16/12/2023

“Венетица”, “Белмекен” и минерална баня

В ниските, североизточни части на Източна Рила е скътана Долината на здравето, наричана така заради изобилието от минерални води на община Костенец. Оттук ще тръгне и ще приключи зимния ни преход към вътрешността на този красив и по-непопулярен дял на планината. По заснежените пътеки ще достигнем до уютните хижи “Венетица” и “Белмекен”, а с най-неуморните ще гледаме залеза в далечината над Мусаленския венец. В неделя ще се спуснем към Костенец на минерални бани за награда и отмора.

Програмата е подходяща за участници с добра физическа подготовка.
Ниво на трудност – средно.

Дати за провеждане: 26 – 28 януари 2024 г.
Краен срок за записване: 20 януари 2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (26.01.) Костенец – х. Венетица. Пристигаме в следобедните часове в района на минерални бани Костенец, където оставяме колите и правим около тричасов преход до закътаната хижа “Венетица”. Ще се движим в притихналата вечерна гора и ще слушаме шумовете ѝ и хрускането на снега под краката ни. Настаняваме се за първа нощувка и се наслаждаваме на зимното спокойствие на хижата.

Преход за деня: 8 км
Денивелация: + 750 м / – 250 м

Ден 2 (27.01.) До х. Белмекен. Закусваме рано и се приготвяме за по-дълъг преход като целта ни е да стигнем до х. “Белмекен”, където ще останем за нощувка. Тръгваме в южна посока и след около 5-6 часа се очаква да достигнем хижата, следвайки поречието на р. Ходжовица. В зависимост от движението на групата и снежните условия, в късния следобед се изкачваме към рилското било в посока връх Равни чал, за да изпратим последните слънчеви лъчи на краткия зимен ден. Поглеждаме към връх Мусала в далечината и слизаме по тъмно към хижата да се стоплим с домашни напитки и приятелски приказки.

Преход за деня: 10 км (16 км с изкачване към Равни чал)
Денивелация: + 1160 м / – 280 м (с още + 450 м / – 450 м до Равни чал)

Ден  3 (28.01.) Към минералната вода. В неделния ден преходът ни е само в низходяща посока. От х. “Белмекен” по долината на Крайна река се спускаме до вливането ѝ в Стара река и се насочваме към Костенец. Ще надникнем към замръзналия Костенски водопад и след няколко часов преход вече с нетърпение ще търсим минералните бани, за да отпуснем уморени тела.

Преход за деня: 11 км
Денивелация: + 300 м / – 1700 м

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия, възможностите на групата и по преценка на водачите.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При 6 – 8 участници: 200 лв.
При 9 – 14 участници: 180 лв.

Цената включва:
 • планински водачи по маршрута;
 • двудневна програма с пешеходни преходи в Източна Рила;
 • застраховка “Злополука” със спасителни. Всеки участник е препоръчително да разполага с лична планинска застраховка.
Цената не включва:
 • транспорт до и от село Костенец;
 • настаняване в хижите “Венетица” и “Белмекен”;
 • храна и напитки;
 • наем на снегоходки и лавинен комплект;
 • спален чувал и друга лична екипировка.
Условия за участие

Пътуването – осъществява се с лични автомобили или споделен транспорт. При нужда от съдействие, моля да се свържете с нас.
Настаняване – две нощувки в хижа “Венетица” и хижа “Белмекен” в общи помещения със самостоятелни легла.
Храна – по предварителна заявка в хижите ще има предвидени вечеря и закуска. За обяд трябва да носим продукти за сандвичи, сладки неща, плодове, ядки.
Метеорологични условия – ще наблюдаваме метеорологичните условия и своевременно ще ви информираме за тях.
Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач от екипа на сдружение “Байкария”.
Eкипировка – подходящи дрехи и обувки за зимна планина, щеки, снегоходки, котки, лавинен комплект, челник, шапки и ръкавици, термос, слънчеви очила, слънцезащитен крем.

* Минимален брой участници – 6 души, максимален – 14 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ