26/01/2021

Трите Баби

Здравейте приятели, тази пролет имаме удоволствието да ви поканим на организирано масово изкачване на един малко познат връх в Родопите – Трите баби (584 м.н.в.).

В дните преди атаката на този исполин, извисяващ се на 140 м. над нивото на река Места ще направим аклиматизационни карания по околните пътища, пътчета и пътечки, а понякога и по въображаеми такива. Ще посетим информационните центрове* в редица населени места – Слащен, Вълкосел, Жижево и т.н.. Базовия лагер ще разположим в китното село Туховища. Там ще събираме сили и калории възползвайки се от гостоприемството на очарователната Зюлкера и нейната сбъдната мечта – Зюдрийм.

Дати за провеждане: 15 – 18.04.2021 г.
Краен срок за записване: 5.04.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 0. (15.04). 
– Вариант 1: Пристигане към обяд и каране по няколко хубави пътечки, които не са включени в програмата.
– Вариант 2: Пристигане вечерта, настаняване и настройка за следващия ден.

Ден 1. (16.04). По пътища и пътеки се спускаме до една от местните забележителности – Провалената стяна на река Места. По черни пътища се изкачваме до селата Беслен и Теплен, където има разнообразни възможности за възстановяване на изразходените калории и течности. По пътечка се спускаме до реката и след няколко по-равни километра, преминавайки отново покрай Провалената стяна, подхващаме стръмно изкачване към село Годешево. След такова катерене заслужаваме награда… с капачка. От тук уморените имат възможност да се приберат по асфалт до Туховища, а останалите ще го направим малко по-обиколно, отскачайки до съседна Гърция. Общо за деня: 45км./±1500м.

Ден 2.**(17.04). По пътища и пътеки достигаме село Слащен. От там по макадамов път с плавно изкачване се озоваваме в село Вълкосел. Събираме сили за предстоящото стръмно изкачване и последващото го спускане към селата Фъргово, Кочан и Ваклиново. След възстановяване и ново зареждане, продължаваме с поредното… изкачване. Ще се съсредоточим в красотата на заобикалящата ни брезова гора и няма да обръщаме внимание нито на субективното усещане за некараемост, нито пък на gps данните за наклона. Всеки баир си има край и гледките се отплащат за всичко преживяно. В последващото спускане към село Жижево няма да се придържаме към отъпканите пътеки! В Жижево ще направим това което винаги сме правили там, но предвид наближаващия залез ще го свършим по-бързичко 🙂 Последният участък за деня отново включва изкачване, последвано от забавно спускане, което ни отвежда директно на масата (или в банята, според приоритетите). Общо 53км./±2000м.

Ден 3. (18.04). Денят на атаката! Отново се спускаме, този път по други пътеки, до село Слащен. Спускаме се до Дупек дере и го пресичаме по стар римски мост. По черен път осъществяваме основното изкачване до кота 639 м., откъдето следва спускане през изоставени ниви до целта – връх Трите баби. Радваме се на гледката и си правим снимки по тройки. Спускането от върха не е тривиално, така че намираме обиколен маршрут за прибиране, като целим ранния следобед да бъдем в базовия лагер. Хапваме и отпътуваме.

*Местните информационни центрове биват най-различен вид – от обикновен мегдан, през пивница и хоремаг до лъскаво задимено кафене.

** Маршрутът за ден 2 е с малко по-висока трудност и доста капани по пътя, но има възможност за съкращаването/улесняването му за част от групата.

Такса за участие – 90 лева

Условия за участие:

Транспорт – няма организиран транспорт. До началната точка – село Туховища пътуваме с лични автомобили. При нужда, можем да съдействаме с комбинирането на пътуващите. До селото има и обществен транспорт от София.

Настаняване – настаняваме се в къща за гости и на палатки. Къщата разполага с 8 двойни стаи, 4 от тях са спални. Цената за 2 нощувки е 50лв/човек, за 3 нощувки 60лв/човек.

Храна – имаме възможност (с предварителна заявка) да се храним в къщата за гости, както и да си носим собствени провизии. Цената за хранене на място е 60лв и включва 3 богати закуски и вечери. В Туховища, както и в селата през които ще преминаваме има малки хранителни магазини.

Водачи – Станислав Николов

Такса за участие – 90 лв. Таксата включва водачи по маршрута и застраховка „Злополука“.

Записване – Записване може да бъде направено през формата в сайта(препоръчително) или на tours.bikearea@gmail.com.
За допълнителни въпроси tours.bikearea@gmail.com или 0886 689 984 – Станислав.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ