Рудопия 2020 - южно от границата
15/12/2019

Рудопия 2020 – южно от границата

През 2020 година планираме да реализираме една стара идея, а именно да пресечем южните склонове на Родопите, придържайки се максимално близо до границата. Ще започнем от горския център „Елатиа“, разположен южно от село Буйново и ще преминем през едноименната стара гора, резервата „Фракто“, дълбоките долини на Дяволска и Мечкина реки, най-големия родопски водопад – Левадитис, гората Хайту, граничния връх Циганско градище и ще завършим карането с къпане в Егейско море. Ето и подробностите:

Дати за провеждане: 21 – 27.09.2020 г.
Краен срок за записване: 01.09.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. 21.09. Транспортен ден. Събираме се в град Драма, където ще оставим автомобилите си и с организиран транспорт ще се качим до горски център „Елатиа“, разположен на около 1500 м.н.в , южно от село Буйново. Горския център се намира на границата на т.нар. стара гора „Елатиа“, която се приема като най-стария горски масив в Гърция. След настаняване ще имаме възможност за кратко кръгче в района на горския център (около 10 км). Настамняването е по избор на палатки или на закрито.

Ден 2. 22.09. От Елатиа до Фракто. В първия ден от същинското каране ще се изправим пред труден избор, който се изразява в следните варианти:

  • труден – от Елатиа се спускаме по горски път до долината на река Аркудорема (Мечкина), където от мястото на изоставеното село Аликьой започва стара пътека, която в продължение на 17 км следва поречието на реката, докато достигне язовир „Платановриси“. Пътеката е много интересна – с множество стари мостове, зидани стъпала и руини от стари села, но е и доста натоварваща, защото постоянно редува спускания и изкачвания, докато излезе на шосето Паранести – Фракто. От тази точка нагоре до горски център „Фракто“ има още 27 км с 1200 м. изкачване. В този си вид целия маршрут е 68 км, с +/- 2100 м.
  • среден – от Елатиа поемаме на изток по горския път, който се движи успоредно на границата на ниво около 1500 м.н.в. Следваме този път около 20 км, докато достигнем подножието на познатия от Рудопия ’18 граничен връх Саръяр. Оттук започваме изкачване (бутане) към билото т.е. към границата. За около 2 часа излизаме до района на Турсунския връх, издигащ се южно от село Кестен и маркиращ западния обхват на резервата „Фракто“. Оттук до едноименния горски център имаме спускане. В този си вид маршрута е дълъг 38 км, +1600 / – 1760 м.
  • лек – този вариант следва изцяло горския път, движещ се успоредно на границата на ниво 1300 – 1500 м.н.в. Дължината му е 42 км, +1700 / -1880 м.

Настаняването в ГЦ „Фракто“ е по избор – на палатки или на закрито.

Ден 3. 23.09. От Фракто до Стамна. Този ден отново имаме да правим избор, поне що се отнася до първата част на маршрута, а именно спускането до долината на Диаволорема (Дяволска река). Вариантите са:

  • непроверена пътечка, която се спуска по билото южно от ГЦ Фракто;
  • спускане по горския път през Термес;

И двата варианта се събират в района на минералните извори Термес (Лъджански бани), след което продължаваме надолу по реката за още 7 км. Оттук започва дълго изкачване по горски път с множество серпентини, което ни отвежда до Горски център „Стамна“, разположен на около 1400 м.н.в., западно от подножието на граничния Ардин връх. Общо за деня: около 42 км, +2000 / – 2000 м.
Настаняването е по избор: на палатки или на закрито.

Ден 4. 24.09. От Стамна до Хайту. Започваме деня със спускане по горски път, който след 18 км ни отвежда до района на село Дипотама и втората река носеща името Аркудорема (Мечкина). Тук изоставяме пътя и започваме изкачване по пътека с множество серпентини т.е. бутане и носене, докато излезем на билото между рекит Мечкина и Света Варвара. Следва кратко, но съдържателно спускане до долината на втората, след което ново изкачване, което ще ни изведе в района на водопада Левадитис. Продължаваме на юг до едноименната местност, откъдето по горски път стигаме до финала на днешния етап – горски център „Хайту“.
Общо за деня: 41 км, +1750/-1820 м.
Настаняването е по избор – на палатка или на закрито.

Ден 5. 25.09. Хайту – връх Циганско градище – Димарио. Този ден ще ни изорави пред нови предизвикателства и чудесни гледки към тази част на Родопите. От Хайту следваме горски път, който постепенно се изкачва към подножието на граничния връх Циганско градище, докато достигнем кота 1500 м.н.в. Оттук започва пътека, порядъчно обрасла с хвойна и папрат, по която бавно и без излишно напрежение „изнасяме“ велосипедите до връхната точка – 1827 м.н.в. Гледката от върха, по чието теме личат руините на тракийско светилище, е изключително впечатляваща. След като се насладим на панорамата продължаваме приключението, като следваме граничната бразда в продължение на около 2 км. Оттук по криминална и доста стръмна пътечка се спускаме в село Димарио (750 м.н.в.!). В крайна сметка целта за деня е да достигнем съседното село Котили (7 км), където да останем за нощувка на палатков лагер.
Общо за деня: около 27 км, +1070/-1840 м.

Ден 6. 26.09. От Родопите до морския бряг! Дългият път на юг ще ни „преведе“ през т.нар. „Помакохория“ или „Земята на помаците“, докато достигнем Ксанти и плодордната Беломорска Тракия. От Котили следвайки тесен асфалтов път ще достигнем до селището Кентаврос. Оттук започва билен горски път, който ни отвежда до височините северно от Ксанти, откъдето по поредица от пътечки слизаме до града. От Ксанти продължаваме на юг и следвайки малки междуселски пътища достигаме до крайбрежното градче Абдера, където слагаме точка на пътешестивето. Общо за деня: около 60 км, +900 / -1500 м.
Настаняване на къмпинг.

Ден 7. 27.09. Транспортен ден 2. Сутринта на този ден шофьорите ще бъдат закарни до Драма, за да си приберем колите, след което идва процедурата по пътуване към домовете.

 

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Такса за участие: 320 лв.

Условия за участие

Транспорт – до началната точка – Драма ще пътуваме със самостоятелен превоз т.е. лични автомобили, които ще оставим там. Съответно ще бъде осигурен превоз за шофьорите от финала в Абдера обратно до Драма.

Настаняване – по време на прехода ще имаме възможност за настаняване на палатки (навсякъде) и на закрито в Елатиа (д1), Фракто (д2), Стамна (д3), Хайту (д4) и Абдера (д6). Ако желаете да ползвате настаняване на закрито е необходимо да заявите това най-късно до 20.08.2020 г.

Храна – ще разчитаме на поръчки, които ще правим на поддържащия транспорт. В горските центрове има условия за приготвяне на храна – скара, салати, варива, кафе и т.н.

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от поддържащ транспорт.

Водач по маршрута – в зависимост от размера на групата.

Какво включва таксата за участие? – таксата включва водачи, поддържащ транспорт, застраховка „Золополука“.

Записване и въпроси можете да отправяте на bikearea@gmail.com или 0885 184 342 – Васил Тодев

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ