В долината на Комсатос
21/07/2020

В долината на Комсатос

Река Комсатос е една от малкото родопски реки, които се вливат директно в Бяло море. Нейния басейн е развит южно от граничното било. Началните притоци на Комсатос извират от югоизточните склонове на граничния връх Циганско градище, след което долината на реката се развива в югоизточна посока, докато достигне южните склонове на Гюмурджински Снежник. Именно в района между Гюмурджина (Комотини) и Ксанти реката напуска Родопите и навлиза в равнините на Беломорска Тракия, за да се влее малко по-късно в лагуната Вистониада. Така описана реката изминава около 80 км от изворните части до вливането в Бяло море.

Тракийската Метеора представлява впечатляващ скален комплекс развит по склоновете на планината западно от долината на Комсатос. Причудливите скални форми привличат погледа отдалеч, а множеството скални ниши и малки пещери развити по склоновете им примамват любопитния посетител.

Нашият преход ще започне от село Котани, разположено южно от граничния пункт Златоград, в поречието на река Курупотамос (Сухата река) – ляв приток на Комсатос.

Дати за провеждане: 01.10 – 04.10.2020 г.
Краен срок за записване: 20.09.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (01.10.) Събираме се в околностите на село Котани. Моля, имайте предвид, че пътуването дотам от София отнема около 5 часа. Нощуваме на палатки в двора на таверната, на около километър преди селото.

Ден 2. (02.10). Сутринта започваме прехода, като в началото следваме стара пътека движеща се в долината на Курупотамос. Преминаваме през руини на стари махали и поселища. За около 3 часа достигаме до района на изоставеното село Цалапетейнос. Продължаваме надолу по течението на реката и след още час достигаме и до водослива на Курупотамос и Комсатос. Ще се отбием малко нагоре срещу течението на Комсатос, за да се полюбуваме на впечатляващия старинен мост, който е стъпил здраво на двата бряга на Комсатос. Оттук започваме и изкачване по стара пътека, която ще ни отведе до района на бившата махала Ефтимон, а оттам и до впечатляващите скали на Тракийската Метеора, където ще устроим бивака си за тази вечер.

Ден 3. (03.10). Продължаваме прехода си, спускайки се обратно от скалите към долината на Комсатос. Следва дълъг преход в самото корито на реката. След моста за Трикорфо долината се стеснява и прави големи меандри. Целта ни е да се доближим максимално до „изхода“ на каньона, където ще устроим бивака за тази вечер.

Ден 4. (04.10). Ще започнем деня рано сутринта продължвайки към района на село Полианто – мястото, на което реката напуска Родопите и навлиза в равнините на Тракия. Като за финал ще се насладим на големия каменен мост, който според някои автори е построен за първи път още по времето на Александър Велики. Тук прехода ни приключва и при добро стечение на обстоятелствата (наличие на подходящ транспорт) ще отскочим за бърз плаж в района на Фанари, след което ни очаква дългия път обратно към Котани и България.

Моля, имайте предвид следното:

  • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
  • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;

 

Условия за участие

Транспорт – до Котани и обратно ще пътуваме с личните си автомобили. В зависимост от броя на участниците и желанието на групата е възможно да организираме общ транспорт с цел улесняване на логистиката на пътуването.

Настаняване – всички нощувки са на бивак / палатки.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си.

Водачи по маршрута – Филип Лхамсурен, Васил Тодев

Такса за участие – 130 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ