орцево ще ни посрещне с топлина и гостоприемство. Тръгвайки от с. Бел камен, ще се отбием до заслон “Велийца”, а на следващия ден ще направим обходен маршрут през забравени махали, притихнали в миналото, за да достигнем до връх Бабяшка чука. Гледките към Пирин и Рила в хубаво време завършват съвършената идилия на този район, а вечерите в къщата на Даскала ще сгреят сърцата ни за дългите зимни месеци.

Програмата е подходяща за участници с добра физическа подготовка.
Ниво на трудност – леко към средно.

Дати за провеждане: 12 – 14 януари 2024 г.
Краен срок за записване: 10 януари 2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (12.01.) Бел камен – заслон Велийца – Орцево. Пристигаме в с. Бел камен в ранния следобед, където оставяме колите си и тръгваме в южна посока през живописни склонове и малки, разхвърляни по тях колиби. От Коренарска махала започваме по-стръмно изкачване, което ни извежда на билото. Оттук се отклоняваме малко от маршрута си, за да посетим любимия заслон “Велийца” и да спрем за почивка, след което се насочваме към Орцево със зашеметяващите панорами към Пирин. Вечерта е пивка и уютна в къщата на нашите домакини.

Преход за деня: 7 км

Ден 2 (13.01.) До Бабяшка чука. След закуска се насочваме към билото над Орцево. Минаваме покрай обезлюдените махали Мелювци и Шеховци и в далечината на запад виждаме белеещите се върхове на Рила. Насочваме се към светилището на връх Бабяшка чука, за да обърнем взор към Пирин, след което се спускаме към с. Бабяк. От селото някои могат с помощта на местните хора да бъдат превозени до Орцево, а с по-ентусиазираните хващаме мрежата от черни пътища, която ще ни изведе нагоре към селото за втората ни нощувка.

Преход за деня: 10 км до с. Бабяк/16 км до с. Орцево

Ден  3 (14.01.) Орцево – Бунцево – Бел камен. Закусваме рано и се сбогуваме с домакините ни и с Орцево. Отправяме се отново към с. Бел камен по обходен маршрут – надничаме от приказната махала Ваклювци към извисените рилски грамади и се насочваме към прословутия рибарник на с. Бунцево за обяд. В следобедните часове достигаме до колите и пътуваме към дома.

Преход за деня: 13 км

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия, възможностите на групата и по преценка на водачите.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При 6 – 8 участници: 200 лв.
При 9 – 14 участници: 180 лв.

Цената включва:
 • планински водачи по маршрута;
 • тридневна програма с пешеходни преходи в Северозападни Родопи;
 • застраховка “Злополука”. Всеки участник е препоръчително да разполага с лична планинска застраховка.
Цената не включва:
 • транспорт до и от село Бел камен;
 • настаняване в къщи за гости “Орцево”;
 • храна и напитки;
 • наем на снегоходки при нужда;
 • лична екипировка.
Условия за участие

Пътуването – осъществява се с лични автомобили или споделен транспорт. При нужда от съдействие, моля да се свържете с нас.
Настаняване – две нощувки в къща за гости “Орцево”.
Храна – по предварителна заявка в къщата ще има приготвена вечеря и закуска. За обяд трябва да предвидим сандвичи, сладки, плодове, ядки.
Метеорологични условия – ще наблюдаваме метеорологичните условия и своевременно ще ви информираме за тях.
Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач от екипа на сдружение “Байкария”.
Eкипировка – подходящи дрехи и обувки за зимна планина, щеки, снегоходки, челник, шапки и ръкавици, термос, слънчеви очила, слънцезащитен крем.

* Минимален брой участници – 6 души, максимален – 14 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ